Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

НОВИЯТ ДЕН на 25 ноември с Мариела Димитрова

Снимка: Nino Carè - Pixabay

Акцент в предаването в 8.10 часа ще бъде протестът срещу насилието над жени под надслов „Нито една повече!“. Той ще се проведе днес от 18.30 часа пред Съдебната палата в София. От началото на годината 15 жени са загубили живота си. Те са убити от близък до тях мъж. Ще разкажем историята на една жена, която успява да се откъсне от насилника вкъщи, но на каква цена… 

В 8.40 часа ще разкажем за инициативата на доброволци се обединяват в обща инициатива да помогнат на възрастните хора, които се наложи да бъдат преместени от дома в с. Рояк, след пожар там. Около 50-сет от обитателите на дома бяха подслонени в хотел в с. Аспарухово.

Необходими законодателни промени, включително и в наредбата за изисквания към автогарите, тъй като сега служителите им нямат право да проверяват багажа на пътниците, а шофьорите на автобуси също нямат време, а и техническа възможност да проверят багажа, който се превозва от пътниците. Това смята управителят на Автогарата във Варна Веселин Михайлов – чуйте го в 9.20 часа.

В 9.40 часа в рубриката „Рестартирай Европа“ ще разкажем за нов наръчник с практически насоки за развитието на дигитални, социални и зелени умения за туристическите кадри. Той се реализира от консорицума Next Tourism Generation -  първата по рода си инициатива в Европа за подобряване на партньорството и връзките между образователните институции и туристическия бизнес. Крайният резултат, по който работят общо 14 университета и туристически асоциации от 8 държави, е подобряване на качеството на образованието.

Фондохранилищата на отдел „Най-нова история“ към Регионален исторически музей-Варна вече са обновени със съвременно оборудване. Новите метални стелажи и шкафове заменят старите дървени, които са били от основаването на музея преди десетилетия, изкривени и амортизирани. Близо 30 хил. са експонатите. Кои са най-интересните сред тях в 10.15 ще разкаже Златка Антова, завеждащ отдел "Най-нова история".


ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 30 ноември със Светлана Вълкова

Фондация „Милостиво сърце“ в Добрич от години се грижи за бездомни хора, разказваме за нейната работа На 30-ти ноември честваме паметта на Св. Апостол Андрей Първозвани – на имения му ден ви срещаме с журналиста Андрей Андреев Според народните вярвания днес е Мечкинден – Мария Качамакова от Спасителния мечешки отряд на WWF- България разказва..

публикувано на 30.11.21 в 13:30

НОВИЯТ ДЕН на 30 ноември с Мариела Димитрова

След поредният труден и динамичен летен сезон, на повърхността отново изплува проблемът с кадрите в туризма. Защо квалифицираната работна ръка се преориентира към други сфери, какво трябва да се промени в държавната политика за да се преодолее кризата с кадрите и трябва ли да се почерпи опит от времето на „Балкан турист” –отговорите на тези и..

публикувано на 30.11.21 в 06:11

НА СВЕТЛО на 29 ноември с Иван Барбов

Екипът на предаването „На светло“ ви кани на една вълнуваща следобедна среща в ефира на Радио Варна във времето от 14.00 до 17.00 часа. Водещият Иван Барбов, Александър Йорданов и звукорежисьора Иван Тасев са „забъркали“ микс от интересни теми и актуални новини за всичко което се случва с план или без план в Източна България. Ето и..

публикувано на 29.11.21 в 13:46
Изгрев, Варна

"Новият ден" на 29 ноември 2021 г. с Димитрина Дончева

Какво искат туроператори за по-добър туризъм в ковид-пандемията и какво се случва в действителност? Тази сутрин очаквайте разговори с Герчо Герчев, представител на туроператорска фирма работеща с полския пазар и Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара. Тютюнопушенето ли е най-честата причина за развитие на белодробен..

публикувано на 29.11.21 в 06:00

НА СЕЛО в Генерал Киселово

Отново е време за разходка на село. Този път ви отвеждаме сред селце, закътано в зелени хълмове, през което ромоли рекичка. Намира се на 50 километра от Варна и се казва Генарал Киселово. Пътуваме с Дидо Симеонов и се изнанадваме от новия асфалт на пътя. Впечатляваме се от чистотата в центъра на Генерал Киселово. И от..

обновено на 27.11.21 в 07:55
Chart

#656 ТОП 20 (26.11.2021-03.12.2021)

публикувано на 26.11.21 в 18:13
Президентът пее в изборната нощ

POST FACTUM с Валери Великов, на 26 ноември

В началото: Скоро ще излезем от тъмночервената зона на разпространение на коронавируса, но пък ни заплашва нов, по-заразен вариант... 223 милиона лева евросубсидии е усвоило едно семейство, чрез няколко фирми. В същото време от "Продължаваме Промяната" предлагат ферми с над 15 хиляди декара да не получават субсидии. Това предизвика голямо недоволство..

публикувано на 26.11.21 в 16:19