Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балкан срази Левски

Автор:

Балкан поведе в полуфиналната серия с Левск.и Тимът на Небойша Видич надигра след продължеие Левски с 80-74 след страхотен мач и невероятна атмосфера в „Арена Ботевград“. Вторият мач е в събота от 19:00 часа отново в Ботевград.

Лвски започна с повече енергия мача и поведе с 8-2 в първите 5 минути. „Сините“ доминираха в борбата под коша, където овладяха 9 борби в първите 4 минути, 4 от които в нападение и вкараха всички точки от втори шанс, които имаха. Балкан имаше един кош от игра за това време. Последва таймаут за Видич, а след него Митко Димитров и Крис Минков спряха негативната серия за Балкан. Тимът от Ботевград отговори със серия  7-2 в ответните 3 минути и свали на една точка пасива си при 9-10. Чавдар Костов спря подема на Балкан, но до първия период нашите задържаха малка разлика от 3 точки. Левски поведе отново за кратко с 6 точки след тройка на Асен Великов, но малко след това Уошингтън я върна и доближи „зелените“ само на точка при 18-19. Ударна тройка на Митко Димитров попари „сините“ и даде за първи път от началото на мача предимство на Балклан – 21-19. Кош и фаул на Литъл обаче веднаха обърнаха резултата. Уошингтън вкара втора поредна тройка за 24-22, но Венци Петков отвърна два пъти поред на пробив, за да върне аванса на своите. Балкан се бореше със зъби и нокти за всяка топка и възстанови крехкия си аванс след два фаула на Дерик Маркс за 29-28. След това обаче домакините допуснаха две поредни грешки в атака, а Литъл изравни след фаул за 29-29.  Последва таймаут, след който двамата играчи с име Крис в Балкан вкараха и направиха за първи път преднината на „зелените“ 5 точки при 34-29.

Левски се доближи отново на една, но Крис Минков вкара и качи на 3. Кош в последните секунди на Чавдар Костов смъкна разликата на 1 точка на полувремето – 36-35. Балкан имаше точки предимство от линията за три точки ,където бе  6/18,  докато гостите имаха 1/7. Те обаче имаха повече точки в полето  14/32 срещу 8/12 за Балкан. Левски имаше и 10 борби повече на почивката – 15-25. Двата тима играеха доста чисто като имаха едва по 4 грешки първото полувреме.

Второто полувреме започна слабо за Балкан. Левски вкара две тройки и направи тежка серия 12-2, за да поведе за първи път с 9 точки в мача – 38-47. Балкан имаше един кош в първите 5 минути. Небойша Видич взе таймаут, но нищо не се промени след него. Балкан не успяваше да осъществи атаките си, докато Марио Литъл държеше Левски в мача. В края на третия период Амад Рори вкара важна тройка, която бе първият за него кош в мача досега. С него той свали пасив до 6 точки при – 43-49.  Малко преди края на частта Уошингтън натрупа четири фаула, а двата тима започнаха последния период със 7 предимство за гостите от София – 49-56. Йордан Минчев вкара две важни тройки и качи на 10 аванса на своите при 51-61. Левски допусна две грешки в атака, от които Балкан се възползва., но запази аванс около 7,8 точки. Крис Минков излезе за пет фаула 4 минути преди края.  Левски изпусна доста възможности в този момент да  качи, а Крисчън Джоунс държеше Балкан в мача и намали  отново до 5 – 60-65. След него и Уош вкара за 62-65 малко повече от 2 минути преди края. Балкан направи серия 7-3.

Двата тима влязоха в последната минута отново при разлика от 3 точки.

Марио Литъл изпусна два фаула в ключов момент в края, а Амад Рори вдигна уникалната публика в „Арена Ботевград“ на крака след тройка за 67-67. След това Джош Паркър пропусна. Балкан имаше шанс да спечели в последните секунди, но Крисчън Джоунс и Рори бяха спрени и мачът отиде в продължение.

