Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Благомир Коцев: Новият заем и продажбата на общински имоти са кражба от бъдещето на Варна

| обновено на 23.05.22 в 18:37
Благомир Коцев

До края на седмицата областният управител на Варна Благомир Коцев ще обяви дали решенията на ОбС-Варна за теглене на нов заем от 80 млн. лева и продажбата на 140 дка. общински имоти ще бъдат оспорени в съда. Това каза самият той в предаването на Радио Варна "POST FACTUM".  Той определи решенията като доста опасни за града ни, тъй като Варна ще удвои задлъжнялостта си и то само за запълване на текущи разходи. Коцев отговори на нападките на кмета Иван Портних, че атакуването на двете точки в съда ще саботират развитието на града, като ги окачестви като шантаж.

Няма да коментирам законосъобразността на решенията, формално може и да са законни, но не са морални, категоричен е Коцев. 

Кметът няма причина да се оплаква и да твърди, че няма да има пари да запълни и една дупка в града, това е инсинуация, защото разполага с 500 млн. бюджет, посочи още областният управител. По думите на Коцев тези решения са нерентабилни, а конкретно за заема, че парите трябва да бъдат насочени към проекти, които да носят добавена стойност и да гарантират устойчиво развитие на града.

Той коментира думите на Иван Портних, че атакуването на точките от бюджета е политически мотивирано, като каза, че този подход не е типичен за сегашното управление. При нас нещата се случват много по-демократично и либерално. Аз имам абсолютна свобода да взимам своите решения в контекста на правителствената политика, допълни Коцев. Той посочи, че по-скоро политически решения се взимат в партията, която представлява Портних. Знаем, че ГЕРБ е авторитарна партия, в която всичко се спуска отгоре, при нас (бел. ред. -ПП "Продължаваме промяната") решенията се делегират на хора с опит, каза Коцев.

Чуйте интервюто на Александър Йорданов с Благомир Коцев, областен управител на област Варна:


По публикацията работиха: Е