Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Празник в манастира "Св. Св. Константин и Елена" край Варна

Десетки варненци и гости на града, както и много украински семейства, присъстваха на празничното богослужение в манастира "Св. Св. Константин и Елена", който отбелязва храмовия си празник в  едноименния курорт край Варна.

Припомняме, че в манастира има чудотворно аязмо под самия свети престол в олтара.


Даниела Стойнова с репортаж от празника:

На 10 км североизточно от Варна се намира манастирът "Св. Св. Константин и Елена". Не е известно кога е основан, но предания разказват, че още през ХVІ век тук живяло монашеско братство и свързват възникването му с чудотворната икона на покровителите на християнството Св. Константин и Св. Елена и с лечебния извор (аязмо). И до днес този извор е съхранен. Намира се точно зад светия престол в храма. И днес тези, които пристъпят с вяра и упование на молитвите на Св. равноапостолни Константин и Елена, и по великата Божия милост, получават изцеление, всеки според нуждите си. До средата на ХХ век в църквата е била пазена стара храмова икона с ликовете на двамата светци. В най-долната част, в основата на животворящия Господен кръст е имало силно повреден надпис на гръцки език, който гласял: "… поради силен страх на християните … в Цариград 1713 година …"

Най-ранните писмени сведения за историята на манастира са от ХVІІІ век и се съдържат в книгата "Писма от България" на известния руски пътешественик Виктор Тепляков, публикувана в Москва през 1832 г.

По време на руско-турската война 1828-1829 г. манастирът е бил разрушен. Няколко години след това благодарение на усилията на двама братя йеромонаси - Теодосий и Агапий Кантарджиеви от гр. Търново, започнало неговото възобновяване. Наоколо се простирала гъста и непроходима вековна гора. Монашеската обител била посещавана от твърде малко богомолци, които в пълно уединение извършвали християнските си обреди. След заселването на двамата братя йеромонаси, местното население, вярващо в чудотворната сила на иконата на Св. Св. Константин и Елена, със свой собствен труд и средства, с помощи и пожертвования успяло да преобрази околността в обработваема земя, която била дадена на манастира. Част от приходите от стопанската дейност и даренията на населението от село Кестрич (дн. Виница) били използвани за устройване на църкви в околните села, за издръжка на училища, за подпомагане на бедните и др.

До създаването на Българската екзархия през 1870 г. Варна е била седалище на гръцкия митрополит, а манастирът е бил под ведомството на Гръцката патриаршия. Независимо от това йеромонах Теодосий извършвал богослужение на църковно-славянски език. Само на големи празници, когато манастирът бил посещаван от гръцкия митрополит или от някой друг влиятелен грък, службите се водили на гръцки език.

След смъртта на двамата братя, техен заместник станал свещеник Константин Дъновски от с. Устово, Смолянско, ръкоположен за свещеник в гр. Варна през 1857 г. и извършил първото богослужение в новопостроения български параклис "Св. Архангел Михаил".

След промяната в България започва възстановяването на манастира.

Отново търновец – архимандрит Серафим (Геновски), въпреки големите затруднения от страна на местната общинска и държавна власт, полага огромни усилия за възвръщане на имотите на манастира.

През 1999 г. усилията му се увенчават с частичен успех.

Манастирът е единственият на Балканите, в който се съхраняват Свети Мощи на Свети великомъченик Валентин от град Терни Италия.По публикацията работи: Ваня Славова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Автобусите 9 и 109 с ново разписание от понеделник

За удобство на пътниците ще бъдат променени часовете на обслужване на линии 9 и 109 по маршрута Варна – Златни пясъци и обратно, съобщават от общинското дружество „Градски транспорт“. Промените ще влязат в сила на 04.07.2022 г. (понеделник) и ще важат за делник и празник. За линия 9: От жп гара – 06:02, 06:22, 07:02, 07:22 ……последен курс..

публикувано на 03.07.22 в 17:10

Самолети на Руската федерация прибраха дипломатите си

Два самолета на Руската федерация прибраха дипломатите си, които заедно с техни роднини и близки бяха докарани с 5 автобуса и автомобили на летището в София. Общата бройка на руските граждани, които напускат днес страната ни, е около 180 души. Повечето руски..

публикувано на 03.07.22 в 16:32

Част от кв. "Левски" във Варна е без вода

Част от кв. "Левски" е без вода днес, съобщиха от ВиК-Варна за Радио Варна. Причината е авария, а потърпевши са абонатите в карето, заключено между ул. "Ген. Георги Попов", бул."Хр. Смирненски", ул. "Дубровник" и бул. "В. Левски", както и района около ул."Бр.Бъкстон". Очаква се водоподаването да бъде възстановено до около 20.00 часа, уточниха то..

публикувано на 03.07.22 в 15:41
Централен плаж Варна

Слънчево и в понеделник по Черноморието

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. През деня ще преобладава слънчево време, вятърът ще е слаб, следобед по крайбрежието до умерен от източна четвърт. Преобладаващи минимални температури от 14 до 19 градуса, максимални между 30 и 35, по Черноморието от 27 до 29. За Варна минимална температура 19, максимална 28 градуса. Вълнението на..

публикувано на 03.07.22 в 15:10

3 юли - Международен ден без найлонови торбички

Около 480 милиона найлонови торбички се потребяват годишно у нас. Европейска директива регламентира до 2025 г. един човек да използва максимум 40 торбички годишно, а по данни на Министерството на здравеопазването в България един човек ползва 70 торбички. В българските води на Черно море са регистрирани 450 различни по големина плаващи..

публикувано на 03.07.22 в 13:15

Започва изготвянето на управленска програма на кабинет с премиер Асен Василев

След разговора с депутатите, нечленуващи в парламентарни групи, започва експертната работа по изготвяне на управленска програма на бъдещия кабинет с премиер Асен Василев. В работната група ще участват по 3-ма представители на всяка от преговарящите формации - "Продължаваме промяната",..

публикувано на 03.07.22 в 12:36

Два самолета прибират руските дипломати и техни близки в родината им

Два самолета на Руската федерация се очаква да пристигнат на летище София в следобедните часове днес, за да отведат в родината им експулсираните 70 дипломати и служители на руското посолството у нас и техните близки. Според непотвърдена информация общата бройка на руснаците, които ще напуснат днес..

публикувано на 03.07.22 в 11:49