Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Quo Vadis - самостоятелна изложба на Росен Станоев

| обновено на 12.05.22 в 15:29

12 май, четвъртък, Арт салон на Радио Варна (голяма зала), 18.00 часа
Самостоятелна изложба на Росен Станоев - живопис, графика, скулптура, рисунки, колажи, асамблажи, фотография.


За автора: Росен Станоев е роден на 4 септември 1958 г. във Варна. Работи в областта на графиката, скулптурата, живописта и фотографията. Член е на Сдружението на варненските художници. Има над 50 самостоятелни изложби и повече от 100 участия в национални и международни изложби, биеналета и триеналета на графичното изкуство в Варна, София, Битоля, Чачак, Белград, Тимишоара, Плоещ, Истанбул, Одрин, Дубай, Джокякарта, Отава, Рочестър, Хелзинки, Италия, Япония, Корея др.
Повече от 2 000 негови творби са притежание на музеи, галерии и частни колекции в България, Германия, Франция, Италия, Норвегия, Швеция, Финландия, Холандия, САЩ, ОАЕ, Канада, Русия, Южна Корея, Тайван, Сърбия, Турция, Дубай и други. - Национален музей за изящни изкуства в Тайван
- Галерия Юама, Токамачи, Ниигата, Япония
- Художествен музей Юкюнг, Геоджи, Република Корея
- Музей Фантапия М, Художествен музей Чанг Кил-Хван, Каннин, Република Корея
- Ечиго - Цумари Арт Триенале, Токамачи, Ниигата, Япония
- Клуб на ЮНЕСКО, Виченца, Италия
- Градска Художествена галерия Стара Загора
- Галерия „Петко Задгорски”, Бургас
- Център за съвременно изкуство Рочестър, Рочестър, Ню Йорк, САЩ
- Международно биенале за графика малък формат, Ванкувър, Британска Колумбия, Канада
- Национална асоциация на съвременните гравьори, Италия
- Министерство на образованието, Турция
- Селджукски университет факултет за изящни изкуства, Кония, Турция
- Биенале на графиката в Чaчak, Сърбия
- Фондация Графеин, Пюрмеренд, Нидерландия
- Институт на изкуствата, Джокякарта, Индонезия
- Галерия Вокс визуел, Отава, Канада
- Алтеа Арт колекция, Хелзинки, Финландия
- Художествен музей на окръг Прахова "Йон Йонеску-Квинт", Плоещ, Румъния
- Галерия за графично изкуство, Варна
- Дворец на културата и спорта, Варна
- Художествена галерия „Димитър Добрович” - Сливен
- Художествена галерия „Илия Бешков”, Плевен
- Художествена галерия - Русе
- Графичен кабинет, регионална библиотека "Любен Каравелов", Русе
- Галерия RSArt, Варна, България
- Галерия Артин, Варна, България
- колекция Роналд де Уол, Белгия
- Галерия Шлотербек, Германия
- колекция Сузане Мии, Франция
- колекция Петра Майнхард, Германия
- колекция Евелин Филипс, Инголщад, Германия
Владо Гьорески ( Директор на графичното триенале в Битоля, Северна Македония): „Росен Станоев е безспорно голям майстор и графичен художник.” - 2020 г.
Валерия Бертесина ( Куратор на Международното биенале на произведения от хартия и „Огледало - лице в лице”): „Чудесни произведения на изкуството. Формите и знаците му правят истински поетичен резултат.” - 2020 г.
Алфонсо Капуто ( Арт директор на Международен фестивал на дигиталното изкуство, Музей GMIDAC, Белфорте дел Киенти, Италия): „Художникът подчертава ясна изразителна идентичност. Контролът на художествената среда е очевиден във всяка негова творба. Предложените произведения на изкуството са на отлично ниво.”- 2021
Деница Иванова-Александрова (Директор на Художествена галерия „Недялко Каранешев”, Горна Оряховица): „Изкуството на Росен Станоев съдържа в себе си специфична многоликост. Съвременната звучност на графичното произведение, носи нотки на живописна освободеност и усещане за абстрактна реалност, подчинена на трансцендентни закони. Живописната мазка от друга страна ни запознава сякаш с различна творческа личност, която богато моделира, посредством фрагментарно петно и тънка, на места почти невидима линия. В скулптурата и малката пластика, разкриваме различен светлинен ъгъл на креативно търсене. Сдържана, събрана в себе си форма, почти минималистично обобщена в образността си, но щедра в съдържанието.
Индивидуална звучност отличава всяко от произведенията на Росен Станоев, категоризирайки уникален подход на работа и разпознаваемост на почерка.” - 2022
Росен Станоев живее и работи във Варна, България.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експресивна арттерапия в Арт салона на Радио Варна

Този уикенд в Арт салона на Радио Варна се провежда втори модул от курса по арттерапия - "Методология на експресивната арттерапия". Обучението дава основно познание за арттерапията като метод за работа с хора и има широка практическа насоченост. Арттерапията е метод, който съчетава изкуство и психология, творчество и прозрения, игра и дълбочина, думи и..

публикувано на 21.05.22 в 10:30

Фотоизложба на курсисти от кино-фотоклуб Варна

В Арт салона на Радио Варна свои избрани творби показват младите фотографи завършили курс по художествена фотография  при кино-фотоклуб „Варна”- 2022.  Кино-фотоклуб "Варна" организира два основни курса - обща и художествена фотография. Курсът се води от фотографа Ангел Ненов.

публикувано на 16.05.22 в 14:10

Изложба на икони откри школата по иконопис към ОДК-Варна

Първа изложба на икони рисувани от възпитаници на школата по "Православни християнски ценности и традиции – иконопис" може да бъде разгледана в стъкления павилион на Радио Варна. Школата е към Общинския детски комплекс във Варна и е съвсем нова, каза за Радио Варна нейният ръководител художничката Илка Димитрова. В школата се обучават..

публикувано на 09.05.22 в 10:30

Планирайте вашето събитие в залите на Радио Варна

Уважаеми приятели и гости, Екипът на Радио Варна Ви пожелава здрава и успешна 2022 година. Щастливи сме да споделим с Вас, че Арт салонът на Радио Варна е отворен за посетители . Може да се свържете с нас на познатите Ви телефони: 052/664462 и 052/664488, както и на e-mail:  events.varna@bnr.bg . На Ваше разположение работят две изложбени зали и..

обновено на 24.01.22 в 10:41

Потопете се в танцовото изкуство с фолклорно студио „Орсе“

Фолклорно студио „Орсе“ е създадено през 1992 г. – първоначално към Двореца на културата и спорта, а по-късно към Асоциацията за български музикално танцов фолклор. Наименованието на Студиото е свързано с фамилните корени на неговия създател – Мария Дражева, доктор по музикално и танцово изкуство - така наричали всеки хороигралец в родното..

обновено на 24.01.22 в 10:36

Танци, които докосват сърцето

Школа “Let’s Dance” ви кани да се разтоварите от проблемите на ежедневието и да се пренесете в света на танца. Ако все още не сте се запознали с магията на социалните танци, ако искате да изживеете нова емоция и да внесете разнообразие в своето ежедневие, това е мястото и моментът. Чрез танца можеш да изразиш всичките си емоции при..

обновено на 24.01.22 в 10:34