Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

НОВИЯТ ДЕН на 30 ноември с Мариела Димитрова

Снимка: БНР

След поредният труден и динамичен летен сезон, на повърхността отново изплува проблемът с кадрите в туризма. Защо квалифицираната работна ръка се преориентира към други сфери, какво трябва да се промени в държавната политика за да се преодолее кризата с кадрите и трябва ли да се почерпи опит от времето на „Балкан турист” –отговорите на тези и още въпроси в 8.10 часа от Станислав Стоянов, собственик на верига хотели и член на Съюза на хотелиерите „Златни пясъци”.

Ще бъде ли празничен наситеният с празници месец декември? Отговорът на този въпрос за туристическия бизнес е в отрицателно наклонение. В 9.20 часа репортаж от Балчик.

Първата PCR лаборатория в общински Диагностично –консултативен център ще заработи до дни в ДКЦ”Св.Клементина” във Варна. В 8.40 часа от неговия управител д-р Иван Иванов ще чуем и за работата на ковид зоната там.

В 9.40 е рубриката „Рестартирай Европа“. Днес разказваме за стратегията на Европейския съюз „От фермата до трапезата“, която залага намаляване на пестицидите наполовина до 2030 г. и по-малко разхищение на природни ресурси.

Вълнение и пъстри детски картини с множество коледни желания съпътстват за шеста поредна година конкурса на Радио Варна за детски рисунки „Когато дойде Коледа”. Участниците традиционно са много и от цялата страна. В 10.15 часа ще чуем учениците от 2 „Б” клас на Основно училище „Добри Чинтулов”-Варна, които рисуваха за конкурса. Рисунките се приемат лично в Радио Варна или с пощенско клеймо до 30 ноември 2021 г.

Ноември е, природата с всеки изминал ден ни напомня за зимата. И част от обитателите на Парка за танцуващи мечки край Белица вече спят зимен сън. Подготовката за т.н. хибернация при мечките е започнала още през септември с консумиране на по-голямо количество храна. 19 мечки преоткриват своите диви инстинкти в Парка. Още за живота спасените танцуващи мечки в 10.25 часа ще разкаже Величка Тричкова, която работи в Парка от 12 години.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Новият ден" на 24 януари 2022 г. с Димитрина Дончева

Какви затруднения изпитват малките фурни, произвеждащи хляб и закуски, и доколко увеличението на цената на хляба може да компенсира повишаването на цените на всички суровини? Репортажи от Варна и Добрич. При каква заболеваемост започва новата учебна седмица за учители и ученици във Варненска област? Колко зимуващи птици преброиха..

публикувано на 24.01.22 в 06:00

"Позиция" с Валери Великов, на 22 януари

В 12 часа започва протест в защита на Дом „Младост” във Варна. В него, според организаторите се очаква да се включат много варненци. Тази седмица стана ясно, че до две години е възможно да се реализира проектът за новия дом „Младост”, който ще продължи да бъде медицински и спа център, но ще има и жилищна част. Слушаме архитект Красимира Костова..

публикувано на 22.01.22 в 09:26

Бабинден в село Здравец

Бабинден е популярен празник и до ден днешен. Но в наше време са се променили “героите” на този ден.  Някога е бил празник в чест на бабите-акушерки, а днес – на медиците от родилните отделения. Останал е само споменът за ония времена, когато до родилката е имало две жени – свекървата и най-важната „баба“ в селото, тази, която е израждала..

публикувано на 22.01.22 в 09:19

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 21 януари със Светлана Вълкова

С журналиста и писател Веселина Седларска коментираме думите на 2021-ва, те бяха избрани чрез проучване, проведено на платформата за грамотност „Как се пише?“ 44 години от смъртта на Атанас Далчев – един от най-видните български поети и преводачи на XX век. Разговор по темата с поетесата Десислава Неделчева Излезе от печат новата книга..

публикувано на 21.01.22 в 13:30
Chart

#661 ТОП 20 (21.01-28.01.2022)

публикувано на 21.01.22 в 10:39

НОВИЯТ ДЕН на 21 януари с Иван Барбов

Студена вълна се задава на метеорологичния хоризонт. На сутрешния радиохоризонт обаче се задава поредния изгрев на новия ден, носещ със себе си топъл фронт от интересни теми, актуални новини и хубава музика. Иван Барбов, Доротея Николова и звукорежисьора Петър Венков ви очакват на вълните на Радио Варна във времето от 6.00 до 10.30 часа...

публикувано на 21.01.22 в 06:05
Заледяване

POST FACTUM на 20 януари, с Валери Великов

Заледени улици и тротоари. Как опитват да се справят с проблема във Варна и как успяват да се справят в Добрич? Слушаме Тихомир Тимов от община Варна и Калин Рачев от фирмата, който поддържа уличната мрежа в Добрич през зимата. Преценям, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи на 2021-ва. Това показа проучване, проведено на..

публикувано на 20.01.22 в 15:59
Подкасти от БНР