Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Няколко дни гратисен период за новите мерки

Снимка: Pixabay

До понеделник при проверка от РЗИ в обектите, при нарушения на въведените нови мерки и изисквания за използване на зелен сертификат на обществени закрити места или други нередности, ще се издава само предписание, без да бъдат налагани глоби. Това е гратисен период, за да може да се тества системата и да се прецизират някои неща, каза  зам.-министър на здравеопазването д-р Димитър Петров на брифинг.

За служителите на обектите, които работят на закрито и влизат в изискването за зелен сертификат, ще бъдат осигурени безплатни антигенни тестове, допълни здравният министър Стойчо Кацаров.

За да бъдат подпомогнати обектите, чиито служители трябва да отговарят на изискванията за зелен сертификат, регионалните здравни инспекции ще предоставят на управителите им безплатни антигенни тестове. „По този начин ще ги улесним да се включат в процеса по прекъсване на епидемичната верига и по излизане от тежката ситуация, в която се намираме“, посочи министър Кацаров. Здравният министър коментира, че по отношение на държавната администрация на този етап се обмисля единствено „зелен сертификат“ да се изисква от служителите, които обслужват директно граждани.

Безплатни тестове ще бъдат предоставени на всички лаборатории, като регионалните здравни инспекции ще сключват договори с тях, а в договорите ще е фиксирана пределна цена за пробовземане


ВИЖТЕ ОЩЕ

Фрегатата „Дръзки“ участва в ново военноморско учение

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО – SNMG 2. Групата е под командването на контраадмирал Стефано Русо, с флагман на тактическата група – фрегата „Вирджинио Фасан“ от ВМС на Италия и корабите – фрегата „Реджина Мария“..

публикувано на 27.11.21 в 16:37
Ваксина

Испания ще започне да ваксинира 5-11-годишни деца след средата на декември

Ваксинацията на децата между 5 и 11 години в Испания ще започне веднага след като закупените от Европейския съюз ваксини бъдат доставени. Очаква се това да стане към средата на месец декември , обяви министърът на здравеопазването Каролина Дариас. Статистиката показва, че в момента в Испания децата под 11-годишна възраст регистрират най-високата..

публикувано на 27.11.21 в 15:59

Експерт: Възползвайте се от увеличените данъчни облекчения за непълнолетни деца

Данъчното облекчение за едно дете за 2021 г. е увеличено от 20 лева на 450 лева, а за отглеждане на дете с увреждания - от 200 на 900 лева. Това припомнят от Конфедерация на труда „Подкрепа“ и съветват работещите родители да се възползват от тази законова възможност. За целта те трябва да подадат декларации пред работодателя от 30-и ноември до 31-и..

публикувано на 27.11.21 в 15:22
Рояк. Дом за стари хора. След пожара.

Кметът на Дългопол Георги Георгиев: Все още има истински хора

Трагичният инцидент в дома за стари хора в село Рояк, при който загинаха девет обитатели на дома, все пак показа нещо много важно, което дава надежда - че сме съхранили човечността си и тя е жива и сред младите хора. Това коментира за Радио Варна кметът на Дългопол Георги Георгиев, който беше на мястото на инцидента, а сега помага и за обгрижването на..

публикувано на 27.11.21 в 13:28
Ньойският договор

102 години от подписването на Ньойския договор

На 27 ноември през 1919 година е подписан Ньойският мирен договор. България губи около 10 процента от територията си и са й наложени непосилни за онези времена репарации и ограничения. Договорът е подписан от българска страна от министър-председателя Александър Стамболийски в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен. Ньойският договор за мир е..

публикувано на 27.11.21 в 13:18

Преговори за коалиция: Бюджет 2022 да бъде приет до края на януари

Бюджет 2022 трябва да бъде приет до края на януари догодина. Това решиха представителите на група „Финанси“ от „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Въпреки че желанието на всички е бюджетът да бъде приет в срок до края на настоящата година, Асен Василев, който най-вероятно ще заеме поста на финансов..

публикувано на 27.11.21 в 12:20

Литургия за Иван Станчов

Eкипът на Карин дом организира света литургия на 29 ноември от 10 часа в католическия храм „Непорочно зачатие на Дева Мария“ във Варна на улица „Преслав“ № 41. Заедно с Отец Яцек ще се помолим за Иван Станчов. Поканени са всички приятели, партньори, съмишленици на Иван Станчов. "Напусна ни един голям българин, човек с голямо сърце и силна вяра в..

публикувано на 27.11.21 в 11:41