Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нинова остава лидер, конгресът на БСП не прие оставката

Снимка: БГНЕС

Корнелия Нинова остава начело на БСП. Това решиха делегатите на червения конгрес преди минути на закрито заседание. 415 от тях гласуваха против оставката на лидерката, 20 се въздържаха, а 164-ма бяха "За" приемането й.

Лидерката подаде оставка след изборите през ноември, като така понесе отговорността, че БСП остана четвърта политическа сила в новия парламент. Сред делегатите на конгреса обаче имаше подписка да не се приема оставката на Нинова, за да не се разклати така партията и управлението на страната. Тя тръгна от Благоевград и бе подкрепена от 500 делегати още преди старта на конгреса днес.

В дух на подкрепа на лидерката бяха и повечето от изказванията в началото на форума.

По време на обсъждането самата Нинова е излязла от залата. После обясни, че така е възпитано - да не попречи с присъствието си на някого, ако иска да каже нещо спокойно.

Лидерката подаде оставка след изборите през ноември, като така понесе отговорността, че БСП остана четвърта политическа сила в новия парламент. Сред делегатите на конгреса обаче имаше подписка да не се приема оставката на Нинова, за да не се разклати така партията и управлението на страната. Тя тръгна от Благоевград и бе подкрепена от 500 делегати още преди старта на конгреса днес.

В дух на подкрепа на лидерката бяха и повечето от изказванията в началото на форума.

Благодаря ви, и от тази дискусия се вижда, че сме демократична партия на свободни хора, които винаги могат да кажат и различно мнение. Демократична партия, която взема решенията си в своите органи с мнозинство, обърна се накрая към делегатите Нинова.

Благодаря ви за доверието, това ме задължава да работя с двойно повече усилия. Познавате ме - мога да работа. Мога и да гарантирам, че няма да предам социалистите и да продам интересите на БСП, каза Нинова.

Разбира се, чух и различното мнение, човек винаги има нужда какво да коригира в поведението си. Чух го внимателно и ще положа усилия заедно с всички вас, със структурите ни по места, със социалисти, симпатизанти и коалиционни партньори, следващото предизвикателство - местните избори през 2023 г., да бъдат нашата победа, обеща Нинова. И завърши с призив: На работа и на добър час!

Потвърдих оставката си и нито за момент не съм мислила да я оттеглям. Но тъй като по нашите правила конгресът трябва да я констатира, това решение трябваше да вземат делегатите, които решиха да не я констатират, обясни Нинова пред медиите след края на заседанието.

Ако не беше искрена оставката ми, нямаше да я предам. Не съм я оттегляла и я потвърдих пред конгреса, каза тя. Напомни, че през 2019 г. решението да оттегли оставката си е било нейно, докато сега тя е отхвърлена по волята на делегатите.

По повод тълкувания на делегати, че оставката не трябва да се гласува, а само да се констатира от конгреса, Нинова обясни: Няма да тълкуваме правни норми, за нас е важна Общопартийната контролна комисия, ние сме уредена партия, комисията се произнесе. Така лидерката напомни за решение на ОПКК, наричана още партийния съд, че оставката трябва да бъде констатирана с вот от делегатите на конгреса.

Имам си недостатъци, но страхът не е измежду тях, коментира Нинова по повод твърденията, че я е страх да се изправи на преки вътрешни избори отново.

Винаги съм готова да чуя различно мнение и това опровергава всички твърдения, че съм диктатор, че се заглушава различното мнение, коментира лидерката. Няма по-демократична партия от нас. Всеки има право на мнение, но решенията в една истинска партия се взимат с гласуване и каквото реши мнозинството. При нас тези неща се решават от органите и партията, допълни тя.

По повод аналогиите, които се правят с оставката на Делян Добрев от ГЕРБ - той подаде такава като депутат, но партията и групата не го пуснаха, а БСП атакува това решение в Конституционния съд, Нинова каза: за тълкувания и аналогични ситуации питайте юристи.

Важното решение днес е потвърждаването на политическия доклад, който очерта политиките на БСП, които ще бъдат следвани в правителството. За нас е много важно да се възстанови доверието в БСП, което минава през управлението и доказването ни в управлението, че сме социалната партия, която работи с грижа за хората, коментира Нинова. И обясни, че всички контури на политиката, която очерта в доклада си, били приети с огромно мнозинство.

