Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Подготвят план за развитието на пристанище "Варна"

| обновено на 15.02.22 в 16:18
Снимка: БГНЕС-архив

Подготвят план за развитието на пристанище "Варна". До няколко седмици предстои обсъждане на проекта с морската общност. 

Ясно е, че пристанище Варна трябва да бъде свързано с националната и международната транспортна система.  Ако не бъде направена бърза и ефективна връзка, Пристанище "Варна" ще остане изолирано, каза транспортният министър Николай Събев, който взе участие в дискусия по темата, проведена във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров". Обсъждането ще премине през няколко етапа, каза Събев, като посочи, че след като бъде прецизиран и техническият проект, той ще бъде подложен на обществено обсъждане. 

"Ще имаме предвид хората, които са в бизнеса с яхтите, с големите, малките и транзитните товари. Има предложение да съобразим развитието на пристанището с изискванията на нашите съюзници в НАТО, каза транспортният министър.

Докато не се реши въпросът с транспортната свързаност, ние не можем да направим умно проектиране за логистичен терминал, заяви Събев, като обясни, че ще трябва да се инвестира в свързаността с устойчивите видове транспорт - железница, вътрешни водни пътища, морски пътища.

Развитието на пристанище "Варна"  трябва да е свързано и да подпомага  развитието на града и областта, то трябва да е в симбиоза с града, каза председателят на транспортната комисия в НС Борислав Гуцанов.

На втория етап от обсъжданията ще бъде уточнено дали пристанище „Варна- изток“ става изцяло атракционна зона, или само част от него. Развива ли се пристанището под „Максуда“, или се търси място за нов интермодален терминал, допълни още Гуцанов.

Подробностите чуйте в репортажа на Даниела Стойнова:

От ляво надясно: Варненският депутат от БСП и председател на парламентарната транспортна комисия Борислав Гуцанов, министър Николай Събев, заместникът му Владимир Върбанов и варненският депутат от „Продължаваме промяната” Благовест Белев.БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Събев: 16,75 млн. евро са крайно недостатъчни за българското земеделие

Предвидената сума от 16.75 милиона евро за подпомагане на българското земеделие е крайно недостатъчна, за да се покрият загубите, които зърнопроизводителите трупат вследствие на безмитния внос от Украйна. Нивото на внос на слънчоглед е безпрецедентно, като ръстът само за една година е над двайсет пъти. Това обяви заместник-министърът на..

публикувано на 27.03.23 в 12:04

Земеделци с 50 трактора протестират във Вълчи дол, очаква се жива верига да затвори пътя

25 трактора до бензиностанцията във Вълчи дол и още 25 - на пътя от Вълчи дол към Добрич, са позиционирани в знак на протест срещу изграждането на ветропарк върху обработваеми земеделски земи на територията на община Вълчи дол. Протестиращите решиха да се разделят на два лъча, а около 12:30 часа днес се очаква с жива верига, за половин час, да..

публикувано на 27.03.23 в 11:22

Варненски творци сред номинираните за "Икар"

"Изберете театъра" е тазгодишното мото на театралните награди "Икар", които се връчват ежегодно от Съюза на артистите в България. По традиция официалната церемония ще се състои в Световния ден на театъра 27 март. Държавният куклен театър във Варна е с две номинации за спектакъла "Алиса в огледалния свят" . Номинирана за постижения в кукленото..

обновено на 27.03.23 в 10:51

Състоянието на пшеничните посеви в Добруджа се подобрява след мартенските валежи

Благодарение на падналите от началото на месец март дъждове влагата в почвата значително се е повишила, а това е довело и до подобряването на състоянието на пшеничните посеви в Добруджа. До преди две седмици земеделците имаха огромни опасения от продължителното засушаване, което доведе до спад от над 50% от влагата в почвата, характерна за..

публикувано на 27.03.23 в 10:03
Изглед от Вълчи дол към турбините с съседното селище - Суворово

Нов протест срещу ВЕИ парк във Вълчи дол

Протест на земеделски производители и граждани от община Вълчи дол ще се проведе днес, 27 март 2023 г., от 10,00 до 14,00 часа. Те ще изразят за пореден път несъгласието си да бъде изграден ветропарк върху обработваеми земеделски земи на територията на Община Вълчи дол. Протести имаше още в началото на декември м.г, когато в общината беше..

обновено на 27.03.23 в 09:38

Засилени проверки във връзка с Великден извършва БАБХ

Българската агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите Великденски празници. От днес, 27 март, до 17..

публикувано на 27.03.23 в 09:27

Среща по казуса със задържаните български кораби ще се проведе в земеделското министерство

В Министерството на земеделието за днес е насрочена среща на всички страни и институции, които имат отношение към случая със задържаните за незаконен улов български кораби в Румъния. България все още не е получила официалните документи от Румъния във връзка със задържаните там кораби и екипажите им. Шестима от моряците се завърнаха у нас..

публикувано на 27.03.23 в 08:29