Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проектът "Да спрем тормоза" събра участниците във Варна

Проектът "Да спрем тормоза" е младежки обмен по програма Еразъм+ , който ще завърши в края на август.

По него в рамките на седмица в морската столица се срещнаха и обмениха практики 30 младежи от 4 държави. Състоя се среща и с представители на четири варненски неправителствени организации.


Повече подробности за това от разговора на репортера ни Ваня Славова с Яна Балашова-председател на сдружение, което се занимава с различни проекти:В продължение на близо 30 години ЕС финансира програма „Еразъм“, която даде възможност на около 10 милиона участници в мобилност да прекарат част от обучението си в друга институция за висше образование или в организация в Европа.

Ученето в чужбина е основна част от Еразъм+ и е доказано, че има положителен ефект върху перспективите за работа.

Това също така е шанс участващите да подобрят езиковите си умения, да придобият самочувствие и независимост и да се потопят в нова култура.

По публикацията работи: Ваня Славова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българските скаути с инициатива за борба с климатичните промени

Организация на българските скаути кани младежи на възраст от 15 до 29 години да се включат в конкурс с мото „Земята се нуждае от нашата помощ“ - за най-добри малки инициативи в изпълнение на дейности за борба с климатичните промени и смекчаване на последствията от тях, както и за популяризиране на Глобалните цели за устойчиво развитие на ООН.  Намерете..

публикувано на 24.09.22 в 09:11
Чудобой 2021

Чудобой в града – състезание за малки и големи във Варна

Градска версия на дългогодишното състезание Чудобой, което се провежда в района на Чудните скали, предстои през почивните дни във Варна – на 24 и 25 септември. Това обяви за Радио Варна Аспарух Вълчев от организаторите. Идеята е да достигне до повече хора, които обичат спорта и забавленията, но нямат възможност да пътуват извън града. Проявата е..

обновено на 23.09.22 в 10:15

По пътя на 30-ката

7 км, 17 минути, 11 пътници, около 300 мл. гориво на човек, еднопосочно. Това е равносметката за един пътник в новата автобусна линия с номер 30 във Варна, направена от екипа на Радио Варна, който тръгна по пътя на 30-ката от спирка "Бриз" до крайната "Добрева чешма". Новата автобусна линия № 30 във Варна, която обслужва жителите на..

обновено на 23.09.22 в 09:51
Орхан и приятелят му Стефан

Малкият мислител от село Цонево

В дългополското село Цонево живеят 1700 души. Сравнително населено място, предвид масовото обезлюдяване на българските села. Не са останали много млади хора, но все пак има училище. Сред възпитаниците му е шестокласникът Орхан Октай. Често сте чували за някое дете, че не се интересува от нищо, а само си гледа в телефона или с часове гледа игри на..

публикувано на 23.09.22 в 09:25

Обявиха допълнителен прием за школите на ОДК

Общинския детски комплекс във Варна обяви допълнителен прием за учебната 2022/2023 година в следните школи: школа за гражданско образование "Детски младежки парламент - Европейски мост", литературен клуб "Касталия", школа за компютърни презентации "ПрезИмпро", школа по иконопис, пожароприложен спорт и хандбал. Електронната система за прием ще бъде..

публикувано на 22.09.22 в 15:40

Рисунки на морски създания украсиха "Севастопол" във Варна

Рисунки на морски създания изпъстриха центъра на Варна. Деца оцветяват с тебешири голяма картина, пресъздаваща морския свят, на улицата около пл. "Севастопол". Инициативата е част от Европейския ден без автомобили. 

публикувано на 22.09.22 в 12:20
Александър Кинов с елфическо наметало, каквото са имали Сам и Фродо

Самознай Майтапер за празника на хобитите

22-ри септември е Световен ден на хобита. За първи път е отбелязан през 1978 година . На този ден са родени, с разлика от няколко десетилетия, най-обичаните хобити в света - Билбо Бегинс и Фродо Бегинс. Измислените от Джон Толкин герои са част от плеядата невероятни създания, с които той заселва Средната земя. Именно персонажите и..

публикувано на 22.09.22 в 10:00