Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Брилянтин" на варненска сцена

Рокендрол мюзикълът в стила на 50-тегодини „Брилянтин“ ще има предпремиера на 18 и 19 март в Държавна опера-Варна. Премиерата ще е на 23 юни в Опера в Летния театър

Имаме щастието нашият театър, с нашата гледна точка и нашия каст, да представи за пръв път този прекрасен мюзикъл на българска сцена, казва режисьорката Сребрина Соколова.

Мюзикълът е създаден преди 50 години, неговата сценична премиера е била през 1971 г., а филмът от 1978 г.с Джон Траволта и Оливия Нютън Джон, който прави мюзикъла още по-популярен, става най-касовият филм за годината. Нашата постановка представлява една симбиоза между театралната и филмовата версия с много нови песни, взети от филма. „Брилянтин“ отразява зараждането на рокендрола, така че любителите на този непреходен жанр ще бъдат подобаващо възнаградени.

Що се отнася до самата дума, „грийзъри“ идва от английското “grease” – грес, мазнина, но понятието „грийзъри“ има много по-широк смисъл. То е синоним за онази контракултура на емигрантите, които търсейки мястото си в страната на неограничените възможности, масово се вливат в не особено привлекателната за обикновения работник металургична промишленост. Към този детайл се добавя и характерното, най-вече за латиноамериканците, приглаждане на косата, което се превръща в запазена марка на непокорните и свободолюбиви млади „грийзъри“ от 50-те години на миналия век. Мюзикълът „Брилянтин“ има предвид точно тези тийнейджъри, с тяхното желание за свобода и стремеж да да заявят себе си. Впрочем Елвис Пресли със стилизираната си лъскава прическа използва буквално същата визия – разказва пред Виолета Тончева Сребрина Соколова.

Мюзикълът е много по-въздействащ от филма, според мен - казва диригентът Страцимир Павлов. Шоуто на сцената е невероятно. "Брилянтин" описва точно периода, в който понятието "американска мечта" е било в силата си. Тази захаросаност, която виждаме, е била реална - всичко е трябвало да изглежда лъскаво, пластмасово, светещо, неоново... Позитивно, леко, енергизиращо е цялото преживяване. Що се отнася до музиката в мюзикъла...има една история защо музиката в България от тези години звучи толкова различно от всяка друга по света: в хармоничния език на музиката има една последователност от акорди, която е била забранена за ползване за известно време у нас, защото е напомняла на американската. А точно тази последователност от хармонии е матрицата, върху която е изградена музиката в "Брилянтин".  Какво още разказа Страцимир Павлов - чуйте в звуковия файл:


БРИЛЯНТИН

Мюзикъл от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд

Режисьор Сребрина Соколова
Диригент Страцимир Павлов
Сценограф Иван Токаджиев
Художник костюми Ася Стоименова
Хореограф Надя Димокова
3D mapping –Тодор Тодоров

В ролите:

ДАНИ – Велин Михайлов
САНДИ – Лилия Илиева, Марина Георгиева
БЕТИ – Волена Апостолова, Моника Иванова
КЕНИКИ – Даниел Христов, Светлозар Начев
ДУУДИ – Йоан Попов, Калоян Лулчев
СЪНИ – Георги Тодоров, Тихомир Трифонов
РОДЖЪР – Борис Атанасов, Георги Иванов
ФРЕНЧИ – Зои Бошнакова, Кристина Топалова
МАРТИ – Антония Кундакова, Ирен Лазарова
ДЖАН – Мойра Янкова, Николета Велчева
ПАТИ – Василена Кънчева, Мария Анастасова
МИС ЛИНЧ – Антоанела Петрова
ТРЕНЬОР – Илко Захариев, Николай Димитров
ВИНС ФОНТЕЙН – Нейчо Петров – Реджи
ДЖОНИ КАЗИНО – Лев Караван
ЮДЖИЙН – Даниел Христов, Георги Иванов
ЧА-ЧА ДЕ ГРЕГОРИО – Лилия Илиева, Марина Георгиева
ТИЙН АНГЕЛ – Йоан Попов, Калоян Лулчев
Участват още: Кристалена Стоянова, София Лулчева

Предпремиера – 18, 19 март 2022, 19.00, Държавна опера Варна

Премиера – 23 юни 2022, 21.00, Опера в Летния театър


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Трифон Трифонов: Три места по Черноморието са свързани със Свети Николай

По Българското Черноморие има три знакови места, свързани със Свети Николай Чудотворец. Едното от тях е нос Калиакра, където, според народните поверия, е гробът на светеца. Другото е местността "Свети Николай" край Варна, където пък е имало манастир на името на светеца, който е съществувал до 1901 година. Третото е нос Бакарлъка над Созопол, където,..

обновено на 06.12.23 в 09:46

Стара Варна в картини – в Музея на Възраждането

Вече е факт дигиталният каталог "Стара Варна в картини – изобразителното изкуство във фондовете на Музея на Възраждането".  Проектът  има за цел да популяризира богатия фонд на музея. Над 160 творби на чуждестранни и български художници, рисувани през първата половина на ХХ век, показват една забравена и непозната Варна – старинен град, който..

публикувано на 05.12.23 в 09:15
Николай Василев

Николай Василев: Най-хубавото нещо за България би било да се раждат повече деца

Най-хубавото нещо за България е да се раждат повече деца и голяма част от българите, които са по света, да се върнат. Това каза Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката. Българите зад граница, като едни от най-големите инвеститори в страната ни, могат да са успешни и у нас, смята той. Хората ако могат да изкарват пари в чужбина и тук..

обновено на 04.12.23 в 14:27

"Кръговрат" - изложба на Боряна Симеонова

Още седмица изложбата "Кръговрат" ще бъде достъпна в експозиционната зала на художествения музей "Георги Велчев" във Варна. Тя е на варненската авторка Боряна Симеонова, която представя пейзажи, създадени през последните две години. "Кръговрат"-ът за Боряна Симеонова е "един поглед, миг отделен, изваден от общата картина на природата, която е съвършена и..

публикувано на 04.12.23 в 09:10
Иван Портних

Иван Портних: Инвестициите на бизнес субекти в местните избори съвсем скоро ще започнат да търсят възвръщаемост чрез властта

Според бившия кмет и настоящ общински съветник от ГЕРБ Иван Портних инвестициите на бизнес субекти в местните избори съвсем скоро ще започнат да търсят възвръщаемост чрез властта. По думите му сигналите за това не са малко, а на въпрос за повече конкретика, той посочи удължаването на извънредното положение във Варна по време на последната буря..

публикувано на 02.12.23 в 16:04
Стела Николова - ДБ

Стела Николова: ДП „Държавна инфраструктура“ играе ролята на мащеха спрямо Пристанище Варна“

Държавно предприятие „Държавна инфраструктура“ играе ролята на мащеха спрямо Пристанище Варна“. Такава теза изказа в предаването на РВ „Позиция“, депутатът от ПП/ДБ Стела Николова. Варненския народен представител допълни, че е изненадана от това отношение, тъй като варненското пристанище е единственото държавно пристанище което e на..

публикувано на 02.12.23 в 15:07
Тодор Тодоров

Тодор Тодоров: Срещите за климата са обречени

Световните срещи за климата са обречени, защото държавните ръководители се опитват да постигнат консенсус, който е невъзможен. Това каза за Радио Варна Тодор Тодоров – енергиен експерт от Екологично сдружение „За земята“, по повод започналата днес Конференция на ООН за изменението на климата в Дубай.   Според Тодоров: „Държавните по света..

публикувано на 01.12.23 в 08:00