Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Зрелостниците ще пишат на втория ДЗИ по Вариант 1

Снимка: БГНЕС

По вариант 1 от два възможни ще пишат днес зрелостниците на втория задължителен държавен зрелостен изпит по профилиращ предмет. Изпитът започва в 8:30 часа. 

Изпитният вариант беше изтеглен в Министерството на образованието и науката (МОН) в присъствието на заместник-министъра на образованието Мария Гайдарова, експерти и журналисти.

На днешния втори задължителен държавен зрелостен изпит се очаква да се явят 45 224 зрелостници в страната. За матурата по профилиращ предмет има 18 учебни предмета, но изпитите са 27, защото са включени всичките нива на изучаване на чуждите езици от учениците, съобщи заместник-министър Гайдарова.

За учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Зрелостниците, които сега се явяват на матурите, са първият випуск, който завършва по Закона за предучилищното и училищното образование.

По традиция за втората матура най-желан е английският език, следван от "Биология и здравно образование" и "География и икономика".

За първи път има възможност да се държи втори задължителен зрелостен изпит и по предметите: информатика, информационни технологии, предприемачество и музика, където зрелостниците са 71, както и изобразително изкуство, но само, ако са изучавани като профилиращи. По време на втората част от матурите по информатика и информационни технологии младежите ще работят на компютър.

Заместник-министър Гайдарова каза, че вариантът за втория задължителен държавен зрелостен изпит по професия за професионалните гимназии и професионалните паралелки, който е за придобиване на професионална квалификация, ще се изтегли между 18 теми.

Дипломни проекти ще защитават 8286 зрелостници от професионални гимназии и паралелки, други 12 572 ще се явяват на изпити по професията, включващи писмена и устна част.

В 824 училища ще има държавни зрелостни изпити по общообразователни или профилиращи предмети, а в 497 училища - за професия.

Зрелостниците трябва да са в изпитните зали поне 30 минути по-рано, да носят документ за самоличност и служебната бележка. Пише се само с черен химикал.

Заместник-министърът на образованието коментира, че първата матура по български език и литература на 18 май е преминала изключително спокойно, с почти никакви нарушения. Мария Гайдарова благодари на всички,, участвали в матурата в цялата страна - учители, експерти, които са организирали матурата заедно с МОН. Зрелостниците трябва да са спокойни днес и им пожелавам успех, каза заместник-министърът на образованието. 

На 18 май се състоя първият задължителен зрелостен изпит по български език и литература. На матурата се явиха 43 028 зрелостници в страната, което е 97 процента от допуснатите до изпита.


По публикацията работи: Нина Милошевич
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ваксина

Pfizer: Започва нова вълна на пандемията

Новата вълна на разпространение на ковид в света вече започна. Това заяви главният изпълнителен директор на компания Pfizer Алберт Бурла в интервю за вестник „The Jerusalem Post“. По отношение на евентуални препоръки за поставяне на пета доза ваксина срещу коронавирус Бурла сподели, че се отнася много внимателно към спазването на препоръките..

публикувано на 03.07.22 в 10:40

Мащабна акция срещу наркоразпространението по Черноморие

Полицията започна мащабна акция по Южното Черноморие в разгара на летния сезон. Под прицела на проверките са туристите в морските ни курорти. Има и задържани. Обект на засилени проверки са районите около нощните заведения. Проверяват се туристите за наркотици и също за шофиране в нетрезво състояние...

публикувано на 03.07.22 в 10:28

314 нови случая на коронавирус

За изминалото денонощие новите случаи на заразени с коронавирус са 314, съобщава Единният информационен портал. Добрата новина е, че няма нито един регистриран смъртен случай, причинен от COVID-19. Хоспитализирани са общо 366 човека, като 27 от тях са в интензивно отделение. За изминалото денонощие са направени 1663 теста и са поставени..

публикувано на 03.07.22 в 10:05

Нормално протича изборният ден в селата Поляците и Попович

Две села от Варненска област избират нов кмет днес. В село Поляците, община Дългопол, кандидатите за поста са двама - Неджли Селим е кандидатът, издигнат от ДПС, а Хасан Хасан е независим кандидат, издигнат от инициативен комитет. Другият кметски вот е в село Попович, община Бяла. Кандидатът за поста е  Исмаил Мехмед, издигнат от ГЕРБ. Изборният ден..

публикувано на 03.07.22 в 09:46
Водещите фигури в ПП - Асен Василев (вляво), Кирил Петков (в центъра) и Даниел Лорер.

ПП ще преговаря с напусналите депутати от ИТН

„Продължаваме промяната“ ще проведе преговори в неделя с напусналите „Има такъв народ“ депутати за съставяне на правителство в рамките на този парламент. В събота от ПП се срещнаха с лидерите на БСП и на „Демократична България“. Тогава стана ясно, че трите партии са допуснали грешки в диалогичността и комуникацията в старата коалиция, за новата..

публикувано на 03.07.22 в 09:25

Две села от Варненско ще избират нов кмет в неделя

Две села от Варненска област ще избират нов кмет в неделя. В село Поляците, община Дългопол, кандидатите за поста са двама - Неджли Селим е кандидатът, издигнат от ДПС, а Хасан Хасан е независим кандидат, издигнат от инициативен комитет.  В селото ще се гласува в една секция, а избирателите са малко над 700 души.  Другият кметски вот е в село..

публикувано на 03.07.22 в 05:55

Слънчево и горещо в неделя

Днес ще преобладава слънчево време. Сутринта ще е почти тихо, по-късно ще духа слаб, следобед до умерен вятър от източна четвърт. Максималните температури във вътрешността ще са между 30 и 35 градуса, по Черноморието от 26 до 29, за Варна около 29. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода между 24 и 27 градуса. Изгрев на..

публикувано на 03.07.22 в 05:49