Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Петков: Откритият диалог ще замести езика на омразата

Снимка: БГНЕС

Днес очаквам реални първи резултати. Вярвам, че този открит диалог ще замести национализма и езика на омразата. Хората очакват реални резултати, а не политическа риторика. Разбира се, следим внимателно общите теми, включително историята, човешките права, нещата, които са важни за евроинтеграцията. Това заяви премиерът Кирил Петков при откриването на съвместното българо-македонско правителствено заседание, на което присъства премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски, предаде репортер на БГНЕС.

“Откриваме сесията на съвместното заседание между правителството на България и РСМ. Отношенията ни преди нашата среща в РСМ бяха в ниска точка, но това, което вече постигаме само за втора седмица на съвместна работа, аз съм много обнадежден. Това, че вие дойдохте толкова много министри във всички сфери, които искаме да работим заедно с нашите министри, показва пътя оттук нататък”, каза Петков.

Той подчерта, че отношенията между нашите страни “ще се случат и ще са на база истинска работа, на истински срещи с очакване на истински резултати”.

Според Петков най-важното на политиката е да достигне до хората, до двата народа. “Няма нищо по-добро от това да работим заедно, да имаме отворена икономика, да имаме свързана инфраструктура, да имаме общ календар, да говорим за европейската интеграция заедно”, каза министър-председателят.

Македонският гост отбеляза, че тази среща е успех, защото се провежда само седмица, след като се е видял с Петков в Скопие.

“Този регион трябва да стане регион на икономически просперитет и по-добро място за живеене на нашите граждани”, каза Ковачевски.

Според него това може да се постигне чрез развитието на икономическите и инфраструктурни проекти. Той посочи, че днес министрите от двете страни ще обсъдят всичките отсечки на Коридор номер 8.

Ковачевски отбеляза важното значение на образованието.

“Когато свързваме образованието свързваме младежта. Срещнах се с ректора на СУ, много бързо ще направим сътрудничество, каза той и обеща, че “ще покажем на Европа, че тук може да има успешно сътрудничество”.

Двамата премиери пожелаха успех на министрите и работните групи. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Доцент Виолин Райков: В човешкия организъм има натрупани микропластмаси

Замърсяването на околната среда и водите е проблем, с който човечеството се сблъсква от години. Тази тема е и във фокуса на международната работна среща "Сътрудничество за намаляване на отпадъците в Черно море", която се провежда днес във Варна.  Във форума участват експерти от България, Румъния, Турция и Грузия, а целта е обмяната на информация и опит..

публикувано на 16.05.22 в 15:07

Край на опашките по гишетата, до края на годината административните услуги през телефона

До края на годината ще бъде факт проектът за електронна идентификация на стойност 1,8 милиона лева, който ще дава възможност с приложение на мобилния си телефон да се идентифицираме, за да ползваме електронни административни услуги. Това съобщи във Варна министърът на електронното управление Божидар Божанов, който участва в национална кръгла маса..

обновено на 16.05.22 в 14:12

Най-много харчим за храна, повече от година по-рано

Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2022 г. е 2 006 лв. и нараства с 9.6% спрямо същото тримесечие на 2021 година. А общият разход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2022 г. е 1 821 лв. и се увеличава с 13.3% спрямо същото тримесечие на 2021 година. Това показват данните на националната..

публикувано на 16.05.22 в 12:59
Кирил Петков

Кирил Петков: Бизнесът няма да има притеснения за май и юни

Днес обсъдихме реалните компенсации, които ще се случат през май, юни и дългосрочно. Разговорът беше много конструктивен и се обединихме за под от 200 лева и всичко над 200 лева на мегават , да бъде компенсирано на 80% от държавата. Така бизнесът няма да има притеснение за май и за юни. Едновременно с това се договорихме, цените за природен газ за май,..

публикувано на 16.05.22 в 12:57
Технически университет - Варна

ТУ-Варна си поставя за цел да получи статут на изследователски университет

Национална кръгла маса на тема: „Иновации и дигитализация – технологиите на успеха“ организира във Варна днес Технически университет-Варна /ТУ-Варна/. Кръглата маса има за цел да сподели успехите и напредъка на висшите учебни заведения по пътя към дигитализация на процесите в образованието и научноизследователската дейност, каза за Радио Варна..

публикувано на 16.05.22 в 12:41

Домашен арест за обвиняемия за изпиране на милиони от АМ „Хемус”

Борислав Колев, обвинен за изпиране на над 53 милиона лева от строежа на автомагистрала „Хемус“, остава под домашен арест. Това реши преди минути Софийски градски съд, предаде репортер на БГНЕС. Адвокатът на Колев бе подал молба за изменение на мярката му в по-лека. Той поиска от съда мярка „подписка“ или алтернативно – парична гаранция. Градският съд..

публикувано на 16.05.22 в 11:07

Търсят се варианти за бъдещето на Тубдиспансера във Варна

Тубдиспансерът във Варна да бъде преобразувана и да влезе в структурата на инфекциозните болести. Това мнение изрази  проф. Анелия Клисарова-председател на Комисията по здравеопазване към ОБС - Варна. Една толкова стара болница не може да бъде закрита.  Заболяването е социално-значимо, тази година субсидията за туберкулозно болен бе увеличена, но на..

публикувано на 16.05.22 в 10:18