Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петима трафиканти на хора задържани след трагедията в Ламанша

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пети заподозрян е арестуван във връзка с лодката с мигранти, която потъна в Ламанша, при което загинаха най-малко 27 души, съобщи френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманин.

Според прокуратурата в Лил седемнадесет мъже, седем жени и трима непълнолетни са загинали, когато лодката е потънала край северното крайбрежие на Франция в сряда. Четирима заподозрени в контрабанда на хора бяха арестувани още в сряда следобед, каза Дарманин.

Министърът заяви пред телевизионния канал RTL, че колата на петия заподозрян е регистрирана в Германия и че той е купил надуваеми лодки "Зодиак" в Германия.

Прокурорите в северния град Лил са започнали разследване срещу петимата за убийство и нанасяне на телесни повреди, членство в престъпна група и подпомагане на незаконното преминаване на границите.

Дарманин заяви, че от началото на годината Франция е арестувала 1500 трафиканти на хора.

Той заяви, че те "действат като мафиотски организации", като използват криптиране, за да попречат на полицията да подслушва телефонните им разговори.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ново увеличение на случите на коронавирус в Балчик

Крех­кият спад на за­ра­за­та с ко­ро­на­ви­рус в об­щи­на Бал­чик се из­мес­тва от но­во уве­ли­че­ние на слу­чаи­те. Бол­ни­те към 30 ноем­ври са 190, от тях 15 са в бол­ни­ца. Сед­ми­ца по-ра­но в спи­съ­ка на ле­ку­ва­щи­те се от Ко­вид-19 са впи­са­ни 157 мес­те­ни жи­те­ли.  Но­ви­те слу­чаи за периода, впи­са­ни в ре­гис­тъ­ра, са 83...

публикувано на 30.11.21 в 17:38

Има готовност за зимното поддържане на пътищата във Варна

Заради мокрия сняг, който преваля в село Каменар и в крайните квартали на Варна, от общината организират дежурства на фирмите, които отговарят за зимната подготовка на пътищата. Това съобщи Тихомир Тимов - началник на отдел "Общинска инфраструктура " в общината. Тази вече ще бъдат обработени платната и на Аспарухов мост. Чуйте повече в звуковия..

публикувано на 30.11.21 в 17:21

Учениците от Долни чифлик се връщат в клас

Възстановяват присъствените учебни занятия в седемте училища в община Долни чифлик, Варненска област. Учениците ще бъдат в клас на ротационен принцип. Децата се връщат в училище заради понижаването на заболеваемост в общината. Припомняме, че и в община Бяла учениците се върнаха в училище. Засега данните за Варна и останалите  общини в региона,..

публикувано на 30.11.21 в 16:44

Изследват безплатно варненци за ХИВ/СПИН на 1 декември

По повод Световния ден за борба с ХИВ/СПИН на 1 декември от 9.00 часа в двора на Медицинския университет във Варна ще бъде открит мобилен кабинет, в който студенти, преподаватели и всички желаещи граждани могат да се изследват безплатно и напълно анонимно за своя ХИВ-статус. Кабинетът е част от традиционната АНТИСПИН кампания във Варна, организирана..

публикувано на 30.11.21 в 15:27

МРРБ: Участъкът от "Струма", където стана катастрофата, няма Акт 16

До ден днешен пътят, където стана инцидентът със северномакедонския автобус, няма Акт 16 , защото не са приключили отчуждителните процедури. Това заяви регионалният министър Виолета Комитова на брифинг в МРРБ, на който представи резултатите от възложената проверка на пътния участък Драгичево – Долна Диканя, предаде БГНЕС. И тук сме строили на чужда..

публикувано на 30.11.21 в 14:44

Откриват PCR лаборатория в ДКЦ ”Св.Клементина”

Първата ПСР лаборатория в общински диагностично –консултативен център ще заработи до дни в ДКЦ ”Св.Клементина” във Варна. Това съобщи д-р Иван Иванов, управител на здравното заведение. Лабораторията е  добре оборудвана за извършване на тестовете за коронавирус, обясни Иванов. Ковид зоната на здравното заведение вече не работи денонощно, но..

обновено на 30.11.21 в 14:37

Денков: Големите ученици се връщат в клас, когато дойдат обещаните от МЗ тестове

По-големите ученици – от 5 до 12 клас, ще се върнат в училище, когато бъдат получени обещаните от Министерството на здравеопазването тестове. Това заяви пред bTV министърът на образованието Николай Денков. В момента в склада в Лозен има около 400 хил. теста. Те ще бъдат разпределени за тестването на малките ученици до края на следващата седмица...

публикувано на 30.11.21 в 14:17