Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуации и клишета в изложба живопис

„Ситуации и клишета“ се нарича новата изложба във варненската Арт Галерия Ларго. Тя представя живопис на Светослава Георгиева. Откриването е на 2 февруари, експозицията може да бъде видяна до 22 февруари 2022 година.

За проекта Светослава разказва:

"Често ситуациите, в които попадаме, са клишета, както и клишетата са ситуации. В преносен смисъл, в който по-често се среща думата, клишето е идея, фраза или израз, която, тъй като е била широко използвана или повтаряна, е загубила своята сила или новост и се е превърнала в тема или нещо обичайно. Думата може да се отнася и за различни стереотипни ситуации, персонажи и цели сюжети, чиято честа употреба е лишила от оригиналност. В изкуството най-разпространените клишета се отнасят до любовни въпроси, а това са нашите ежедневни ситуации.
Трудно се борави с тема, занимавала артисти векове наред. Още по-трудно е, когато като автор вървиш в артистичната си практика в една определена и съвсем различна посока. Тази изложба е направена специално за Арт Галерия Ларго и е мой личен смел експеримент като концептуален живописен опит да покажа как виждам съвременната женска идентичност и клишетата за сексуалността, брака, отношенията, ситуациите, които са общовалидни и човешки, през един ироничен и същевременно двусмислен ракурс. Разказването на истории е много важно, ми каза някой, и когато се замислих как това може да стане, как да изглежда, се сблъсках с визуални и всякакви клишета, със собственото си мерило за така наречения “добър вкус”. Осъзнах, че за последните сто години натрупването на стереотипи е феноменално във всички аспекти."

"Изкуството е било винаги отражение на живота на човека в определен времеви отрязък, действията му, предметността, нагласите, идеите и чувствеността му. Когато се запитах как може да покажа визуално съвременния индивид, се сблъсках с моите собствени стереотипи за модерност, за образност. И се заиграх с идеята за връзката между ситуациите и клишетата и това колко тази връзка е забавно-иронична. Като артист ме вълнува абстрактното, визуалните въпроси, които си поставям, са свързани с материалността на живописта, с преминаването през контрастите и с отвореното свободно пространство за зрителя и неговата интерпретация. Малко Дада, малко абстрактно, малко постмодерно, малко поп-арт, комбинирани техники между релефи, енкаустика, колаж, шеллак, пълна еклектика, да кажем метамодернизъм, заради все още неясното бъдеще на понятието. Както и да се определи, в основата е експеримента."

Светлана Вълкова разговаря с художничката:



Светослава Георгиева е завършва НБУ- София през 1997 година със специалност Бизнес администрация и английски език. След това получава бакалавърска степен от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ през 2018 година със специалност „Реставрация и консервация“, а през 2021 година получава магистърска степен „Артистична практика- Живопис“ от Училище по изкуства в Глазгоу- Шотландия. Светослава има множество участия в сборни изложби у нас и в чужбина, някои от които: „Есенен салон“-Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, Велико Търново (2015), „Gift of love”- национална изложба в НДК, София (2016), Международна изложба на UNESCO, AIAPI Italy, Тренто, Италия (2016, 2017, 2018), “Salt Space”- Арт фестивал в Глазгоу, Шотландия (2020), „Viva la vida”- сборна изложба в Галерия Лабиринт, Пловдив (2020) и др. Има три самостоятелни изложби: съвместна с Десислава Панева в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, Велико Търново (2016), „Invisible Humans” в Галерия Лабиринт, Пловдив (2018) и „Северни брегове“ в Галерия Лабиринт, Пловдив (2020). Носител е на няколко престижни награди: Втора награда за живопис на Национална студентска изложба, Югозападен университет, Благоевград (2017), John Moore Prize- сборна изложба, Ливърпул, Великобритания (2020), John Byrne Award- Единбург, Шотландия (2020). Живее и работи във Варна.

Откриването на "Ситуации и клишета" е на 02.02.2022 от 18:00 часа в салона на Арт Галерия Ларго, ул. "Хан Крум" 8, Варна. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант 21".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35

Етнически групи в креативен спектакъл на Арлекин

Всички деца имат таланти и всички ги проявяват по различен начин. Младите таланти на "Арлекин" в партньорство с Международната асоциация на театър за деца и младежи ASSITEJ NORWEY - осъщетсвиха спектакъла "Какво мислиш за мен? /Приятелство чрез изкуства/". Участниците са от  Суворово, Пет могили, Игнатиево, Казашко, Каменар...

публикувано на 24.04.24 в 11:19

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна. Концертът на 29 април е финален за 20-тото издание на Европейския музикален фестивал - Варна и първи от съпътстващата програма на ММФ „Варненско лято“ 2024. „Работата с такива изключителни професионалисти е едно творческо..

публикувано на 23.04.24 в 16:34

Фестивал на любителските състави в Балчик на Лазаровден

Традиционният общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” ще се проведе и тази година в Балчик.  19-ото издание ще събере na 27 април колективи от общинските читалища и пенсионерските клубове.  Тази година обичайната сцена на проявата се променя и мястото ще бъде информационният център "Мелницата", като за първа година там ще се организира и..

публикувано на 23.04.24 в 14:39

Маратон на четящите хора във Варна

И тази година на 23 април (Международния ден на книгата и авторското право) празнуваме книгите и четящите хора в една инициатива, родена във Варна, и превърнала се вече в национална кампания. 22-то издание на „Маратон на четящите хора“ се провежда под мотото „Литературата среща образите” и търси връзките между пространствата на въображението, които..

публикувано на 22.04.24 в 19:04

Седмица на камерната музика започва днес в Добрич

Седмица на камерната музика започва от днес в Добрич. Настоящото ѝ издание е посветено на 100-годишнината от рождението на създателя ѝ проф. Константин Илиев – диригент, композитор, музикален педагог и критик. Програмата е избрана внимателно и с професионализма на диригента на Българския камерен оркестър маестро Арто Чифчиян.  Проф. Константин Илиев..

публикувано на 22.04.24 в 10:30