Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Концерт-спектакъл "Любов" представят Деси Тенекеджиева и маестро Йордан Камджалов

Актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева и диригентът Йордан Камджалов ще поднесат на варненската публика своя вълнуващ концерт-спектакъл „Любов“ тази вечер от 18.00ч. и от 20.00ч. на Основна сцена на Държавна опера Варна. Творческото дуо ще излезе на сцената заедно с Варненската филхармония и ще представи младите лауреати на фондациите “Стоян Камбарев“ и „Йордан Камджалов“: Мария Славова – сопран, Лора Маркова – цигулка, Георги Димитров-Жожо – китара, Сара Чакърова – маримба и Сион Найман – виолончело. Сред най-изявените и даровити млади музиканти, спечелили редица международни конкурси и отличия, те са номинирани или носители на престижния приз за млади таланти в България - Наградата за полет в изкуството, носеща името на големия режисьор Стоян Камбарев. В началото на тази година четиримата инструменталисти получиха поредното признание с номинацията за „Млад музикант на годината 2020“ на предаването „Алегро Виваче“, БНР.

Наред с любими творби от Йохан Щраус и Джакомо Пучини, в „Любов“ ще прозвучат и „Годишните времена“ от Антонио Вивалди, които за пръв път в България ще бъдат изпълнени от цигулка, чело, китара и маримба. За този концерт Деси Тенекеджиева се завръща в родния си град от Лондон, където живее и твори. Освен като режисьор на проекта, тя ще вземе и специално участие в спектакъла, като потопи публиката в магията на любовта, чрез избрани поетични мисли и стихове от световната съкровищница.

Обединени от сходните цели на своите фондации, двамата изявени творци поставиха началото на серия от съвместни пътувания и концерти. След успешната февруарската премиера на „Любов“ с 4 спектакъла в София и Плевен, варненското издание ще бъде обогатено с нови елементи.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Добричкият театър с първа постановка за тази година

Драматичният театър "Йордан Йовков" в Добрич ще представи днес "Свекърва" на Антон Страшимиров. Режисьор на спектакъла е Стефан Спасов. Участват актьорите Мария Гинкова, Мария Генова, Георги Георгиев, Татяна Христова, Любов Николова, Красимир Демиров и Филип Янев. В творческия екип е авторът на сценографията Димитър Митев. Следващата покана към..

обновено на 20.01.22 в 07:03

Нови отличия за децата от студио "Сарандев" в Добрич

С поредни отличия започна годината за Студиото за поп-рок певци „Сарандев“ в Добрич. Ванина Григорова, Мартин Стоянов и Росен Петров заслужено бяха удостоени от журито с призовите места в първия етап от Националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Песенна палитра“ – град Карлово. Сред оценяващата комисия са имената на Маргарита..

публикувано на 19.01.22 в 15:11

Академия за създатели на културен живот

Академия за създатели на културен живот ще има във Варна. Организатори са от младежка формация "Аморфа". С енога ще бъдат изградени организационни умения на млади хора, които те ще могат да използват в личното и професионалното си развитие. Те ще се научат да развиват една дейност, да реализират идеите си, да се свързват с хора, които да им помагат, да..

публикувано на 19.01.22 в 10:53
Кукерски маски

Да победим злото чрез доброто

Национален конкурс за кукерска маска  "Да победим злото чрез доброто" организира Народно читалище  "Освобождение-1884" в село Шейново . В конкурса могат да вземат участие деца и младежи на възраст от 6 до 18 години . Целта на конкурса е да популяризира кукерските обичаи като част от културното наследство на Европа, разкриване на разнообразието..

публикувано на 19.01.22 в 10:00

Книга с пейзажи и разкази за Атанасовското езеро ще бъде представена в Бургас.

Книгата "Полет в солта" на младата художничка Биляна Дешева ще бъде представена тази вечер в Бургас. Денят е избран не случайно, защото на този ден езерото има своя имен ден. През юли 2020 г. Биляна прекарва един месец в рисуване на Атанасовското езеро и неговите пернати обитатели – пеликани, фламинго, лопатарки, чапли, рибарки, корморани и др...

публикувано на 18.01.22 в 17:00

Общината: Повече пари за "ВарнаЛит" само с промени в правилника

Литературният фестивал "Варна лит" не може да получи по-висока субсидия от предоставяните досега от фонд 'Култура", защото не изпълнява критериите.  Антония Йовчева - директор на дирекция „Култура и духовно развитие” в Община Варна коментира финансирането на литературния фестивал „ВарнаЛит”, който по решение на организаторите тази година няма да се..

публикувано на 18.01.22 в 15:39

Библиотеката при НЧ „Паисий Хилендарски” в Балчик отличи „Читател на година 2021”

За поредна година библиотеката отличи „Читател на годината 2021”. Инициативата има за цел да насърчи четенето сред всички възрасти и да подпомогне процеса на изграждане на читателски навици сред децата и тийнейджърите По регламент всяко от обслужващите звена на библиотеката излъчва между своите читатели носител на приза „Читател на..

публикувано на 18.01.22 в 14:43
Подкасти от БНР