Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

След 23-годишно прекъсване, кинопрожекциите в Шабла се възстановяват

НЧ "Зора 1894" - Шабла
Снимка: Читалище" Зора 1894" гр.Шабла - Facebook

Съвместната инициатива за възраждане на киното в града е на ръководството на община Шабла и на читалищното настоятелство на Народно читалище „Зора 1894“. Идеята е да се прожектират предимно български филми. Първата прожекция ще бъде на мащабната родна продукция „В сърцето на машината“, която ще се състои на 1-ви юни (сряда) от 19.00 часа в салона на читалището в града. Това съобщава сайтът dobrichonline.com.

Билети могат да бъдат закупени от касата на читалището. При по-голям интерес, ще бъдат излъчени допълнителни прожекции на филма. Очаквайте в най-скоро време и други актуални български продукции.

Ето и малко история на шабленското кино, която любезно e предоставена от авторите на книгата „125 години Народно читалище „Зора 1894“ Шабла“:„На 22 декември 1949 година, жителите на Шабла с трепет и вълнение прекрачват прага на читалищния киносалон. Монтиран е широколентов киноапарат, подарен на читалище „Зора“ през 1947 г. от селския съвет с председател Илия Марков. За осъществяване на прожекциите, читалищното ръководство и селския съвет, вземат под наем сградата на братя Атанас (Ташо) и Амера Димитрови (Загорски). Приспособяват я за читалищен салон със сцена за самодейните колективи и библиотека. Парична подкрепа оказва читалищното ръководство на село Тюленово, което заема 100 000 лв. читалищни средства. Читалищното кино в Шабла е едно от първите в селата на тогавашната Балчишка околия. В него работят един ръководител и един кинооператор, който е на служба в Пощенска телеграфно-телефонна станция като надзорник. Киносалонът е с пейки. Едва по-късно той е снабден със столове. Въпреки неудобствата, кинопрожекциите се посещават масово. Чрез киноизкуството се обогатяват формите на културно-просветна дейност на читалището. Провеждат се срещи с кинотворци, обсъждат се филми. Киното в Шабла, наречено „Москва“, участва в прегледа за най-добро кино в страната, организиран от Българска кинематография и се класира на едно от първите места сред селските кина. През 1957 г. в читалищното кино са направени 124 прожекции. През 1962 г. шабленското кино заема своето място в новопостроената сграда на Народно читалище „Зора“ в града, а през 1974 година, то е на първо място в окръга по кинообслужване на населението – 53 000 посещения. За постигнат най-висок процент зрители, през 1978, 1983 и 1984 г., киното в Шабла е отличено с грамота на Комитета за култура на Националния преглед за най-добро кинообслужване.“


Последният прожектиран филм в Шабла (през 1999 г.) е апокалиптичната сага на режисьора Дейвид Камерън – „Титаник“. А пътят нагоре към изплаването на шабленското кино от 23-годишното забвение започва на 1 юни т.г. в киносалона на шабленското читалище с българския филм „В сърцето на машината“.


По публикацията работи: Нина Милошевич
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веско Ешкенази и Вероника Тодорова започват лятното си турне от Варна

Световноизвестният бългaрски цигулар Веско Ешкенази ще зарадва варненската публика с концерт под наслов „Света на музиката“ заедно с Плевенска филхармония с диригент Георги Милтядов. Специално участие в този проект има Вероника Тодорова, позната като „вълшебницата на акордеона“ на световните музикални сцени. Лятното турне на „Света на музика“ започва..

публикувано на 06.07.22 в 13:36

ReBonkers представя "Тропикът на Рака/ Завъртане на Времето"

Пространството ReBonkers и Фондация ДОМА Арт представят изложбата "Завъртане на Времето/Turn Back Times" с участието на 19 артисти от Варна, България, САЩ, Холандия, Германия, и Франция, изложба от днес – 6 юли, до 26 юли. Събитието е критичен коментар към забързаната реалност на съвременния свят, удавен в консумация, моментно удовлетворение, и..

публикувано на 06.07.22 в 06:14

Картини на Иван Милев и Чудомир представят в изложба във Варна

"Ний летиме от Балкана" е името на най-новата изложба, която гостува във Варна от днес. Тя се открива от 18.00 часа в зала "Север" на Археологическия музей и представя творби на Иван Милев и Димитър Чорбаджийски-Чудомир. Организатори са Националният парк-музей "Шипка-Бузлуджа", Художествената галерия в Казанлък, Литературно-художествения музей "Чудомир"..

публикувано на 05.07.22 в 12:00

„Ромео и Жулиета“ от Шарл Гуно - първа постановка в историята на Варненската опера

"Ромео и Жулиета" от Шарл Гуно ще бъде представена за пръв път в историята на Варненската опера от 21.00 ч. на 7 юли по време на "Опера в Летния театър", съобщават от ТМПЦ - Варна. На 8 юли в същия час операта ще може да бъде гледана в Двореца Балчик. Всички познават Шекспировите Ромео и Жулиета, отдавна превърнали се в архетипни образи на..

публикувано на 03.07.22 в 14:15

Празник на Тракийска чешма ще бъде отбелязан в неделя

Празник на Тракийска чешма ще бъде отбелязан в неделя в едноименната местност край Аксаково. Танцови школи и формации за народна музика ще озвучат района, който бе напълно преобразен от местни доброволци. Сред изненадите, които са подготвили организаторите, е участието на народен оркестър "Табиет лайв бенд" и гайдарски оркестър "Диньо Маринов", каза..

публикувано на 03.07.22 в 06:00

В Балчик художникът Анатолий Станкулов събира приятели в изложба в подкрепа на талантливи деца

Традиционната благотворителна изложба "Анатолий Станкулов и приятели" , която известният художник и карикатурист организира заедно с Културен център "Двореца" в Балчик за трета година, ще бъде представена от 1 до 14 юли в галерия "Тихото гнездо" в Белия град. Станкулов е поканил за участие свои приятели - проф. Стефан Алтъков, проф. Лаура Димитрова,..

обновено на 29.06.22 в 14:57

Напусна ни актьорът на Варненския драматичен театър Георги Михов

Напусна ни един от най-обичаните актьори на Варненския драматичен театър Георги Михов.  Скръбната вест съобщиха неговите колеги. Георги Михов е роден на 07.10.1935 г. във Варна, той завършва Актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ при проф. Боян Дановски през 1960 г. Дебютира в ролята на Моска от “Волпоне” на Б...

публикувано на 29.06.22 в 14:56