Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Железничарите отбелязват професионалния си празник

Снимка: БДЖ

Денят на железничаря по традиция се чества всяка година през първия неделен ден на месец август. Неговото отбелязване датира от средата на миналия век.

Изборът на деня, в който се отбелязва професионалният празник на железничарите в България, е свързан с историческия факт, че в началото на август през далечната 1888 г. железопътната линия Цариброд-София-Белово е открита за международни превози, като същевременно държавата откупува и линията Русе-Варна и започва нейната експлоатация. Така се учредяват Българските държавни железници.

По повод отбелязването на Деня на железничаря тази година БДЖ стартира специалната рубрика „Железничари по призвание“, посветена на служителите, благодарение на които се осъществява обществена превозна услуга. Рубриката е достъпна в Youtube канала на железницата, на официалния сайт и корпоративната фейсбук страница на дружеството. В „Железничари по призвание“ периодично ще бъдат публикувани видеоматериали с представяне на служители, които упражняват различни професии в железницата. Целта на рубриката е да станат ясни повече подробности за това в какво се изразява работният ден на железничарите и да се научат много любопитни факти за влаковете и железницата като цяло.

В първия епизод от поредицата ще бъде представен Ангел Алексиев, локомотивен машинист и инструктор, един от малкото останали хора, които дават нов живот на парните локомотиви в БДЖ и с удоволствие предават своите знания на младите си колеги.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Любопитна лекция за Япония довечера в Община Варна

Лекция на тема: "Японската цивилизация през призмата на географския и други фактори" ще се проведе тази вечер от 18:30 часа.  Лектор е Светлана Иванова, PhD, специалист по История на Япония. Събитието е част от програмата на 33-те Дни на японската култура в България. Организирано е от  Японски клуб Кизуна-Варна, с подкрепата на..

публикувано на 29.09.22 в 11:24
Озеленителките

Есен в Морската градина /снимки/

Холандски лалета ще красят Морската градина във Варна и през следващата пролет. От есента започва подготовката по засаждането на луковиците, оформят се и нови фигури, каза за Радио Варна Янка Петрова, която работи в парка като озеленител повече от 25 години. В момента тече усилена работа по почистването на градината от падналите листа...

публикувано на 29.09.22 в 09:30
Лиа-Филипа Кирова и Виктория Харизанова

Храни и консумативи за пострадалите в Карловско събира Ротаракт клуб Варна

И младежите от Ротаракт клуб Варна се включват с благотворителна инициатива в помощ на пострадалите от природното бедствие села в Карловско. Човешките несгоди, предизвикали лавина от доброволци, подтикват и варненските младежи да се включват в каузата „Заедно за село Каравелово и село Богдан“. Вдъхновени от силата от човешкия дух Ротаракт клуб..

публикувано на 29.09.22 в 09:20

Кои професии ще измести изкуственият интелект?

"Дигиталната трансформация и бъдещето на труда". Тази тема разглежда в книгата си доц.д-р Васил Киров от Института по философия и социология при БАН. В книгата са събрани различни изследвания от последните 3-4 години, които показват глобалните тенденции и как те се отразяват на локално ниво. "2013 година излезе много важен доклад на двама учени от..

публикувано на 28.09.22 в 16:38

След 8 години закъснение България създава структура, която да управлява мрежата "Натура 2000"

Макар България да е част от природозащитната мрежа "Натура 2000" от две десетилетия, страната ни не е създала организация за управлението ѝ. Крайният срок за това е бил 2014 г. Това каза за Радио Варна Айлин Хасан - държавен експерт в отдел "Натура 2000" в Министерство на околната среда и горите (МОСВ) и ръководител на проекта за популяри. По думите ѝ..

обновено на 28.09.22 в 15:16

Безплатни семинари за възпитанието на децата започват на 30 септември

Стартират три безплатни онлайн семинари на тема "Как да възпитаме уверени и независими деца". Те са част от кампанията "В подкрепа на зависимите и техните семейства". Целта е да се помогне на хората, които имат проблеми. Да се насочат какви мерки да предприемат в помощ на своите деца. Водещи на семинарите са Милена Петрова и Павел..

публикувано на 28.09.22 в 11:15

Инфлацията променя поведението на потребителите

Инфлацията в световен мащаб води до стремеж на потребителите да купуват предимно на промоция основните храни и стоки за дома. Промоциите са част от политиката на веригите за такива продукти, но сега са особено следени от потребителите след като в някои страни, сред които и България, поскъпването на живота се усеща повече. Това важи както..

публикувано на 28.09.22 в 09:46