Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Поне 10 гранични полицаи помагали на мигранти

Има данни за поне 10 гранични полицаи, участващи в различни схеми за нелегално прекарване на мигранти у нас. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в Пловдив.

Той добави още, че има съмнения и за други техни колеги, но нямат доказателства за тях.

„Тези, за които имаме доказателства ще бъдат дисциплинарно наказани. Тези, за които имаме убедителни данни, но не и достатъчно доказателства, ще бъдат размествани на други места“, коментира Демерджиев, цитиран от БНР.

По думите му мигрантската вълна била безпрецедентна и в пъти по-голяма от тази през 2014 – 2015 г. Затова с цел превенция служебното правителство било в тесен контакт с турското. Според Демерджиев присъствието на армията на границите е засилило контрола.

Във връзка с наводненията в Карловско министърът на вътрешните работи увери, че текат проверки не само в засегнатите райони, но и в други, за които има данни за незаконна сеч. Освен документите се проверява и на място как се добива, разрешено ли е по законния ред. Ако се констатира сеч извън разрешената ще предприемем всички действия.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарение от Варненски кулинарен фестивал за Дома за стари хора "Гергана"

Професор Стоян Маринов - съпредседател на Варненската туристическа камара и кметът на Варна Иван Портних откриха 10-то издание на кулинарния благотворителен фестивал "Да споделим Никулден". Той се проведе с участието на ученици и студенти по туризъм и кулинарни умения от девет учебни заведения във Варна, Бургас, Добрич и Варненска област...

публикувано на 04.12.22 в 15:55
Полицеиски патрул

Почина полицаят блъснат на АМ "Тракия"

35-годишният полицай, пострадал при катастрофа на 107- и км на АМ “Тракия”, е починал. Това потвърдиха от полицията в Пазарджик. Той беше приет преди 9 дни в критично състояние в университетската болница “Св. Георги” в Пловдив, предаде Нова тв. Припомняме, че полицаят и негов колега пострадаха, след като в патрулката им, съпровождала..

публикувано на 04.12.22 в 15:48

"Моралната полиция" в Иран е закрита

Иран е закрил моралната полиция, съобщи "Франс прес", като се позова на местни медии. Иран е премахнал полицейските си звена за морал след повече от два месеца на протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната иранка от кюрдски произход Махса Амини, след като беше задържана от моралната полиция. Повече от 300 души бяха убити при безредиците,..

публикувано на 04.12.22 в 15:39

Допълнителната еднократна помощ за отопление от 300 лв. ще се изплаща между 12 и 23 декември

На 12 декември ще започне изплащането на гласуваната от служебното правителство допълнителна еднократна помощ за отопление от 300 лева. От нея ще могат да се възползват около 50 хиляди домакинства. Изплащането на еднократната помощ ще продължи да 23 декември. Ясни са хората, които ще получат тази еднократна помощ от 300 лева. Те няма да подават..

публикувано на 04.12.22 в 14:34
Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров

Ще има промени в общите условия в договорите с мобилните оператори

До края на годинaта Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и Комисиите за защита на потребителите и на личните данни ще направят промени в общите условия, по които се сключват договори с мобилните оператори. Това заяви за "Хоризонт" председателят на КРС Иван Димитров. "Целят да създадат нормална възможности и по-добра възможност на крайните..

публикувано на 04.12.22 в 14:12

Задържани са 12 нелегални мигранти на АМ "Тракия"

Група от 12 мигранти са задържани на автомагистрала "Тракия" край Сливен, вчера следобед около 15:00 часа. Те са били превозвани в лек автомобил с чужда регистрация. Мигрантите и шофьорът, чужд гражданин, са задържани в полицията в Сливен, провеждат се разпитите им. Сред задържаните чужденци има и четирима непълнолетни, които са били прегледани в Спешния..

публикувано на 04.12.22 в 13:29

Нова защитена местност в Руй планина

Министерството на околната среда и водите обяви нова защитена местност - "Находища на алпийски тритон в Руй планина". Тя е разположена в землищата на селата Рани луг и Насалевци, община Трън, област Перник. Площта й е близо 50 дка. Заповедта на министър Росица Карамфилова е с цел опазване на животинския вид алпийски тритон (Triturus..

публикувано на 04.12.22 в 13:26