Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ученици и студенти имат шанс да открият своята професия в морския бизнес

Морски клъстър България съвместно с Българска морска камара и със съдействието на Технически университет-Варна, Висше военноморско училище „Никола Вапцаров“ и Колеж по туризъм към Икономически университет-Варна, организират петото издание на „Дни на сини кариери“. То ще се проведе изцяло онлайн в три последователни дни в периода 1-3-ти декември от 13:30. Във всеки един от трите дни ще бъдат засегнати различни възможности за развитие в областта на синята икономика. Събитието е насочено към ученици и студенти.

Експерти от водещи предприятия, университети и научни институти в областта на синята икономика ще представят пред младежите многообразие от професии и възможности за реализация. По този начин ще дадем възможност на по-широк кръг млади хора от цялата страна да получат информация за синята икономика, за нейния настоящ и бъдещ потенциал, за развитието на традиционните за страната сектори и връзката им с нови технологии като роботика, дигитализация, прилагане принципите на кръговата икономика.

01.12 (сряда) - “Митове и реалности пред синята икономика” - включва теми: корабоплаване (морско и речно), пристанища, корабостроене и кораборемонт;

02.12 (четвъртък) - “Алтернативни индустрии в синята икономика” - включва теми: корабен брокераж, агетиране и морска логистика, рибарство и аквакултура, крайбрежен и морски туризъм/яхтен бизнес;

03.12 (петък) - “Синята икономика - нови хоризонти” - включва теми: нови технологии и иновативни компании, научни изследвания, екология и кръгова икономика.

Регистрация за събитието може да бъде направена чрез онлайн формуляр. Повече информация за събитието ще намерите тук.

Форматът се съпътства и от конкурс “Бъдещето на Черно море”. В него могат да участват ученици от основни и средни училища и студенти от цялата страна. Срокът за представяне на конкурсните материали е до 6 декември, а на 19 декември (честване на Никулден от морската общност по стар стил) ще бъдат обявени победителите. Участниците ще се състезават с рисунка, есе, деен проект на иновативно решение по темата на състезанието. Наградите за победителите са осигурени от Община Варна. 

За коментари и въпроси: office@marinecluster.com


ВИЖТЕ ОЩЕ
Празнична света литургия на 18.01.2020 г. в храм Свети Атанасий

В храм Свети Атанасий ще бъде отслужена архиерейска света литургия за празника

Храм „Св. Атанасий” във Варна отбелязва своя храмов празник на 18 януари. От 9.00 ч. Варненският и Великопреславски митроплит Йоан ще отслужи архиерейска св. Литургия. След това ще бъде извършен водосвет. За празника излиза и първи брой за 2022 година на енорийския вестник „Православен глас” , който се разпространява безплатно. Храм “Свети..

публикувано на 18.01.22 в 08:40

Хотелиерите призовават за справедливо разпределение на държавните помощи в туризма

Заради високите цени на електроенергията и газа, много бизнеси в туристическия бранш са изправени пред пропастта на фалита. Още на първото си заседание за тази година, Министерски съвет прие постановление за реда за отпускането на държавна помощ за сектора. Вече бяха изплатени първите траншове от предвидените 30 милиона лева. Договорена е и кредитна..

публикувано на 18.01.22 в 08:06

15 машини обработват пътните артерии във Варненско

Заради студа и ниските температури в утрото на 18 януари пътната настилка във Варненско е заледена. Пътната обстановка в областта е нормална. Няма затворени пътища и инциденти , съобщиха за Радио Варна от Областното пътно управление във Варна. 15 машини на ОПУ-Варна обработват в момента заледените пътните артерии, а най-сериозни проблеми е..

публикувано на 18.01.22 в 07:20

Близо 58 000 българи празнуват Атанасов ден

Атанасовден, както и Антоновден, се празнува също и като празник на ковачи, железари, ножари и налбанти. Празникът се чества и за умилостивяване на болестите. Пекат се питки, които се надупчват с вилица, за да не се надупчат децата от шарка. По традиция трапезата включва пиле, приготвено с ориз, което се раздава на близки и съседи за здраве...

публикувано на 18.01.22 в 07:18

"Кървава сватба" на Федерико Лорка ще се играе премиерно във Варна

Представленията са на 18 и 19 януари 2022 от 19.00 часа на сцената на Драматичен театър "Стоян Бъчваров". Пиесата „КЪРВАВА СВАТБА“ на най-значимия испански поет и драматург на XX век Федерико Гарсия Лорка е втората от селската трилогия, която режисьорът Стоян Радев Ге. К. поставя на Варненска сцена . Чувствената, романтична и страстна история за..

публикувано на 18.01.22 в 06:55

Адреси без ток на 18 януари

В периода 17.01.2022 - 28.01.2022 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: Вилна зона на гр. Провадия - абонатите, електрозахранени от ТП 40 Провадия и КТП Горско стопанство. Прекъсването ще бъде само в..

публикувано на 18.01.22 в 05:57
Варненско утро

Слънчево време във вторник, вятърът отслабва

Днес сутринта все още облачно ще е над Югоизточна България, където е възможно да превалява слабо, но от север на юг облачността бързо ще се разкъсва и намалява до предимно слънчево. Вятърът ще е с посока северозапад, ще отслабне до умерен. Максималните температури ще са между 2° и 7°, за Варна около 5°. Вълнение на морето 2-3 бала, в..

публикувано на 18.01.22 в 05:30
Подкасти от БНР