Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

10% повече BG студенти в чужбина след двете пандемични години

Място за тестване за достъп в центъра на Амстердам, Нидерландия, 4 февруари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

  • Дестинация №1 е Нидерландия
  • Най-желаните специалности са право, туризъм и компютърни науки

10% ръст на студентите, които ще заминат да следват в чужбина, отчитат фирмите посредници за обучение зад граница. Като цяло интересът към чуждото висше образование се е увеличил с 22 на сто, показва броят на консултациите през 2022 г.

Миналата година в чужди университети са се записали

между 3500 и 4000 младежи

Все още не може да се каже финално колко точно млади българи заминават, защото няма окончателна яснота за приема на студентите в Германия и Австрия. Изчакваме резултатите от техните централизирани системи, обясни експертът от “Интеграл” Николай Христанов.

Всяка година между 8 и 10 на сто от абитуриентите заминават. Най-несигурна в пандемията била 2020 г. заради неяснотите около онлайн обучението. Миналата година до известна степен процесът бил нормализиран. Приетите студенти започнаха присъствено, въпреки че след това някои университети отново минаха онлайн заради пандемията.

В Нидерландия, Великобритания, Испания, Австрия отпаднаха изискванията за зелени сертификати или за негативни PCR тестове. Това е плюс и не спира студентите, които имаха колебания заради пандемията, смята Христанов.

Най-желаната дестинация в момента е Нидерландия, която излезе №1 по кандидати още след Брекзит. Причината е, че има доста програми на английски език. Младежите търсят специалности като право, туризъм, компютърни науки, медии и комуникации и психология на английски език.

Таксата за обучение в Нидерландия е 2209 евро,

но според решението на правителството за първата година е само 1105 евро. Това прави следването там достъпно, такъв е и животът в Нидерландия. Университетите обаче имат квоти и ограничен брой места за някои специалности, като се прилага процедура по селекция.

Там има два типа учебни заведения - практически насочени и академични, обясни още експертът.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Любопитна лекция за Япония довечера в Община Варна

Лекция на тема: "Японската цивилизация през призмата на географския и други фактори" ще се проведе тази вечер от 18:30 часа.  Лектор е Светлана Иванова, PhD, специалист по История на Япония. Събитието е част от програмата на 33-те Дни на японската култура в България. Организирано е от  Японски клуб Кизуна-Варна, с подкрепата на..

публикувано на 29.09.22 в 11:24
Озеленителките

Есен в Морската градина /снимки/

Холандски лалета ще красят Морската градина във Варна и през следващата пролет. От есента започва подготовката по засаждането на луковиците, оформят се и нови фигури, каза за Радио Варна Янка Петрова, която работи в парка като озеленител повече от 25 години. В момента тече усилена работа по почистването на градината от падналите листа...

публикувано на 29.09.22 в 09:30
Лиа-Филипа Кирова и Виктория Харизанова

Храни и консумативи за пострадалите в Карловско събира Ротаракт клуб Варна

И младежите от Ротаракт клуб Варна се включват с благотворителна инициатива в помощ на пострадалите от природното бедствие села в Карловско. Човешките несгоди, предизвикали лавина от доброволци, подтикват и варненските младежи да се включват в каузата „Заедно за село Каравелово и село Богдан“. Вдъхновени от силата от човешкия дух Ротаракт клуб..

публикувано на 29.09.22 в 09:20

Кои професии ще измести изкуственият интелект?

"Дигиталната трансформация и бъдещето на труда". Тази тема разглежда в книгата си доц.д-р Васил Киров от Института по философия и социология при БАН. В книгата са събрани различни изследвания от последните 3-4 години, които показват глобалните тенденции и как те се отразяват на локално ниво. "2013 година излезе много важен доклад на двама учени от..

публикувано на 28.09.22 в 16:38

След 8 години закъснение България създава структура, която да управлява мрежата "Натура 2000"

Макар България да е част от природозащитната мрежа "Натура 2000" от две десетилетия, страната ни не е създала организация за управлението ѝ. Крайният срок за това е бил 2014 г. Това каза за Радио Варна Айлин Хасан - държавен експерт в отдел "Натура 2000" в Министерство на околната среда и горите (МОСВ) и ръководител на проекта за популяри. По думите ѝ..

обновено на 28.09.22 в 15:16

Безплатни семинари за възпитанието на децата започват на 30 септември

Стартират три безплатни онлайн семинари на тема "Как да възпитаме уверени и независими деца". Те са част от кампанията "В подкрепа на зависимите и техните семейства". Целта е да се помогне на хората, които имат проблеми. Да се насочат какви мерки да предприемат в помощ на своите деца. Водещи на семинарите са Милена Петрова и Павел..

публикувано на 28.09.22 в 11:15

Инфлацията променя поведението на потребителите

Инфлацията в световен мащаб води до стремеж на потребителите да купуват предимно на промоция основните храни и стоки за дома. Промоциите са част от политиката на веригите за такива продукти, но сега са особено следени от потребителите след като в някои страни, сред които и България, поскъпването на живота се усеща повече. Това важи както..

публикувано на 28.09.22 в 09:46