Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 24 октомври – Световния ден за борба с полиомиелита

Всяка година на 24 октомври отбелязваме Световния ден за борба с полиомиелита и дългогодишните усилия на кампания, подета от Ротари Интернешънъл като илюстрация как една общност на приятели успява да спаси близо 3 млрд. деца от една осакатяваща болест.

Близо 70 години след поставянето на първата полиоваксина в света – през март 1953 г., полиомиелитът все още поразява деца и разрушава милиони животи.

България не фигурира понастоящем на картата със случаи на полиомиелит. Но по улиците на градовете все още могат да се срещнат просещи, поразени от заболяването. Живи са и много хора, които добре помнят времето преди откриването на полиоваксината.

И макар Европа като континент да се смята за премахнал заболяването още от 2002 г., само преди броени дни (на 7 октомври 2021 г., Украйна потвърди случай на полиомиелит при дете на година и половина, след като това вече се случи и през 2015 г. с няколко други деца). Случаи на полиомиелит в последните години са регистрирани и в Сирия, както и някои други близки на Европа държави сред хора, които са в неравностойно положение, в отдалечени райони или в зоните, засегнати от военни конфликти.

Борбата срещу полиомиелита е пример как взаимодействието и дългата и упорита работа на редица организации, може да доведе до забележителен резултат.

Изкореняването на полиомиелита е поставено като цел през 1978г. от президента на Ротари интернешънъл /РИ/ Джеймс Бонар. Няколко години по-късно, през 1985г. тогавашният президент на РИ Карлос Кансека конкретизира целта като „Ваксиниране на всяко дете по света срещу заболяването полиомиелит“.

През 1988 г. към идеята на Ротари се присъединяват Световната здравна организация, УНИЦЕФ и Американският център за контрол на заболяванията и превенция и целта става глобална. По- късно са привлечени Bill & Melinda Gates Foundation, правителствате на редица държави, банкови консорциуми, мултинационални и други компании.

Тази световна инициатива за премахване на полиомиелита намали случаите от 1988 г. насам с 99%, както и броя на страните, където полиомиелитът е ендемичен. Над 10 милиона души, които иначе биха били парализирани, са в състояние да ходят, да учат и живеят пълноценен живот. Предотвратени са стотици хиляди смъртни случая.

През 2012 година, 24 октомври е определен за световен ден за борба с полиомиелита, след като се приема, че е ликвидиран и в Индия.

От началото на инициативата досега благодарение на поставените ваксини полиомиелитът е елиминиран в цялото Западно полукълбо, в Западно-тихоокеанския регион, в Европа, в Африка.

Ендемични за инфекцията от див полиомиелит (тип 1) остават Афганистан и Пакистан, където е пандемичните covid-19 години без имунизации са останали над 3 млн. деца. (Другите два полиовируса са ликвидирани - през 2015 г. тип 2 и през 2019 г. тип 3).

Предвид и нестабилната ситуация в тази част на света, рискът и за останалите страни все още остава.

Към днешна дата процесът по изкореняване е в последната си и заключителна фаза и много близо до крайната цел - свят без полиомиелит. В същото време пандемията доведе до пренасочване на медици и пари от имунизационните дейности към други, предназначени за борбата срещу коронавирусната инфекция.

Критично належащо е осигуряване на финансови средства, за да успеем като общество да предотвратим повторната поява на полиомиелита на местата, където вече е ликвидиран, вкл. и в Европа, както и да го изкореним като заболяване изцяло. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора преди Великден

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници. Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация „Милостиво сърце“, Клуба за народни танци „Жътври“, както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и раздават до..

публикувано на 24.04.24 в 14:58

Благотворителен базар "Да помогнем на малката Софи" организират в ОУ "Ангел Кънчев"

Благотворителен великденски базар в помощ на дарителската кампания "Да помогнем на малката Софи" организират на 29 и 30 април в III Основно училище "Ангел Кънчев" във Варна.  В двора на учебното заведение в двата дни от 8 до 18 часа ще се предлагат изработени от учениците изделия.  Благотворителната инициатива е по идея на учителите, училищното..

публикувано на 24.04.24 в 11:10

24-ти април – Международен ден в памет на жертвите на геноцида над арменците

Първоначално обявен като Международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 г. по повод годишнина от началото /1915/ на геноцида над арменците в Османската империя. За първи път се отбелязва през 1989 год. Отбелязва се от всички арменци по света. Арменският геноцид е извършен умишлено и систематично..

публикувано на 24.04.24 в 07:36

По темата "Планета срещу пластмаси" Балчик поставя кошчета за разделно събиране в детските градини

420 кг е резултатът от кампанията за разделно събиране на отпадъци от опаковки „За чиста околна среда“, организирана от Община Балчик във връзка с Деня на Земята – 22 април. Основно беше предадена хартия и по-малко пластмаса, обобщи днес управителят на сметосъбиращото предприятие БКС инж. Павел Павлов, отчитайки, че месечно машините събират между 400 и..

публикувано на 23.04.24 в 14:55

Филмират живота около влажните зони от Дуранкулак до Казашко

Започват снимки на пет късометражни филма за влажните зони в региона от Дуранкулак до Казашко. Филмите ще бъдат ползвани за обучителни срещи и ролеви игри, които ще насочат ученици да генерират идеи за устойчиво развитие на района. През август в с. Езерец ще се организира и четиридневен еко лагер, на който участниците ще се запознаят със значимостта..

публикувано на 23.04.24 в 11:23

Безплатна туристическа обиколка във Варна на 1 май

120 безплатни пешеходни туристически обиколки с професионални екскурзоводи ще се проведат във Варна през 2024 година. 98 от тях са на английски език, а останалите 22 - на български. Инициативата се провежда за единадесета поредна година, като организатори са дирекция „Туризъм“ към Община Варна и Туристическият информационен център, в партньорство  със..

публикувано на 23.04.24 в 10:22

В сряда отбелязваме юбилейното издание на "Ден без асансьори"

Тази сряда, 24 април, България ще отбележи десетото юбилейно издание на кампанията "Ден без асансьори". Целта на инициативата е да разпространи посланието за нуждата от ежедневна физическа активност и как изкачването на стълби може да бъде един лесен и достъпен начин да продължим да се движите ежедневно. „ Ден без асансьори“  е събитие, което насочва..

публикувано на 23.04.24 в 08:41