Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Представяне на романа "Сирма" на Рени Станкова

24 септември, събота, Арт Салон Радио Варна, 17:30 часа

Рени Станкова представя дебютния си роман "Сирма".

„Сирма“ е исторически роман за живота на Сирма Стрезова Кръстева, известна още като Сирма войвода, участвала в хайдушкото движение между 1794 и 1818 г.  Животът на жените хайдути е белязан от трудности и осъдителни хули, но Сирма войвода е една от най-успешните представителки.

Сирма си има всичко – спокоен дом, любящи родители и добри другари. Но животът ѝ се променя завинаги, когато губи двете си най-скъпи приятелки от банда разбойници. Първенците на селото се страхуват да се опълчат на неправдата и оставят делото безнаказано. От Сирма искат да мълчи и да преглътне болката, но тя осъзнава, че усмивката и мълчанието не са полезни като хайдушките пищови. На Гергьовден осемнайсетгодишната Сирма се облича като мъж и оглавява своя собствена хайдушка дружина, посветена на закрилата на планинските села от тиранията на Амза бей и неговите главорези.

Но пътят на хайдутина е суров – смъртоносните сблъсъци със свирепи разбойници, оцеляването сред стихиите на планината, както и озверяването на собствената ѝ дружина, са тежки товари, които тя сама поставя на плещите си. А другарите ѝ по оръжие дори не знаят, че ги води жена.
Галерия