Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Цончо Ганев от ПП "Възраждане": Има червени линии които няма да прекрачим, има и предложения които бихме подкрепили в следващия парламент

ПП „Възраждане” ще бъде предвидим участник в следващия парламент. Това което сме говорили и отправяли като послания към българските избиратели, ще работим, да бъде реализирано на практика. Това каза в обзорното предаване „Позиция” зам. председателя и депутат от „Възраждане” Цончо Ганев. „Точно това ни отличава от останалите политически субекти- прилагаме всичко което сме казали”- допълни той. Що се отнася до работата в парламента, Ганев обясни, че няма да правят компромиси със заявената позиция по отношение на Македония, ваксинацията и влизането ни в еврозоната.

От друга страна, биха подкрепили премахване търговския статут на здравните заведения, както и премахване на делегираните бюджети на училищата. От „Възраждане” изказаха и недоволство от това, че българския парламент все още не е свикан.

Според Цончо Ганев, приоритет №1 за ПП Възраждане в следващия парламент е националния интерес. Ако националния интерес е нещо да се изисква и отстоява, за нас няма значение дали това отговаря на изискванията на бюрократите в Брюксел, дали това отговаря на евроатлантическата ориентация която ни бе наложена без никакъв референдум. Това е ролята на „Възраждане” в бъдещото народно събрание. Защитаваме интересите на 128 000 български граждани които са приели, че тези неща които отстояваме са желани и правилни. Ако бяхме влезли в парламента с мисълта да станем министри и да участваме във властта на всяка цена, нещо което направиха набедените за патриоти в предишните два – три парламента, ние можехме да го направим. Загърбваме всичко което сме говорили, сядаме на масата и казваме- „Дайте да се разберем”. Нямаме интерес, да влезем във властта на всяка цена, в парламента сме да защитаваме националния интерес.”

Заместник председателят на ПП „Възраждане” каза, че няма да са сляпа опозиция и контра на всяко предложение. „Напротив, добри и отговорни предложения ще подкрепим. В иначе така бутафорните онлайн преговори за съставяне на правителство се каза, че ще се работи за премахване на търговския статут на здравните заведения! Винаги сме казвали, че търговския статут на болничните заведения трябва още днес да бъде прекратен, не в някакво обозримо бъдеще, защото виждаме, че здравеопазването се превърна в търговия. Това е нещо което ще подкрепим, както и всяко нещо което в интерес на България и в защита на интересите на гражданите на страната ни. Ще подкрепим, ако въобще се подложи на гласуване такава идея, премахването на делегираните бюджети в училищата”

Ганев каза, че ще се борят, да прокарат своите идеи и проекти които "Възраждане" ще предложи. „например, енергийната криза в която сме влезли- изпаднали сме в парадокса държавните АЕЦ и ТЕЦ- ове произвеждат евтина електрическа енергия която изнасяме в чужбина, а скъпата електроенергия произвеждана от американските тецове, фотоволтаици и вятърна енергия които произвеждат скъп ток, се продават на вътрешния пазар, на бизнеса, а след Нова година и на нас като частни потребители.

От Възраждане са недоволни, че президента Румен Радев не свиква народното събрание и смятат, че по този начин се дава време на договорки- кой кое министерско място ще получи и как ще се разпределят комисиите в парламента.

Цончо Ганев предположи, че следващия кабинет няма да се различава от тези на ГЕРБ и Обединените патриоти и ще се съобразява с това което е спуснато от чиновниците в Брюксел или Държавния департамент на САЩ. Според него, вече се говори, че цената да се подкрепят преговорите и влизането на Северна Македония в ЕС са транш от десет милиарда долара

(цялото интервю може да чуете в прикачения файл- бел. ред.)


ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Стойчев представя "Любов до повръщане"

Излезе от печат новата книга на Атанас Стойчев - "Любов до повръщане". Ревностните му читатели ще познаят повечето от разказите в нея. Те са обединени от еротичната тема в творчеството му.  В книгите му има и много други теми, с които е пълен живият живот. Просто тук те са потопени в стихията на Любовта и вечното противоборство между Мъжа и..

публикувано на 24.01.22 в 09:00

Фотографът Христо Момчаров: "В бизнес средата няма никаква възможност за отпускане"

Христо Момчаров е фотограф, който има студио от 2009 година. Основната му насоченост е фотография за бизнеса – продуктова фотография, снимки за онлайн магазини, рекламна фотография, снимки на продукти, бизнес услуги, събития, интериор, екстериор. Една от най-актуалните дейности за бизнеса, с които Христо Момчаров се занимава, са 360-градусови виртуални..

публикувано на 23.01.22 в 13:57

Акушерството като призвание

Навръх 21 януари, когато отбелязваме Бабинден по стар стил, ви срещаме с две млади акушерки от Варна, които са част от младата вълна в професията. Мерлин Бейтула и Кремена Панова определят акушерството като призвание е не като професия. "Акушерството изисква голямо сърце, отдаденост и много търпение", каза Мерлин, която завършва Медицинския..

публикувано на 21.01.22 в 08:58

Всеки сам си преценя, защото всеки знае мене си

Преценям, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи на 2021-ва. Това показа широко проучване, проведено на платформата за грамотност „Как се пише?“. След тях с броени гласове разлика оспорваната битка за третото място загубиха ваксина и зелен сертификат. В челната десетка влизат още промяна, избори, бустерна доза,..

публикувано на 20.01.22 в 10:32

Експерт: Трябва да се ин­вес­ти­ра прио­ри­тет­но в ри­бар­ско­то прис­та­ни­ще в Бал­чик

Нел­ко Йор­да­нов - из­пъл­ни­те­лен ди­рек­тор на МИРГ Шаб­ла - Ка­вар­на - Бал­чик :  На югед­но до дру­го мо­дер­ни съо­ръ­же­ния, а на се­вер ня­ма­ме ни­що. Ис­кре­но се на­дя­вам да дой­де ред и на на­шия ре­гион и да се по­доб­ри ин­фрас­трук­ту­ра­та Рибарската общност се надява на държавна политика в този сектор,..

публикувано на 20.01.22 в 10:13
Тома Белев

Тома Белев: Екоминистерството иска да изкупи дюните по крайбрежието

Да бъдат изкупени дюните, попадащи в терени частна собственост, предвижда Министерството на околната среда и водите. 5440 декара имат собственици, а придобиването на имотите е станало преди приемането на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който определя дюните като изключително държавна собственост. Това обясни за Радио Варна ресорният..

публикувано на 19.01.22 в 12:31
Георги Манолов

Ковачеството - умиращо изкуство и занаят

Атанасовден е празник на ковачите, железарите, ножарите и налбантите. Оказва се, че ковачеството е сред 20-те най-търсени професии у нас. Но за съжаление майсторите ковачи са се превърнали в изчезващ вид. Ковачеството не се учи по книга или по интернет, трябва да го носиш в себе си. Повече от 20 години Георги Манолов се занимава и развива този занаят...

публикувано на 18.01.22 в 06:00
Подкасти от БНР