Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Добричкият театър с първа постановка за тази година

| обновено на 20.01.22 в 07:03

Драматичният театър "Йордан Йовков" в Добрич ще представи днес "Свекърва" на Антон Страшимиров. Режисьор на спектакъла е Стефан Спасов. Участват актьорите Мария Гинкова, Мария Генова, Георги Георгиев, Татяна Христова, Любов Николова, Красимир Демиров и Филип Янев. В творческия екип е авторът на сценографията Димитър Митев.

Следващата покана към публиката е за 26 януари, когато актьорите представят "Големанов" на Ст.Л. Костов. Под режисурата отново на Стефан Спасов на сцената ще излязат Владимир Трендафилов, Любов Николова, Георги Георгиев, Валентин Андреев-Рафе и други актьори.

Камерната зала на театъра, в която ще се играят пиесите, се запълва до 50 на сто от капацитета, напомнят на публиката от театъра.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблясъци - изложба от поредицата „Гурковлии, майсторлии“

Проблясъци“ е петата изложба от поредицата „Гурковлии, майсторлии“, в която представя  уникалните метални релефи на Ирина Андреев а. Тя е майстор в приложните изкуства, а любимата техника, която използва, е металното щамповане. Отскоро тя експериментира с удоволствие и в течната акрилна живопис. Ирина Андреева е финалист в миналогодишното издание на..

публикувано на 27.05.22 в 15:26

Хоротека 2022 - на 29 май в с. Бранище, Добричко

Покана към всички любители на фолклора отправят организаторите на утвърдилото се вече събитие в село Бранище в община Добричка - Хоротека 2022, което ще се проведе на 29 май. Покана е отправена и към клубове за народни танци в Добрич, Варна и Силистра. Очаква се участието на групите „Веселчани“, „Жътвари“, „Моряци“, „Троп, троп“ - Балчик,..

публикувано на 27.05.22 в 06:37

Детски моноспектакъл "Магазин за приказки" представят във Варна

,,Магазин за приказки" отваря врати тази неделя в морската столица във Варна. Това е нов детски моноспектакъл, който разказва истории за чудесата, свободата, пътешествията, приятелите и вълшебствата, които са край нас. Това сподели в интервю за Радио Варна актрисата Мартина Михайлова, която влиза в ролята на приключенката Тарантела, разказвачка на..

публикувано на 26.05.22 в 14:49

„Тютюн“ - най-успешното национално турне на Варненския драматичен театър

„Тютюн“, юбилейната постановка за 100-годишнината на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, реж. Бина Харалампиева, драматургичен вариант Юрий Дачев, сценография и костюми Свила Величкова и Ванина Цандева, композитор Асен Аврамов, удостоена с Награда „Варна“ 2022, е най-търсеното заглавие в най-новата история на театъра. От премиерата на..

публикувано на 26.05.22 в 11:31
Георги Господинов

Писателят Георги Господинов е предложен за Нобелова награда

Писателят и поет Георги Господинов е предложен за Нобелова награда за литература, съобщи порталът "Аз Чета", цитирайки българския ПЕН център. Предложението е подписано от председателката Здравка Евтимова. Кандидатурата на България е изпратена още преди няколко месеца, но до момента няма отговор от Шведския нобелов комитет, предаде БГНЕС. Георги..

публикувано на 25.05.22 в 17:41

Връчват наградите "Аскеер"

Наградите за постижения в театралното изкуство "Аскеер" ще бъдат връчени тази вечер на церемония в театър "Българска армия". Голямата награда за цялостен принос ще получи актрисата Цветана Манева, а на Меглена Караламбова ще бъде дадена почетна статуетка.  В категорията "Водеща женска роля" призът ще си оспорват Елена Атанасова,..

публикувано на 24.05.22 в 09:59

Връчиха награди "Варна"

Археологът Александър Минчев е носител на Голямата награда „Варна“ за 2021 година. На официална церемония в Юнашкия салон с приза бяха отличени общо 28 личности и колективи с ярки постижения в сферата на културата, науката и образованието. Наградата за Александър Минчев е за дългогодишната му работа като археолог и цялостния му принос към..

обновено на 23.05.22 в 14:43