Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ИАМА: "Вера Су" все още не се води потънал, може да бъде спасен, но през април

| обновено на 13.10.21 в 15:30

Корабособственикът все още не е обявил "Вера Су" за потънало имущество. Това каза капитан Валентин Енчев от ИА "Морска администрация", той посочи, че в четвъртък сутрин се очаква уреждане на правния му статус. Той може да бъде обявен за тотално погубен, тогава ще започне търг за избор на компания, която да го извади. Има и вероятност корабособственикът да предприеме действия по спасяването му, а такава операция не може да бъде извършена по-рано от април заради метеорологичната обстановка, уверили са от салвидж компанията. 

Няма изтичане на товар от “Вера Су” в концентрации, които биха замърсили морската среда и биха повлияли на флората и фауната в района, заявиха на брифинг представители "Морска администрация".

До утре сутринта ще стане ясно дали корабособственикът се отказва от кораба. Това каза Валентин Енчев - директор на "Морската администрация" във Варна, и обясни:

"Поради получената информация от днес следобед, че се водят преговори между адвокатите на застрахователите, корабособственика какъв да бъде статуса на кораба и дали да бъде обявен за тотално погубен, с което отиваме към друга процедура за изваждане на потънало имущество и провеждане на търг за компания за изваждане на кораба".

Държавата също може да се намеси пряко, ако корабът представлява заплаха за околната среда и водите. 

"Корабът се намира в суверенни води на Република България по силата на Конвенцията за изваждане на потънало имущество, което позволява също така и държавата да се намесва по-пряко в ситуацията, ако това потънало имущество представлява потенциална заплаха", каза Енчев.

Няколко са основните версии за наводняването на плавателни съд. Началникът на ИА "Морска администрация" Венцислав Иванов изключи това да е станало от дъното на кораба, тъй като той с двойна обшивка. Според данните от огледите 80 процента от водата е нахлула през тежката врата към машинното отделение, която не  е била добре затворена, но не може да се докаже дали това е било умишлено. 

Машинното отделение се е пълнило с дни. Второ предположение е, че е имало пукнатина на преградата между него и баластните танкове.

За да се провери дали вода е нахлувала само през не добре затворената врата, ще бъде извършен експеримент, като бъде изпомпено количеството от коридорите.

За да се спазят изискванията на Екологичното министерство, каза капитан Венцислав Иванов, се обмисля евентуално товарът да се изхвърли извън териториалните води на България: 

"Ще попитаме пак МОСВ, защото те са ни казали становище, когато товарът е бил такъв, а сега, когато не е такъв, защото ако в един момент кажат: "Това е безопасно", защо е необходимо да харчим сили и средства да ходим в зоната, където е определено да се извърши, като може да се направи по друг метод и начин, ако има такъв".

Представителите на компанията от Нидерландия, която е преговаряла с турския собственик на "Вера СУ"  за неговото изтегляне,  са напуснали България и са заявили, че преди април няма да имат благоприятно време за операцията.

Подробности чуйте в репортажа на Даниела Стойнова:ВИЖТЕ ОЩЕ

33% от българите са изложени на бедност

България и Румъния са страните в Европейския съюз, където населението е най-бедно, показват данните на Евростат. В Румъния на бедност са изложени 35,8% от населението, а в България - 33,6%. След нашата страна по категорията за материални лишения се нареждат Гърция с 27,5% бедно население и Испания и 27% бедно население. Според доклада всеки..

публикувано на 16.10.21 в 16:23

Утре ще вали до обяд

През нощта облачността ще се задържи значителна и валежите, с прекъсвания, ще продължат, но утре до обяд навсякъде ще спрат, а в следобедните часове и облачността, на места, ще се разкъса. Ще духа до умерен, а по Черноморието и временно силен вятър от север-северозапад, който следобед ще отслабне. Минимални температури между 8° и 13°, а..

публикувано на 16.10.21 в 15:28

Реалната инфлация в страната е около 20 процента, според експерти

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева, заяви пред Нова телевизия, че грамажът на хляба у нас е малко вероятно да намалее. По думите й той е установен от години и надали ще се прибегне до намаляване на теглото му, за да се правят икономии. Кукушева заяви, че браншът се надява предложението..

публикувано на 16.10.21 в 15:13

Катастрофа по пътя за Бургас, няма пострадали

Лек автомобил с варненска регистрация се е преобърнал в началото на автомагистрала „Черно море”, в посока Бургас. Това съобщиха от КАТ-Варна заради мократа настилка. Няма пострадали, щетите са само материални. От Пътната полиция отново предупреждават да се шофира с повишено внимание, защото пътните настилки са мокри и има условия за..

публикувано на 16.10.21 в 13:59

Мазното петно установено снощи около "Вера Су" вече се е разнесло

Няма опасност от замърсяване на района около кораба "Вера Су". 20 сантиметровото мазно петно, установено снощи вече се е разнесло. Това съобщи на брифинг капитан Валентин Енчев - директор на Морската администрация. Той коментира и необяснимото, според него, разпореждане на Басейновата дирекция за Черноморския регион във Варна. А именно -..

публикувано на 16.10.21 в 13:39

Местности край Варна ще имат проблеми с водоподаването почти денонощие

Части от местностите Изгрев, Акчелар, Бриз, Свети Никола, Траката, Ален мак и Манастирски рид е възможно да имат смущения с водоподаването от утре, 17 октомври от 12 часа зо около 5 сутринта в понеделник. Причината е повреда на магистрален водопровод, съобщават от ВиК-Варна. Без вода днес до около 18 часа са хората около улица 32-ра на к.к...

публикувано на 16.10.21 в 11:16
Заседналият кораб

Променен е цветът на водата край заседналия "Вера Су".

Има промяна в цвета на водата край заседналия край Яйлата кораб "Вера Су". В района има опалесценция на повърхността на водата и миризма на нефтопродукти. Опалесценцията представлява разсейване на светлината, причинено от малки частици, пръснати в прозрачната среда, което наподобява отблясък на опал. Стойността на азот-амониев е 0.147 мг/л и..

публикувано на 16.10.21 в 10:51