Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Павел Христов: Изчегъртването на ГЕРБ се оказа силно преувеличено, въпреки инстуционалния натиск на който бяхме подложени по време на изборите

Резултатите на партия ГЕРБ на последните парламентарни избори са най- стабилни и с най- голяма перспектива за в бъдеще. Те не са лоши, както се опитват да ги изкарат- това каза варненския депутат от ПП „ГЕРБ” Павел Христов обзорното предаване на Радио Варна „Позиция”. Според народния представител „Продължаваме промяната” са проект и са различни от политическа партия, което скоро ще се види.

Оценката му за изборите- "тежки, с безпрецедентно ниска избирателна активност, което беше и в корена на стратегията на опонентите ни в последните месеци”

По отношение на случващото се през последните две години, Павел Христов заяви, че ГЕРБ за били под безспорен и виден за всеки граждани обстрел от всякакви политически субекти, партии и НПО-та. „Така че, резултата който постигнахме с оглед на ситуацията, за мен е повече от добър. ГЕРБ е стабилна, ГЕРБ ще остане в публичното и политическо пространство на държавата. Но най- вече, ГЕРБ е партия с потенциал. Така че от чисто партийна гледна точка не виждам някаква трагедия в тези резултати”. Христов каза, че го тревожи какво предстои пред държавата.

Варненският депутат не е съгласен с тезата, че следващия парламент е „шарен”. „Ако го гледаме откъм брой политически партии и самоопределянето им в различни политически спектри сигурно би могло да се нарече „шарен”. Ако се вгледаме обаче по внимателно, ще забележим че това са едни организации и формации които са изградени около и за обслужване интереса на президента Румен Радев. Такава беше и стратегията за спечелване на неговия втори мандат. Така че, да не се заблуждаваме, няма нищо шарено, всичко е една фасадна политика. В крайна сметка задкулисието ще реши какво се случва и по какъв начин. От гледна точка на кукловодите, няма разнообразие в този парламент”

На въпрос за естествените съюзници на ГЕРБ в 47-мото Народно събрание, Христов заяви, че „нашата теза винаги е била и ще бъде, че Европейската народна партия е семейството на ГЕРБ и във формата на ЕНП е логично да търсим нашите партньори.” Според него обаче, фактите и историята в последните месеци говорят в обратна посока. „Не благодарение на нас, а на другите субекти свързани с ЕНП”.

Павел Христов каза и, че за съюзници може да говорим ако мандата за съставяне на правителство стигне до партията и са в хипотеза да съставят управленска коалиция.

„Потърпевши от една политическа криза подобно на предишните избори и парламенти, ще бъдат българските граждани. Намираме се в перфектната буря- политическа криза, задаваща се икономическа, здравната криза е безспорна. Да не забравяме и ситуацията в енергетиката”

Павел Христов не е съгласен с твърдението, че кризата във всички тези сектори е била зародена още преди две-три години: „Каквото и да се говори, цифрите са тези които са тези които могат да докажат тезите. По време на управлението на ГЕРБ COVID кризата се управляваше много по- добре, процента ваксиниращи се на дневна база беше в пъти по- висок. Цените на тока за бизнеса бяха в пъти по- ниски

Христов допълни, че не очаква от президента Румен Радев да промени линията си на поведение спрямо партия ГЕРБ. „Ще ми се да кажа, че очаквам малко смирение и шанс за обединение, защото точно от това има нужда България. Не съм оптимист, че това ще се случи"

(цялото интервю може да чуете в прикачения файл- бел. ред)


ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Стойчев представя "Любов до повръщане"

Излезе от печат новата книга на Атанас Стойчев - "Любов до повръщане". Ревностните му читатели ще познаят повечето от разказите в нея. Те са обединени от еротичната тема в творчеството му.  В книгите му има и много други теми, с които е пълен живият живот. Просто тук те са потопени в стихията на Любовта и вечното противоборство между Мъжа и..

публикувано на 24.01.22 в 09:00

Фотографът Христо Момчаров: "В бизнес средата няма никаква възможност за отпускане"

Христо Момчаров е фотограф, който има студио от 2009 година. Основната му насоченост е фотография за бизнеса – продуктова фотография, снимки за онлайн магазини, рекламна фотография, снимки на продукти, бизнес услуги, събития, интериор, екстериор. Една от най-актуалните дейности за бизнеса, с които Христо Момчаров се занимава, са 360-градусови виртуални..

публикувано на 23.01.22 в 13:57

Акушерството като призвание

Навръх 21 януари, когато отбелязваме Бабинден по стар стил, ви срещаме с две млади акушерки от Варна, които са част от младата вълна в професията. Мерлин Бейтула и Кремена Панова определят акушерството като призвание е не като професия. "Акушерството изисква голямо сърце, отдаденост и много търпение", каза Мерлин, която завършва Медицинския..

публикувано на 21.01.22 в 08:58

Всеки сам си преценя, защото всеки знае мене си

Преценям, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи на 2021-ва. Това показа широко проучване, проведено на платформата за грамотност „Как се пише?“. След тях с броени гласове разлика оспорваната битка за третото място загубиха ваксина и зелен сертификат. В челната десетка влизат още промяна, избори, бустерна доза,..

публикувано на 20.01.22 в 10:32

Експерт: Трябва да се ин­вес­ти­ра прио­ри­тет­но в ри­бар­ско­то прис­та­ни­ще в Бал­чик

Нел­ко Йор­да­нов - из­пъл­ни­те­лен ди­рек­тор на МИРГ Шаб­ла - Ка­вар­на - Бал­чик :  На югед­но до дру­го мо­дер­ни съо­ръ­же­ния, а на се­вер ня­ма­ме ни­що. Ис­кре­но се на­дя­вам да дой­де ред и на на­шия ре­гион и да се по­доб­ри ин­фрас­трук­ту­ра­та Рибарската общност се надява на държавна политика в този сектор,..

публикувано на 20.01.22 в 10:13
Тома Белев

Тома Белев: Екоминистерството иска да изкупи дюните по крайбрежието

Да бъдат изкупени дюните, попадащи в терени частна собственост, предвижда Министерството на околната среда и водите. 5440 декара имат собственици, а придобиването на имотите е станало преди приемането на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който определя дюните като изключително държавна собственост. Това обясни за Радио Варна ресорният..

публикувано на 19.01.22 в 12:31
Георги Манолов

Ковачеството - умиращо изкуство и занаят

Атанасовден е празник на ковачите, железарите, ножарите и налбантите. Оказва се, че ковачеството е сред 20-те най-търсени професии у нас. Но за съжаление майсторите ковачи са се превърнали в изчезващ вид. Ковачеството не се учи по книга или по интернет, трябва да го носиш в себе си. Повече от 20 години Георги Манолов се занимава и развива този занаят...

публикувано на 18.01.22 в 06:00
Подкасти от БНР