Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна сеч на изсъхнали полезащитни пояси в Балчишко

На те­ри­то­рия­та на Дър­жав­но лов­но сто­пан­ство (ДЛС) – Бал­чик, за­поч­на ра­бо­та­та по из­си­ча­не и пос­лед­ва­що въ­зоб­но­вя­ва­не на шест на­пъл­но из­съх­на­ли ясе­но­ви по­ле­за­щит­ни поя­са, съоб­щи зам.-ди­рек­то­рът на сто­пан­ство­то инж. Ра­дос­лав Ра­дев. Мър­тви­те дър­ве­та тряб­ва да бъ­дат пре­мах­на­ти до края на го­ди­на­та, а на мяс­то­то на из­съх­на­ли­те ще бъ­дат за­ле­се­ни но­ви, от дър­вес­ни ви­до­ве, ти­пич­ни за Се­ве­роиз­точ­на Бъл­га­рия, кои­то са с по-ви­со­ка ус­той­чи­вост към про­ме­ни­те в кли­ма­та и ус­ло­вия­та в ре­гио­на.

Ре­ше­ние­то за под­мя­на на мър­тви­те поя­си ид­ва след две го­ди­ни из­след­ва­ния и наб­лю­де­ния от стра­на на уче­ни от Бъл­гар­ска ака­де­мия на нау­ки­те и ле­со­въ­ди, и в ре­зул­тат от про­ве­де­на­та сре­ща на над 50 ек­спер­ти от раз­лич­ни ин­сти­ту­ции миналия месец край Бал­чик, припомня Североизточното държавно предприятие. Те се за­поз­на­ха с ре­зул­та­ти­те от из­след­ва­ния­та на еки­па на проф. Геор­ги Геор­гиев, ди­рек­тор на Ин­сти­ту­та за го­ра­та. Тогава той обяс­ни, че при­чи­ни­те за съх­не­не­то на ясе­ни­те са ком­плек­сни. Дър­ве­та­та са на­пад­на­ти от ня­кол­ко ви­да вре­ди­те­ли, кои­то уни­що­жа­ват лис­та­та и па­ра­зи­ти­рат под ко­ра­та им, ув­реж­дай­ки про­во­дя­ща­та тъ­кан.. Има съм­не­ния и за ви­со­ко ви­ру­лен­тен па­то­ген по то­зи вид, ка­то са из­пра­те­ни про­би в чуж­би­на и се ча­кат ре­зул­та­ти­те от ге­не­тич­ни­те ана­ли­зи. Про­ме­ни­те в кли­ма­та и най-ве­че влаж­нос­тният де­фи­цит пра­вят дър­ве­та­та все по-уяз­ви­ми към по­доб­ни пов­ре­ди, подчерта проф. Георгиев.

Издадено е раз­ре­ши­тел­но­то за сеч на пър­ви­те шест на­пъл­но из­съх­на­ли поя­са на те­ри­то­рия­та на ДЛС – Бал­чик. Те ще бъ­дат и пър­ви­те за­ле­се­ни, ка­то сред­ства­та за то­ва са оси­гу­ре­ни по проект на СИДП "Го­ри­те на Се­ве­роиз­то­ка“. Месец по-рано експертите бяха единодушни, че е нужна бърза замяна с ус­той­чи­ви дър­вес­ни ви­до­ве, за­що­то поясите са важ­ни за за­паз­ва­не на био­раз­нооб­ра­зие­то в Доб­руд­жа, съх­ра­ня­ва­не на поч­ве­на­та вла­га, за­щи­та на зе­ме­дел­ски­те кул­ту­ри и уве­ли­ча­ва­не до­би­ви­те на зе­ме­дел­ски­те произ­во­ди­те­ли.

Подробностите чуйте в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ирландия наложи на "Мета" глоба в размер на 91 милиона евро

Американският технологичен гигант "Мета" (Meta), който е собственик на "Фейсбук" (Facebook), получи глоба в размер на 91 милиона евро (102 милиона долара) от ирландската Комисия за защита на данните, съобщи ДПА. Глобата е наложена, тъй като е установено, че по невнимание "Мета" е съхранявала в своите вътрешни системи потребителски пароли,..

публикувано на 29.09.24 в 12:52

Фонд „Инвитро Варна“ празнува 10 години с проява на входа на Морската градина

Празник по повод 10 години от създаването на Фонд „Инвитро Варна“ ще се проведе между 11.00 и 13.00 часа на входа на Морската градина във Варна днес. Събитието ще отбележи важния принос на най-успешния общински фонд за подкрепата на стотици семейства от Варна и региона. През последното десетилетие Фонд „Инвитро Варна“ е финансирал лечението..

публикувано на 29.09.24 в 10:30

Отбелязваме Световния ден на сърцето

На 29 септември отбелязваме Деня на сърцето. Инициативата е глобална и е създадена от Световната федерация по сърце (World Heart Federation) с цел да повиши осведомеността относно сърдечно-съдовите заболявания и значението на грижата за сърцето. Сърдечно-съдовите заболявания, като инфаркт и инсулт, са една от водещите причини за смърт в света,..

публикувано на 29.09.24 в 09:56
В Силистра започва кампания за превенция на телефонните измами.

Двойно увеличение на телефонните измами

"Трябва хората да проверят дали телефонния номер е на техен близък или роднина. Има приложения, през които може да се провери. Измамниците стават все по-изобретателни". За това предупреди Златка Падинкова, началник на сектор "Измами" в 'Национална полиция. По думите ѝ от началото на годината до края на месец август са извършени общо 188 измами,..

публикувано на 28.09.24 в 15:45

Първото издание на фестивала ПивоVarna идва с богата програма и много бира

ПивоVarna е най-новият варненски фестивал, посветен на бирата! Първото му издание ще се проведе от 3 до 6 октомври на пространството под Пантеона в Морската градина, а амбициите на организаторите са събитието да се превърне в най-големия ежегоден фестивал на бирата в България. Богата музикална програма, над 50 вида бира от няколко континента,..

публикувано на 28.09.24 в 15:30

Информационен ден за репродуктивното здраве се провежда във Варна

Информационен ден за репродуктивното здраве организират от фондация „Искам бебе“ и община Варна. Медиен партньор е Радио Варна, а събитието продължава до 17 часа на алеята пред радиото. Всички, които желаят, могат да получат безплатни консултации от водещи специалисти - д-р Симона Анжел, доц.Стефан Кисьов, д-р Веселина Добрева и Катя..

обновено на 28.09.24 в 15:06

Под 1% от изследвания пчелен мед е с наличие на забранени лекарства

Мнозина наричат пчелния мед натурален антибиотик от природата, за който знаем, че е изключително полезен за здравето. За да е така обаче, медът трябва да е истински, качествен и по възможност да не съдържа той самия някакви антибиотици или други лекарствени препарати. Уви. Случва се контролните органи в лицето на Българската агенция по..

публикувано на 28.09.24 в 14:15