Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Удостоиха Теодосий Спасов със званието Доктор хонорис кауза на ВСУ „Черноризец Храбър“

| обновено на 04.10.21 в 13:13
2
Снимка: Варненски свободен университет "Черноризец Храбър"

Световно известният музикант Теодосий Спасов беше удостоен със званието Доктор хонорис кауза на Варненския свободен университет на официална церемония в учебното заведение. Той беше приветстван от академичното ръководство с ректор проф.Петър Христов. След церемонията Теодосий Спасов постави подписа си върху глинена плочка, част от експозицията "Нашите духови спътници".

Той изпълни пред студентите, преподавателите и гостите на церемонията своя импровизация по мотиви от българска народна музика. 

Определят фолклора ни като нашия духовен автограф. Във всички изкуства трябва да вървят освен съвременните влияния на световните постижения, така и нашите български корени и техните съвременни изяви, каза още Спасов.

Музикантът се чувства благодарен на България. Човек трябва първо да познава народа си, за да знае какво да очаква от него, посочи той.

До края на годината почитателите на музиката на Теодосий Спасов могат да очакват последния му компакт диск с композиции, сътворени в Антарктида.

Номинацията за почетното звание бе направена от катедра „Изкуства“ на Архитектурния факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“ и бе утвърдена от Академичния съвет на висшето училище.

„Теодосий Спасов е духовен спътник, подкрепящ академичното семейство на Варненския свободен университет. Той е виртуозен музикант, посланик на българския фолклор, изкуство и култура на всички континенти. Родолюбец, който носи в себе си таланта на Орфей, духа на Възраждането и енергията на младостта. Личност, която е пример и вдъхновител на младите хора. Музиката на Теодосий Спасов е творчески стимул за студентите“, пише в предложението на Архитектурния факултет.

Чуйте интервюто на Даниела Стойнова с Теодосий Спасов:Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът на движението MOVING BODY с шесто издание

В два поредни уикенда, между 29 октомври и 7 ноември , във Варна ще се проведе шестото издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс Moving Body 6: Critical Moves . Движещо се тяло е фестивал, посветен на свързването на артисти, медиуми, публики и общности чрез съвременен танц, пърформанс и филми, работни процеси, ателиета,..

публикувано на 26.10.21 в 11:47
Графичен дизайн: Стойчо Чакъров

Crossing Views - да преосмислиш града и себе си в него

През август, като част от програмата на фестивала RADAR, стартира интердисциплинарният проект Crossing Views . В него хореографията, музиката, киното, хуманитаристиката и културното наследство се преплитат, за да създадат специална аудио разходка. Градското пространство се превръща в игрова площадка, в която се срещаме, за да чуем за..

публикувано на 25.10.21 в 16:40

Показват втората изложба от поредицата „Гурковлии, майсторлии“ в Гурково на Димитровден

Навръх храмовия празник на с.Гурково - празникът на Св. Димитър Солунски, читалище "Свобода - 1897" в село Соколово кани на втората изложба от поредицата „Гурковлии, майсторлии“. Читалището представя Каню Морянов, майстор дърворезба и живопис в изданието „Закъсняла есен“. На 26 октомври от 17.00 часа е откриването на ретроспективната изложба, която..

публикувано на 25.10.21 в 14:15

"Стажът" - дебютен роман на PR специалиста Ради Георгиев

Дебютният роман на едно от най-новите имена в българската литература Ради Георгиев излезе в началото на лятото тази година.  „Стажът“, който привлече вниманието на читателите още преди излизането си, е история за пътя към успеха, за свирепия свят на шоубизнеса и за това в какво се превръща една мечта, когато си готов да я постигнеш на всяка цена. „Нямах..

публикувано на 24.10.21 в 15:35
 Адел

Новата песен на Адел оглави британския хит парад

Песента на Адел Easy on Me оглави класацията за сингли в Обединеното кралство, превръщайки се в най-слушаната песен от близо пет години, като същевременно постави рекорд за най-много стрийминг песни. Това съобщиха в петък от Official Charts Company, която отговаря за съставянето и публикуването на музикалните класации в Обединеното кралство...

публикувано на 23.10.21 в 11:33
Християна Дънкова

Певицата Християна Дънкова представя България на "Voice of Turan" в Казахстан

Певицата Християна Дънкова ще участва в тазгодишното издание на телевизионния конкурс "Voice of Turan" в Казахстан на 30 и 31 октомври. Тя ще представи „Една тъжна балада“, песен-емблема за казахстанския народ, разказваща за святата майчина любов. Гласовитата добричлийска, която преподава пеене и пиано в София, гостува в предаването..

обновено на 22.10.21 в 14:59

Започва Есенен салон на изкуствата във Варна

Есенен салон на изкуствата ще се проведе във Варна в периода от 22-ри октомври до 15-и ноември. Събитието се организира от дирекция „Култура“ към Община Варна. На всички събития ще се спазват противоепидемични мерки, наложени от Министерството на здравеопазването, посочват организаторите. На 22.10., петък, в Градската художествена галерия..

публикувано на 22.10.21 в 06:10