Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Апелативната прокуратура във Варна взе на специален надзор разследването за "Вера Су"

| обновено на 04.10.21 в 17:58
2
Снимка: Румен Сарандев

Апелативната прокуратура във Варна е взела на специален надзор досъдебното производство на Окръжна прокуратура-Добрич, образувано във връзка с инцидента с товарен кораб, заседнал край бреговете на Камен бряг, поради фактическата и правна сложност на случая, и обществена му значимост. 

Целта на определения надзорен прокурор, ще бъде да следи за срочното и качественото изпълнение на действията по разследването - установяване на причините и обстоятелствата, довели до инцидента, изясняване на въпроса със замърсяването на морската вода и нанасянето на щети за природата и дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни или е налице бездействие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа. 

Действията по разследването продължават и в момента. Предстои членове от екипажа на кораба да бъде разпитани пред съдия. Очакват се резултатите от назначените експертизи, като при нужда ще бъдат назначавани и допълнителни такива.

Разпит на екипажа на заседналия край Яйлата кораб и днес не е бил проведен след отказ на капитана да бъдат свалени на сушата.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Гълъб Донев

Донев: Изпращаме 2021 г. с исторически най-ниското ниво на безработица от 4,8%

Изпращаме 2021 г. с исторически най-ниското ниво на безработица в България от 4,8% в началото на декември, въпреки ограниченията, които пандемията поставя пред възстановяването на икономиката. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев при откриването на 18-ото издание на форума „Работодател на годината“, организиран..

публикувано на 07.12.21 в 15:38

Почти всички ученици се върнаха в клас в шестте училища в община Балчик

Почти всички ученици се върнаха в клас от тази седмица в шестте училища в община Балчик, обобщи началникът на просветния отдел Красимира Кирчева. В средното училище „Христо Ботев“ в клас са около 60 процента от учениците, за които родителите са подали декларации. Толкова са и заявените тестове. Желаещите се увеличават с всеки изминал ден, така че..

публикувано на 07.12.21 в 14:44
ВиК Добрич

ВиК - Добрич и повишената цена на електроенергия - има ли излизане от омагьосания кръг

Област Добрич е една от най-бедните на водни ресурси в страната. За снабдяването на населението с вода се използват предимно подпочвени води, които са на голяма дълбочина – от 50 до 300 метра. Затова и цената на услугата за доставка на питейна вода в областта традиционно е сред най-високите в България и тя се регулира според цената на..

публикувано на 07.12.21 в 14:23
Снимката е илюстративна.

Върнаха в клас 8700 ученици, отпаднали от образователната система

Повече деца и ученици са влезли в детска градина и училище през първите три месеца от началото на тази учебна година благодарение на Механизма за обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система, съобщават от МОН. От септември до ноември т.г. са записани да учат общо 8700 деца и младежи, които са се били отказали или..

публикувано на 07.12.21 в 14:19

Топъл обяд за 80 нуждаещи се в Балчишко

До 17 декември в община Балчик се приемат заявления за включване в услугата “Об­щес­тве­на тра­пе­за­рия” .  Чрез фонд „Социална закрила“ Домашен социален патронаж – Балчик ще предоставя топъл обяд за 80 потребители,  кои­то са в затруднено положение. П ериодите на подпомагане са:  4 януари- 30 април 2022 г. и 1 октомври - 31 декември 2022. Целеви..

публикувано на 07.12.21 в 14:08

Костадинов: България е в криза от десетилетие

"Предстоят важни решения в българския парламент. Много са задачите на народните представители и трябва точно да бъдат приоритизирани". Това каза президентът Румен Радев пред представителите на „Възраждане” по време на консултациите с най-малката политическа сила в НС, предаде БГНЕС. По време на срещата с държавния глава лидерът на партията Костадин..

публикувано на 07.12.21 в 14:03

Задържан е предполагаемият краен получател на парите от АМ "Хемус"

ГДБОП е задържала мъж в София, заподозрян, че е крайният получател на парите от незаконни схеми при строителството на АМ "Хемус" . От официалната информация, разпространена от пресцентъра на МВР става ясно, че досъдебното производство е образувано в условията на неотложност на 3 ноември 2021 г. и се води от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП. От..

публикувано на 07.12.21 в 13:35
Подкасти от БНР