Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„BACKSTAGE като на кино“ – фотоизложба на Елица Матеева

7 прекрасни български актриси, 3 театрални представления и няколкостотин пропътувани километри между Варна и София вдъхновяват авторката за този много личен проект. Преживяване на ръба между театъра, киното, фотографията и реалния живот. 26-те кадъра са снимани в минутите преди представленията, минутите, в които актьорът е между два свята - на прага на рая.

Репетицията като процес е свещенодействие, тя винаги ме е подтиквала да настръхвам и да се радвам, ако всички заедно сме се променили след подобна среща – споделя Елица. Благодарна съм, че някога съм била удавник в този процес, ето защо, когато започнах да размишлявам върху идеята да събера на едно място част от актрисите, които са ми подарили любов - от сцената или пък в семплата обикновеност на делничното общуване, между кафето и цигарата, някак си „просто така“, просто така се появи и заглавието на тази скромна колекция от минути - „BACKSTAGE като на кино”...

Без претенциозност, фотографиите улавят естествени като дишането моменти, в тях актьорите са или самите себе си или са толкова дълбоко в образа, че можем да завидим на искреността им.

Точно тези уж случайни срещи вдъхновяват Елица Матеева да направи нещо твърде семпло, но важно за себе си -  да се радва на живота и да обича.

Изложбата ни дава шанс да съпреживеем тези емоции!

Героите в „BACKSTAGE като на кино“ са Касиел Ноа Ашер, Лилия Маравиля, Стефка  Янорова, Красимира Кузманова – Кокран, Ива Тодорова, Мартина Апостолова, Ели Колева, Йордан Ръсин, Теодор Каракачанов, Кристиян Негалов.

Откриването на изложбата е на 20 март от 17.00 часа, мястото: Bookstore, улица „Преслав“ 12, Варна.

Закриването ще бъде на 27 март със специално събитие по повод МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ТЕАТЪРА: прожекция на филма-дело на децата от кино школа „Братя Люмиер“ към ОДК-Варна с худ.ръководител Елица Матеева, „ПРИЯТНО НИ Е С…ИВА!“ с участието на актрисата Ива Тодорова и деца от кино школата.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ReBonkers представя "Тропикът на Рака/ Завъртане на Времето"

Пространството ReBonkers и Фондация ДОМА Арт представят изложбата "Завъртане на Времето/Turn Back Times" с участието на 19 артисти от Варна, България, САЩ, Холандия, Германия, и Франция., изложба от днес - 6 юли, до 26 юли. Събитието е критичен коментар към забързаната реалност на съвременния свят, удавен в консумация, моментно удовлетворение, и..

публикувано на 06.07.22 в 06:14

Картини на Иван Милев и Чудомир представят в изложба във Варна

"Ний летиме от Балкана" е името на най-новата изложба, която гостува във Варна от днес. Тя се открива от 18.00 часа в зала "Север" на Археологическия музей и представя творби на Иван Милев и Димитър Чорбаджийски-Чудомир. Организатори са Националният парк-музей "Шипка-Бузлуджа", Художествената галерия в Казанлък, Литературно-художествения музей "Чудомир"..

публикувано на 05.07.22 в 12:00

„Ромео и Жулиета“ от Шарл Гуно - първа постановка в историята на Варненската опера

"Ромео и Жулиета" от Шарл Гуно ще бъде представена за пръв път в историята на Варненската опера от 21.00 ч. на 7 юли по време на "Опера в Летния театър", съобщават от ТМПЦ - Варна. На 8 юли в същия час операта ще може да бъде гледана в Двореца Балчик. Всички познават Шекспировите Ромео и Жулиета, отдавна превърнали се в архетипни образи на..

публикувано на 03.07.22 в 14:15

Празник на Тракийска чешма ще бъде отбелязан в неделя

Празник на Тракийска чешма ще бъде отбелязан в неделя в едноименната местност край Аксаково. Танцови школи и формации за народна музика ще озвучат района, който бе напълно преобразен от местни доброволци. Сред изненадите, които са подготвили организаторите, е участието на народен оркестър "Табиет лайв бенд" и гайдарски оркестър "Диньо Маринов", каза..

публикувано на 03.07.22 в 06:00

В Балчик художникът Анатолий Станкулов събира приятели в изложба в подкрепа на талантливи деца

Традиционната благотворителна изложба "Анатолий Станкулов и приятели" , която известният художник и карикатурист организира заедно с Културен център "Двореца" в Балчик за трета година, ще бъде представена от 1 до 14 юли в галерия "Тихото гнездо" в Белия град. Станкулов е поканил за участие свои приятели - проф. Стефан Алтъков, проф. Лаура Димитрова,..

обновено на 29.06.22 в 14:57

Напусна ни актьорът на Варненския драматичен театър Георги Михов

Напусна ни един от най-обичаните актьори на Варненския драматичен театър Георги Михов.  Скръбната вест съобщиха неговите колеги. Георги Михов е роден на 07.10.1935 г. във Варна, той завършва Актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ при проф. Боян Дановски през 1960 г. Дебютира в ролята на Моска от “Волпоне” на Б...

публикувано на 29.06.22 в 14:56

Алекс, която мечтае за нова вълна българска поп музика

Няколко десетки спечелени конкурси у нас и по света, награда Варна в раздел „Ученик на годината” в областта на професионалната подготовка. Така с едно изречение можем да опишем постиженията - не едно и две, на младата Александрина Петрова или Алекс, както я наричат всички. Алекс, която няма време за депресии Завършила преди малко повече..

публикувано на 29.06.22 в 08:30