Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Германия се опасява от пълно спиране на доставките на газ от Русия

Снимка: Pixabay

Федералната мрежова агенция (Bundesnetzagentur, BNetzA) на Германия се опасява от пълно спиране на доставките на газ от Руската федерация. Агенцията призова жителите на страната да пестят енергия, съобщи ръководителят й Клаус Мюлер в интервю за Funke Mediengruppe.

От 11 до 21 юли Nord Stream AG временно ще затвори и двете тръби на газопровода Nord Stream за „планова поддръжка“.

Въпросът е дали тази поддръжка ще се превърне в "непрекъсната поддръжка по политически причини", каза Мюлер.

Ако доставките на газ от Русия бъдат намалени за по-дълъг период, ще трябва да говорим по-сериозно за икономии, убеден е ръководителят на агенцията. Подготовката на отоплителния сезон в страната започва 12 седмици преди началото му.

Мюлер призова жителите на Германия незабавно да проверят работата на газовите котли и радиатори. „Ремонтът на газовите системи може да намали потреблението на газ с 10-15 процента. По-добре е евентуални ремонти да се извършат сега, а не през есента“, препоръча шефът на BNetzA.

Мюлер призова семействата да обсъдят дали не могат да поддържат малко по-хладна температура в домовете си през зимата.

Министерството на икономиката и опазването на климата на Германия напълно изключи нощното осветление на фасадата на централния си офис, осветяването на представените в него произведения на изкуството и фонтани, както и климатичната система. В помещенията, където това е технически невъзможно или нарушава изискванията за условията на труд, температурата ще бъде настроена не на 22 градуса, както досега, а на 26.

Заради резкия спад в доставките на руски газ по "Северен поток" министерството въведе втория от трите етапа на авариен план в случай на извънредна ситуация в германския газов сектор.
По публикацията работи: Ваня Славова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кола удари моторист до Окръжна болница във Варна

Кола удари моторист на входа на  МБАЛ "Св. Анна" във Варна. Инцидентът е станал в следобедните часове днес, видя репортер на Радио Варна. Според очевидци автомобилът, който излиза от болницата,  отнема предимството на моториста. Той е с леки контузии. Шофьорът също не е пострадал. Моторът е със старозагорска регистрация

публикувано на 18.08.22 в 17:32

Как да се предпазим от мълнии

Всяка година 24 хиляди души по света губят живота си, защото са ударени от мълния. Десет пъти повече са ранените. Докато навремето се смяташе, че гръмотевичните бури са характерни за средата и края на лятото, днес положението е различно. Климатичните промени се отразяват на всеки един аспект от живота. Мълнии падат по-често в планините. Гръмотевичните..

публикувано на 18.08.22 в 15:38

Акция за GPS-и за спасителните кучета

Българската планинска спасителна служба започна акция за осигуряването на GPS устройства за спасителните кучета. С тяхна помощ водачът на спасителното куче ще знае неговото местоположение и поведение във всеки един момент. С осигуряването на GPS устройствата за кучетата, резултатите на групата биха били много по бързи и точни, а шансовете за спасяването..

публикувано на 18.08.22 в 15:34
През чин зрелостниците ще пишат на матурите

Близо 400 заявления за обучение на ученици от Украйна във варненските гимназии

Близо 400 заявления за обучение на ученици от Украйна през новата учебна година в средни училища във Варна са подадени досега. Това съобщи Ивайло Спасов, представител на УНИЦЕФ, който участва в информационна среща с украински бежанци в хотел в курорта "Златни пясъци", за да бъдат изяснени изискванията на МОН към децата им. В срещата, проведена на..

публикувано на 18.08.22 в 14:59

Обособяват паркинг на мястото на опасна постройка в центъра на Балчик

Вчера и днес събарят опасна стара постройка на улица “Дионисополис” в центъра на  Балчик, до детската градина „Здравец“   . На нейно място ще бъде  обособен   паркинг , съобщиха от Общината. Разчистването на терена ще продължи до края на седмицата. Паралелно с това тече и ремонт на покрива на детската градина за близо 150 хиляди лева...

публикувано на 18.08.22 в 14:42

Христов: Получихме отказа за удължаване на срока на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ

Получихме отговор от американската компания, но за съжаление не могат да удължат срока на офертата за втечнен газ. Датата 19 август си остава, за да посочим къде ще се разтоварват танковете с втечнен газ. Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов пред журналисти. Днес Христов направи инспекция на газовата връзка с Гърция и потвърди, че..

публикувано на 18.08.22 в 14:40

Българите в чужбина могат да се регистрират за вота на 2 октомври онлайн

Външно министерство има финансови ресурси за провеждане да избори в около 800 секции в чужбина. Препоръчително е българите зад граница да се регистрират чрез електронната форма за заявление за гласуване извън страната , което би довело до по-бързото протичане на изборния процес. Това каза посланик Калин Анастасов по отношение на предстоящите..

публикувано на 18.08.22 в 11:55