Два поредни коша на Рори дадоха предимство от 4 точки за Балкан в средата на допълнителното време – 73-69. Домакинът направи серия 6-2, а Йордан Минчев беше оставен сам на тройката и вкара за 73-72. Уошингтън върна коша, за да възстанови предимство от 3 на „зелените“ 75-72 . Крисчън Джоунс вкара три фаула, за да даде предимство от 6 точки 27.8 секунди преди края обстановката в „Арена Ботевград“ вреше и кипеше. Последва таймаут, след който Костов вкара за по-малко от 2 секунди за 78-74.

Крисчън Джоунс бе в основата за успеха и вкара 21 точки, а 17 Дивошн Уошингтън. 12 имаше Амад Рори, а 11 Крис Минков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Среща с носителите на приза "Спортист на Варна"

Днес връчиха наградите в традиционната месечна анкета „Спортист на Варна“ за февруари и март 2024 година. В спортната ни рубрика ще ви срещнем с носителите на наградите. Щангистът Христо Христов бе обявен за №1 на Варна за февурари след двата сребърни медала от Европейско първенство, а младият състезател по плуване на „Астери“   Матей..

публикувано на 18.04.24 в 13:25

Елвира Краснобаева е №1 за месец март-2024

Националната състезателка по художествена гимнастика Елвира Краснобаева бе определена за спортист на Варна за месец март-2024 г. Тя е състезател на „Грация“-Варна с треньор Светлана Юриевна. Елвира спечели златото в многобоя на Световната купа в Гърция, като добави още злато на обръч, сребро на лента и бухалки. Отбор на месеца е СК „Титан“ по..

публикувано на 18.04.24 в 11:10

Щангистът Христо Христов е спортист на Варна за февруари 2024-та

Щангистът Христо Христов стана спортист на Варна за месец февруари-2024 г. Христо е състезател на СК „Титан“ с треньор Живко Николов. Той спечели три сребърни медала на ЕП в София в кат. 109 кг.  Отбор на месеца е СК „Вокил“ по кик бокс. Варненци участваха с 12 състезатели на Държавното първенство ва фул контакт, като спечелиха 11 златни и 1..

публикувано на 18.04.24 в 11:05

Донски прескочи във втория кръг в Тунис

Националът на България за Купа "Дейвис" Александър Донски се класира за втория кръг на сингъл на турнира на твърди кортове в Монастир (Тунис) с награден фонд 15 хиляди долара Българинът победи с 6:1, 7:6(3) Самир Хамза Региг (Алжир). Срещата продължи 91 минути. Донски изоставаше с 3:5 във втория сет, но успя да стигне до тайбрек. В него той поведе с..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Лоренцо Мичели обяви разширения състав

Селекционерът на националния отбор на България за жени Лоренцо Мичели обяви разширения списък от състезателки, които са картотекирани за волейболната Лига на нациите (VNL). Списъкът включва 30 волейболистки, но той ще бъде редуциран за лагера, който стартира следващата седмица. Щабът на Мичели е планирал четири контроли като част от подготовката за..

публикувано на 18.04.24 в 09:29

Марица поведе в серията

Марица (Пловдив) стартира с успех срещу ЦСКА (София) с 3:0 (25:19, 26:24, 26:24) гейма в първи мач от финалния плейоф за титлата в Национална волейболна лига Демакс. През този сезон се играе до три победи в пет мача. Двубоят се игра в зала Сила при сериозен зрителски интерес и страхотна атмосфера подобаваща финал. Така Марица поведе с 1:0 победи в..

публикувано на 18.04.24 в 09:28

Българската делегация отпътува за Азербайджан

Българската делегация отпътува за Баку (Азербайджан) за третата Световна купа за сезон 2024. България ще бъде представена от Ева Брезалиева и Елвира Краснобаева в индивидуалната надпревара и ансамбъл-жени в състав: Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева. Заедно с грациите пътуват старши треньорът на..

публикувано на 18.04.24 в 09:25