Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Напусна ни актьорът на Варненския драматичен театър Георги Михов

Напусна ни един от най-обичаните актьори на Варненския драматичен театър Георги Михов. Скръбната вест съобщиха неговите колеги.

Георги Михов е роден на 07.10.1935 г. във Варна, той завършва Актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ при проф. Боян Дановски през 1960 г. Дебютира в ролята на Моска от “Волпоне” на Б. Джонсън в Шуменския драматичен театър, където работи 2 години. От 1963 г. до края на професионалния си път играе в състава на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Варна.

Георги Михов е известен като майстор на тънкия хумор, с голяма сценичен опит в областта на комедията и не само. „Дарбата на Георги Михов мога да сравня със съд, изпълнен догоре с емоция, чувствителност, необикновена подвижност на духа. И всичко това грабва публиката, изтръгва аплодисменти. Чувала съм много пъти как тя спонтанно, взривно аплодира епизод или сцена, изиграни от него.

 Аплодира го като Пепино от “Откраднаха консула” на Мдивани, постановка Любен Гройс, като Поп Харитон от “Събота, неделя, понеделник” на Стефан Цанев, постановка Иван Кондов и в още много, много други постановки“, пише в сп. „Простори“ дългогодишният драматург на театъра Сия Папазова. В творческата си биография Георги Михова има над 150 роли. Сред най-впечатляващите са: Родик от “Иркутска история”на Н. Арбузов, Фердинанд и Малволио от “Бурята” и “Дванайста нощ” на У. Шекспир, Гаев от “Вишнева градина” на А. П. Чехов, Живко от “Когато куклите не спят” на Л. Милева, Велчо-Свилен от “Свекърва” на А. Страшимиров, Любомир от “Големанов” на Ст. Л. Костов, Кралят от “Честна мускетарска” на В. Петров, Петлето от “Опит за летене” на Й. Радичков, Висящият от “Сако от велур” на Ст. Стратиев, Робърт от “Измяна” на Х. Пинтър, Бащата от “Черна дупка” на Г. Стефановски, с която получава и награда „Варна” за цялостно творчество. За професионализма и актьорското си майсторство Георги Михов е отличен и с много други награди.

Екипът на Варненския драматичен театър отбелязва със специални представления 70-та и 80-та годишнина на любимия колега и приятел, празнува заедно с него и 95-годишния юбилей на театъра.

Признание и аплодисменти за таланта и всеотдайността на големия актьор! Поклон пред достойно изживения живот! Вечна памет!

Екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ изразява своите дълбоки съболезнования на близките!

Екипът на Радио Варна също изказва най-искрени съболезнования на семейството и близките!


ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотоизложба от българските експедиции на Антарктида във Военноморския музей

Военноморският музей представя фотоизложба „Науката отплава за Антарктида“ – моменти от българския принос в изучаването на Ледения континент. В нея ще бъдат представени фотографии и информация за развитието на Българската антарктическа експедиция през годините, натрупаният опит, изпитанията пред българските полярници и историята на изследователската..

публикувано на 08.08.22 в 15:24

Созопол е сцена на Фестивал за куклен и площаден театър

До 10 август в черноморския град Созопол се провежда четвъртото издание на Международeн фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета". Наред с българските участници има и театрални групи от Испания, Португалия и Италия. Освен в Созопол, постановки се играят и в Черноморец.  На фестивала с организатори театрална къща „Мариета..

публикувано на 06.08.22 в 09:20
Мария Бакалова

Мария Бакалова е председател на комисията за български "Оскар"

Актрисата Мария Бакалова е председател на комисията, която ще избере българското предложение за "Оскар", съобщават от Националния филмов център. След приключила процедура по кандидатстване за излъчване на българско предложение за чуждоезичен "Оскар", са били определени девет заглавия за селекция. Това са "Борсови играчи" (реж. Георги Костов),..

публикувано на 05.08.22 в 15:59

Изнасят два концерта от кросоувър модула на ММФ „Варненско лято“

Два концерта, включени в кросоувър модула на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, ще се проведат на 4 и 5 август от 20.00 ч. в  Английския двор на Археологическия музей.  Първата музикална вечер любителите на свободната музика ще могат да чуят авторският проект на Нейчо Петров - Реджи и Антоанела Петрова “Papa Told Me“. Брат..

обновено на 05.08.22 в 15:28

RADAR 2022 - програмата

Предстои новото издание на фестивала RADAR , който вече 9 години е пресечна точка на разнообразни артистични форми като музика, филм, видео арт, поезия, съвременен театър и танц, както и може би най-креативният сектор в нашия модерен живот - технологиите. Между 5 и 7 август в Градската художествена галерия и Археологическия музей във Варна..

обновено на 05.08.22 в 09:33

Рок фест в двора на старото училище в каварненското село Българево

Българево ROCKS Fest отново събира почитатели на твърдия стил музика в каварненското селото. Четвъртото издание на фестивала ще се проведе в две вечери – на 5 и 6 август. Хедлайнери са известните у нас банди Odd Crew в петък и Jeremy? в събота. Освен тях гостите на фестивала ще слушат Балканджи, GASP! и Do Sho. Входът е свободен, а..

публикувано на 05.08.22 в 08:30

Алиса Софиянска представя изложба в Каварна

49 живописни творби представя Алиса Софиянска днес, 4 август – четвъртък в една от залите на ХГ „ Христо Градечлиев“, в гр. Каварна. Учила е активно рисуване като малка, а от няколко години рисува активно морски пейзажи, цветя, прави опити за абстракции. Рисува с акрил върху платно и картон. Насторението на любителите на живопистта ще бъдат..

публикувано на 04.08.22 в 14:45