Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Слушателите избират песните – фаворити в конкурса „Златни искри“

Конкурсните песни ще прозвучат на 17 и 24 октомври в предаването за българска поп музика „Може би ДА” на БНР Радио Варна

| обновено на 20.10.21 в 11:41

В две поредни недели селекционираните от журито песни за 9-ото издание на Европейския конкурс за детска песен „Златни искри“ ще бъдат излъчени в ефира на БНР Радио Варна. Те ще прозвучат в предаването за поп-рок музика „Може би ДА“ , с начален час 10,05часа. Слушателите могат да дадат своя глас за предпочитаната от тях песен със съобщение във Фейсбук страницата на БНР Радио Варна. Линк за слушане

На 17 октомври ще се излъчат премиерно 18 нови песни от български автори. Сред песните финалисти можем да открием доказани имена в детското песенно творчество и популярната ни музика, Хайгашод Агасян, Александър Савелиев, Пепи Писарски, Вячеслав Кушев, Светослав Лобошки, Емил Струнджев, както и автори от по-младото поколение - Димитър Запрянов, Румен Бояджиев –син, Явор Велчев-Яви и други.

На 24 октомври ще прозвучат песните в международния конкурс, повечето създадени от утвърдени автори от Австрия, Сърбия, Хърватска, Босна и Херцеговина, Македония, Турция, Беларус, Украйна и други страни.

Песните, събрали най-много почитатели в двата раздела на конкурса, ще получат специална награда от БНР, както и специалната награда на БНР Радио Варна. Финансовите награди са осигурени от Министерство на културата на България. Отличените песни ще бъдат изпълнени на концерт, предвиден за 23 октомври в залата на Военноморски клуб – Варна.

Европейският конкурс за детска песен „Златни искри“, който се провежда ежегодно във Варна, е единственият по рода си в страната международен конкурс за детска песен от професионални автори. Организира се от Фондация „Откритие“ със съдействието на Министерство на културата, БНР, БНР Радио Варна, Община Варна, Военноморски клуб - Варна и други партньори. Конкурсът е член на WAFA (World Association of Festival & Artists).


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Валентин Събков представи сборника си "Без борба - няма свобода" пред варненската общественост

Валентин Събков отправи благодарност на двама души, без чиято помощ тази книга нямаше да бъде факт. Това са Тодор Тодоров от Силистра и Георги Лилицов от Пловдив. Историкът Валентин Събков е с алфатарски родов корен, възпитаник е на Великотърновския университет и живее във Варна. Десет години работи над сборника, с принос във..

публикувано на 02.12.21 в 18:58

Ученичка на Ленард Бърнстейн дирижира тази вечер във Варна

Маестра Николета Конти е една от малкото жени, които се издигат до най-високото ниво в света на диригентите, доминиран от мъже. Ученичка на Ленард Бърнстей и Сейджи Озава, тя е дирижирала оркестрите на Ковънт Гардън и Арена ди Верона Оркестър „Артуро Тосканини”, Филхармонията на Щутгарт, Симфоничния оркестър на Израел, Кралския филхармоничен..

публикувано на 02.12.21 в 07:48

Ангел Заберски трио с "Магията на Марлене" във Варна

30 ноември 2021 - зала 1 - 19:00 ч. Magic of Marlene Магията на Марлене   концерт-спектакъл Вера Шандел и Ангел Заберски Трио Превърнала се в  абсолютния мит на седмото изкуство  Марлене Дитрих (1901- 1992), на 60-годишна възраст, започва втора бляскава кариера, изпълнявайки на световна сцена, песните от филмите си, както..

публикувано на 30.11.21 в 06:20

Балетът "Раймонда" тази вечер на варненска сцена със солисти на Софийска Опера и Балет

30 ноември – вторник – 19 часа – ОСНОВНА СЦЕНА РАЙМОНДА Балет от Александър Глазунов Хореографска редакция - Олга Панго Режисьор - Деян Прошев В ролите: Марта Петкова (примабалерина на Софийска Опера и Балет), Никола Хаджитанев (премиерсолист на Софийска Опера и Балет), Павел Кирчев (премиерсолист на Държавна опера Варна), Галина..

публикувано на 30.11.21 в 06:19

Концерт-спектакъл "Любов" представят Деси Тенекеджиева и маестро Йордан Камджалов

Актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева и диригентът Йордан Камджалов ще поднесат на варненската публика своя вълнуващ концерт-спектакъл „Любов“ тази вечер от 18.00ч. и от 20.00ч. на Основна сцена на Държавна опера Варна. Творческото дуо ще излезе на сцената заедно с Варненската филхармония и ще представи младите лауреати на фондациите “Стоян..

публикувано на 28.11.21 в 09:28

Абстрактните пространства на Валентин Узунов

Десет години по-късно Валентин Узунов отново представя своя самостоятелна изложба във Варна. Абстрактните живописни платна са подредени в галерия "Папийон". И ще останат там до 9 декември. Експозицията е съставена от най-новите творби на автора, завършени в последните дни, както и картини от любими негови цикли през годините. Да бъдат представени..

публикувано на 27.11.21 в 10:40

Варненският апелативен съд отново е дом на изкуството на школа „Дедал”

Арт-салонът на Апелативния съд във Варна отново е сцена на изкуство. Точно месец преди Коледа школа „Дедал” подреди изложбата 12/36: 12 художници с 36 творби. Приходите от продажбата ще подпомогнат дейността на младите художници, която беше затруднена от епидедемията. Авторите са бивши и сегашни възпитаници, продължаващи или завършили..

публикувано на 25.11.21 в 17:06
Подкасти от БНР