Това беше повече от престъпление, това беше тежка грешка, коментира след края на конгреса Крум Зарков. Битката не е приключила по силата на обстоятелствата. Това е неустойчиво решение, допълни юристът, който единствен беше заявил кандидатурата си за лидер на БСП на пряк избор.

И когато Нинова завърши с местните избори 2023-а, се чудя какво мислят нашите структури - дали по този начин имаме какъвто и да е успех, коментира Зарков. Другото, което се случи на този конгрес е, че се очерта ясна алтернатива - не на самозаключване и непрестанни загуби, а на възход и на растеж, и съм сигурен, че тази алтернатива ще се реализира в близко бъдеще, допълни той.

Беше очаквано, не се случва за първи път, коментира пък лидерът на БСП - София, Калоян Паргов. Той напомни, че преди година, на заседание на Националния съвет, е обвързал своята оставка с тази на Нинова като отговорност за подкрепата, която й е давал от самото начало и за резултатите, които БСП получи. Тук в залата бяха поставени много въпроси и за моята оставка - тя не може да бъде факт, докато нейната не е факт, коментира Паргов. Той отказа да коментира дали е бил изпълнен устава, защото не е юрист. Уставът е пълен с такива противоречия, аз съм част от тези, които участваха в създаването му, и си посипвам главата с пепел за всичко, което се налага сега да тълкуваме, допълни той. И заяви, че уставът трябва да бъде изцяло прекроен и да има функционален рестарт. От утре ни чакат нови задачи, завърши Паргов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Адреси без ток на 16 май

На 16.05.2022 от 11:00 ч. до 14:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Кичево. На 16.05.2022 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде..

публикувано на 16.05.22 в 06:08

Слънце до обяд, следобед отново се заоблачава

Утрото в понеделник ни посреща с тихо и спокойно време, на места във Варна с намалена видимост. Днес преди обед ще преобладава слънчево време, сутринта на места мъгливо. Около и следобед отново ще са развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Възможни са и локални градушки. Във..

публикувано на 16.05.22 в 05:56

Бира за смет

Инициативата на "Ротаракт" - Варна, за почистване на екопътеката до Телевизионната кула, е с надслов "Бира за смет", тъй като всеки, който се включи, получава кенче бира, а децата - безалкохолни напитки. "2018 година го правихме на Камчийски пясъци", каза за Радио Варна Денис Кяшиф, пас-президент на "Ротаракт клуб"-Варна. "Изчистихме около четири..

обновено на 15.05.22 в 15:38

Лекари очакват нова Covid вълна през есента

Мнозинството от лекарите очакват нова вълна от Covid през есента. Това показват резултатите от анкета, проведена в специализираната мрежа за комуникация в медицината и здравеопазването "CredoWeb". В допитването са участвали 425 медици от всички специалности в цялата страна. Под 4% от медиците смятат, че е постигнат колективен имунитет. Според 56% след..

публикувано на 15.05.22 в 13:49

МОН: Над 242 млн. лева и 21 програми за предучилищно и училищно образование

242,6 млн. лв. ще бъдат инвестирани през тази година в предучилищното и училищното образование чрез 21 национални програми, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Две от програмите  са нови - „Заедно в изкуствата и спорта“ и „Подкрепа на образователните медиатори и социалните работници“. С първата програма ще се реализират 90 милиона..

публикувано на 15.05.22 в 13:48
Премиерката на Финландия Сана Марин и президентът на страната Саули Нинистьо.

Финландия обяви, че ще кандидатства за членство в НАТО

Финландия ще кандидатства за членство в НАТО, обяви днес официално президентът Саули Нинисто. Премиерът на страната Сана Марин изрази надежда, че парламентът бързо ще ратифицира решението. "В страната все още предстои парламентарния процес, но съм уверена, че парламентът ще обсъди и одобри това историческо решение непоколебимо и отговорно." Турция се..

публикувано на 15.05.22 в 13:45

Асен Василев: Газовата диверсификация е в наш интерес, а не да подаряваме кученца на Путин

"Да се говори, че държавата не си изпълнява ролята, не е вярно. Това, което превозвачите искат, е допълнително финансиране и компенсиране и то е извън това, което държавата трябва да предостави като субсидия. Дали сме от парите на гражданите повече за субсидиране на транспорта, но всяко допълнително искане е да се преразпределят средствата на гражданите в..

публикувано на 15.05.22 в 13:23