Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

АБАИ и БАН със съвместен проект за развитието на безпилотната авиация в България

Автор:

Асоциацията на Българската авиационна индустрия (АБАИ) и Българската академия на науките (БАН) излязоха с предложение за създаване на Независима Експертна група за Българската безпилотна авиация към Министерството на транспорта и съобщенията (МТС) с цел по-бързото развитие на Безпилотните системи и имплементирането на U-Space в България. То е отправено към министъра на транспорта Николай Събев с писмо 063/10.01.2021 г. по описа на авиоорганизацията. В тази връзка проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания и технологии към БАН заяви:

Свидетели сме на бързото и мощно развитие на нововъзникващата „висока“ технология – летящите роботи. В света във въздуха постоянно се намират хиляди от тях, като областите им на приложение постоянно се разширяват. Всички прогнози сочат бързо нарастване на приходите и достигане на милиардни обороти от продажби и услуги. Очаква се и бързо нарастване на заетите в тази високотехнологична сфера – само в ЕС прогнозираме те да достигнат над 100 000 високоспециализирани специалисти през следващите няколко години. Широкото приложение на летящите роботи ще осигури и значително повишаване на качеството на живот на населението.“

Целите на НЕГ-ББА-МТС включват създаване на Система за бързо развитие на Безпилотна авиация в България и за заемането на водеща позиция в региона, както и осигуряване на безопасни полети с БЛА и на благоприятни условия за развитие на бизнеса с тях.

По думите на проф. Зафиров независимо от факта, че България е една от първите страни в света, произвеждащи, използващи и изнасящи БЛА, в момента страната е значително изостанала от повечето държави в ЕС и региона. В същото време разработването, производството и извършването на услуги с тях изисква много по-малко инвестиции, което  дава шанс, при вземането на бързи и адекватни проактивни решения да може България да заеме водеща роля в региона в този бизнес.

Според проф. Зафиров поради факта, че сравнително отскоро са техническите решения позволяващи масовото производство и използване на БЛА, специалистите в тази област са малко и работят основно в частния бизнес, университетите и научните организации. В държавните и общински администрации, които трябва да свършат огромен обем работа за легалното им развитие и използване не достигат специалисти с необходимата експертиза, което затруднява и забавя развитието на бизнеса. Той допълни:

Предлагаме създаването на Независима експертна група за Българската безпилотна авиация към МТС (НЕГ-ББА-МТС), която да интегрира специалисти с необходимата експертиза и заедно със съответните специалисти от държавните и регионални организации експедитивно да извършват необходимите дейности. Подходът за публично-частното партньорство чрез създаването на експертни групи, който се използва широко по света и в ЕС,  е доказал своята ефективност и осигурява равнопоставеност на заинтересованите страни.“

За разлика от много други европейски държави, където вече се провеждат тестове полети на дронове и пилотирани въздухоплавателни средства в контролирана безопасна среда, в България тепърва се разработва Наредба условията и реда за експлоатацията на безпилотни летателни системи и надзора над техните оператори. До момента у нас се действаше единствено по правилата, утвърдени от Европейската агенция за авиационна безопасност (ЕАСА). От началото на 2022 година тече серия от срещи между представители на АБАИ и Гражданска въздухоплавателна администрация (ГВА) по повод обновяване на регулациите за опериране с БРА в родното въздушно пространство. По този повод Тодор Иванджиков – председател на АБАИ каза:

АБАИ работи с бизнеса и с ГД ГВА, както и с ДП РВД, за да бъдат създадени регулациите за този нов вид авиация и осигурим стабилна среда за развитие на бизнеса, защото без правилни рамки, всяка инвестиция е силно рискова. Искаме да направим България център за развитие на БЛА (дронове и VTOL). Организираме авиофорум за дронове и всичко свързано с БЛА в България, което е началото на една добра традиция.“


ВИЖТЕ ОЩЕ

Променлива облачност в неделя във Варна

През нощта облачността постепенно ще се увеличи и през деня ще е променлива. Ще има краткотрайни валежи, на места придружени от гръмотевици. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен вятър от югозапад, който до сутринта ще се преориентира от северозапад и, главно във вътрешността, ще се усили. Следобед по крайбрежието вятърът временно ще се..

публикувано на 21.05.22 в 16:10

Силни бури причиниха големи щети в Чехия, няма данни за човешки жертви

Силни бури се разразиха през изминалата нощ над Чехия, вкл. изсипала се градушка на места, и причиниха значителни материални щети и затруднения за транспорта, предаде ДПА, цитирана от БТА. Няма съобщения за пострадали хора. По данни на Чешкия хидрометеорологичен институт скоростта на вятъра е достигала 130 км/ч. Противопожарните служби са..

публикувано на 21.05.22 в 16:00
Васко Василев

Васко Василев: Грозна манипулация е твърдението, че бюджета на Варна ще бъде блокиран, ако бъде атакуван в съда

„Твърдението на варненския кмет, че бюджета на града ще бъде блокиран, ако областният управител атакува част от него в съда, са грозна манипулация“. Това каза, в предаването „Позиция“ на Радио Варна местният председател на ДСБ Васко Василев. „Взимат ли заплати в общината? Взимат. Могат ли да работят с една дванайста част от бюджета? Могат. Явно..

публикувано на 21.05.22 в 14:57
Иван Портних в студиото на Радио Варна

Иван Портних: Развитието на Варна се саботира

„С лека ръка и с йезуитски аргументи се саботира развитието на града“. Това каза в предаването на РадиоВарна „Позиция“ кметът на Община Варна Иван Портних, визирайки връщането на част от проекта за бюджет на общината за 2022 г. от областния управител Благомир Коцев.Кметът подчерта, че, по закон, областният управител има право да връща решенията..

публикувано на 21.05.22 в 13:33

Св. св. Константин и Елена посреща 21 май с намаления за Лято 2022 и културна програма за празника на курорта

Първият български морски курорт Св. св. Константин и Елена ще посрещнете празника си с богат календар на събитиен и атрактивни предложения за ваканции и кулинарни преживявания. На 21 май честванията започват в 9 часа от Манастира „Св. св...

обновено на 21.05.22 в 13:06

Отбелязваме 30 години „Натура 2000“ в ЕС

По данни на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) мрежата обхваща над 27 000 защитени зони в сухоземната и морската част на ЕС. В България са определени 340 защитени зони, които обхващат 34,9% от националната територия. Това са 120 защитени зони за опазване на дивите птици (23.1% територия) и 233 защитени зони за опазване на..

публикувано на 21.05.22 в 12:50

Предотвратени са над 34 хил. опита за незаконно влизане в България от началото на 2022 г.

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 20 април 2022 г. е въведен План за действие при извънредна ситуация вследствие на увеличен миграционен натиск по границата на Република България с Република Турция. За ефективно противодействие на нелегалната миграция в зоната на отговорност на РДГП - Елхово са командировани служители от други..

публикувано на 21.05.22 в 12:25