Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Мозъчна мъгла" може да засегне преболедувалите Covid-19

Снимка: Pixabay

„Мозъчната мъгла” е състояние, за което се говори все повече с настъпването на пандемията. Не са малко хората, преболедували Covid-19, които се оплакват, че са разсеяни, че не могат да се концентрират или забравят наглед елементарни неща в ежедневието.

"Мозъчната мъгла е състояние на мозъка, при което той не може да изпълнява нормалните си функции. Най-често срещаните симптоми са трудност да запомняме, липса на концентрация, разсеяност, физическо и психическо изтощение, липса на мотивация да извършваме обичайните ежедневни дейности и трудни за усвояване мисли. Може да се появи и главоболие", каза в интервю за "Радио Варна" психиатърът проф. Христо Кожухаров, началник на Втора психиатрична клиника към УМБАЛ "Света Марина" във Варна.

Невролозите биха обяснили явлението "мозъчна мъгла" със съдови нарушения на мозъка или депресивен синдром, поясни още проф. Кожухаров.

"Проучване на проф. Ваня Матанова от Софийския университет "Свети Климент Охридски" показа, че след преболедуване на Covid-19, някои пациенти имат трайни увреждания на паметовите функции на мозъка или на цялостния ментален капацитет. Проучването показа, че месец след прекаран Covid-19 при някои пациенти, коефициентът на интелигентност пада трайно с около 8 точки", каза проф. Кожухаров.

Специалистът разкри, че в неговата практика има случаи на пациенти с "мозъчна мъгла" след преболедуване на Covid-19 и определи състоянието като пост ковид синдром. Според него, една от основните причини за появата на "мозъчната мъгла" са стресът и страхът, породени от пандемията.

Състоянието може да бъде с продължителност между 1 и 6 месеца, поясни проф. Христо Кожухаров. Той посъветва в такива случаи, хората да се обръщат към специалист - невролог, психолог или психиатър.

Чуйте разговора на Иван Барбов с проф. Христо Кожухаров:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравната агенция на ЕС: Маймунската едра шарка не се разпространява лесно

Болестта маймунска едра шарка не се разпространява лесно между хората, заяви здравната агенция на ЕС. "Предаването от човек на човек става чрез близък контакт със заразен материал от кожни наранявания на заразен човек, чрез респираторни капки при продължителен контакт лице в лице и чрез фомити", заяви..

публикувано на 24.05.22 в 12:24

Празничното шествие във Варна

След двугодишно прекъсване Варна отново се включи в празнично шествие по случай Деня на българската азбука, писменост и култура. Над 400 ученици от Общински детски комплекс и други варненски училища танцуваха преди да потеглят по улиците на града. Празничното шествие водиха  Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, кметът на Варна Иван Портних,..

публикувано на 24.05.22 в 11:05

Директорът на училището за незрящи: Това е празникът

"В нашата работа, освен диплома и образование, се изискват търпение и любов. Няма човек, който да не бъде променен с любов",  това споделя Жулиета Петкова , директор на Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна. Учебното заведение е носител на награда "Варна" в категория „Колектив на годината” в сферата на..

публикувано на 24.05.22 в 10:33

Варна посреща 24 май с голямо празнично шествие

119 блока с представители на детски градини, училища, университети, на образователни и културни институции и туристически дружества ще се включат в традиционното празнично шествие по случай 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Организатор на събитията са..

обновено на 24.05.22 в 09:48
24 май във Варна

Затварят улици и булеварди във Варна заради шествието на 24 май

Във връзка с тържественото честване на 24 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност от 7,50 ч. до приключване на мероприятието /около 14 ч. / се ограничава движението на превозни средства на площад „Св. Св. Кирил и Методий”. Ограничено ще бъде движението на автомобили в..

публикувано на 24.05.22 в 07:40
Христина Тодорова

Христина Тодорова: Няма невъзнаграден труд

Няма невъзнаграден труд, това сподели в интервю за радио Варна Христина Тодорова, главен учител по професионална подготовка във Варненска търговска гимназия „Георги Стойков Раковски“. Тя е победител в раздел „Учител на годината” в областта на професионалната подготовка“ за тази година и получи отличието Награда Варна. Една година остава на..

публикувано на 24.05.22 в 07:30

24 май - празник и на Балчик

24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, е и празник на град Балчик. След две години затишие балчикили ще се съберат, поздравят и празнуват заедно 24 май. Още сутринта балчишките храмове ще огласят с камбаните си празничното начало на деня. Ученическото..

публикувано на 24.05.22 в 07:16