Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха Световното първенство в София

Автор:

Президентът на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) Моринари Ватанабе откри официално 39-о Световно първенство по художествена гимнастика в „Арена Армеец“ в София.
Церемонията започна с изпълнение на „101 каба гайди“ и песента „Излел е Дельо хайдутин“, изпята от народната певица Златина Узунова.
Олимпийските шампионки от ансамбъла по художествена гимнастика от Токио 2020 Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова, Стефани Кирякова и Лаура Траатс изпълниха съчетание с пет обръча и пет топки.
Официални гости на церемонията бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на младежта и спорта Весела Лечева, президентът на ФИГ Моринари Ватанабе, президентът на Техническия комитет по художествена гимнастика към ФИГ Ноха Абу Шабана, президентът на БФХГ Илиана Раева и посланикът на Световното първенство Невяна Владинова. Всички те получиха специални плакети от БФХГ по повод 70-годишния юбилей на спорта у нас.
„За мен е чест, че София – европейската и световната столица на спорта, е домакин на Световното първенство по художествена гимнастика. Поздравявам от сърце БФХГ и лично г-жа Раева за цялостната организация. Вие, с вашия ентусиазъм правите възможност в София да дойдат най-добрите състезателки в света, от над 60 държави. Пожелавам успех на всички гимнастички. Надявам се нашите гости да имат възможност да се насладят на българското гостоприемство. От сърце желая успех на нашите любими момичета, стискам палци и на Добър час!“, каза Фандъкова, която е и патрон на шампионата.
„От името на Министерството на младежта и спорта искам да ви приветствам и да кажа, че България е горд домакин на 39-и Световно първенство по художествена гимнастика. БФХГ има своите славни традиции и успехи, поддържани от редица поколения. Смело мога да твърдя, че българската художествена гимнастика гради успехите на световната“, заяви Весела Лечева.
Президентът на ФИГ Моринари Ватанабе първо помоли да бъде почетена с минута мълчание паметта на Кралица Елизабет Втора, която нарече „велик световен ръководител“.
„Много съм щастлив да се завърна в София, градът на художествената гимнастика. Искрено съм развълнуван от това, че заедно ще проведем Световното първенство по художествена гимнастика, Особено важно е, че днес сме заедно след две години, изпълнени с трудности поради пандемията. След двете години, които прекарахме в условия, сякаш на тежка зима, цветята на вашите усилия разцъфват тук, в София. Виждаме големите рози. Виждаме малки рози. И виждаме цветята, които току-що са напъпили. Всяко цвете е красиво. Всяко цвете има стойност. Скъпи състезателки, моля ви, представяйте своите съчетания с увереност. Но от друга страна, има нещо, което не трябва да забравяме. не бива да забравяме, че има цветя в света, които искат да цъфтят, но не могат заради тежестта на снега. Именно тези цветя не взеха участие тук, в София. Надявам се, че скоро светът ще бъде в мир и че всички цветя ще разцъфнат напълно. А сега започва шоуто на цветето роза, наречено „художествена гимнастика“, каза Ватанабе, след което хвана за ръце Илиана Раева и Невяна Владинова и обяви Световното първенство в София за открито.
Бяха произнесени официални клетви от съдии, състезатели и треньори. Посланикът на Световното първенство Невяна Владинова удари гонга с майсторски движения с бухалки и официално постави началото на Шампионата на планетата.
В първенството участват над 80 индивидуални гимнастички и 30 ансамбъла от 62 държави. Надпреварата започна днес и ще продължи до 18 септември (неделя).
„101 каба гайди“ взриви залата и потопи зрителите в неповторимата атмосфера на Родопите под звуците на най-прекрасния и разтърсващ душата музикален инструмент – родопската каба гайда.
Векове наред тя е усмихвала и разплаквала хората. Под звуците й родопчаните са играли кръшни хора, но са пели и тъжни песни.
Родопските песни завладяват и омагьосват сърцата и душите и пренасят слушателя едновременно в едни отминали времена и в космическото пространство.
Не случайно песента „Излел е Дельо Хайдутин“ на Валя Балканска бе избрана да звучи в космоса.
Не случайно се спряхме на такова емблематично за България представяне – прекрасна родопска музика, каба гайда, космически глас, красиви шевици и много топлота и гостоприемство.
Това е България, която искаме всички участници на Световното първенство по художествена гимнастика да усетят и да запомнят.
Че България е красива страна, с уникална история, самобитен фолклор и прекрасни хора! Гайдарски състав „101 Каба гайди” е създаден на 01 ноември 2004 г. ” в гр.Смолян с ръководители Костадин Илчев и Никола Марковски. Костадин Илчев е почетен гражданин на гр. Смолян и е носител на едно специфично отличие за страната. Той е живо човешко съкровище.
Към момента „101 каба гайди“ е най многобройният гайдарски състав с над 101 гайдари на възраст от 5 до 74 години.
„101 каба гайди“ се отличава от всички останали и със своят женски гайдарски състав, който е сформиран през 2018 г. от три поколения момичета и жени участници в големия състав.
Гайдарски състав „101 каба гайди“ е в основата на поставеният през 2012 година рекорд на Гинес за общо изпълнение на 333 каба гайди.
Целта на „101 каба гайди” да е обединител на гайдарите, за да се съхрани гайдарското изкуство и уникалния автентичен родопски фолклор.
“Последното ми желание преди разстрела е да изсвиря с гайдата си любимата песен. Ако е възможно да посвиря за последен път. За живот и смърт – то ми е…“
Тези думи станали причина през 1917 година родопчанинът Михаил Киряков да спаси своя живот и живота на другарите си, осъдени на смърт чрез разстрел пред другите войници за назидание.
Донесли му гайдата, развързали му ръцете и Михаил за засвирил с цялата си душа. „Мила ми е, мамо, драчка ми е сивковскана чоста гора“
Когато досвирвал песента, настъпил смут. Старите войници в редиците ридаели на глас. Завикали: „Милост! Милост!“ и отказали да изпълнят заповедта. Разчувствани, военните съдии отменили смъртната присъда на гайдаря и другите войници.
„Излел е Дельо хайдутин“ е българска народна песен от Родопската фолклорна област. Тя придобива изключителна популярност в България, след като през 1977 г., в изпълнение на Валя Балканска, е включена в Златната плоча на Вояджър на американските космически апарати „Вояджър 2“ и „Вояджър 1“, като музикално послание от Земята към далечния космос.
Днес на официалното откриване на Световното първенство по художествена гимнастика, песента бе изпълнена от Златина Узунова.
Златина Узунова е известна, като родопският славей. Със своите изпълнения многократно успява да заплени публиката на три континента.
През 2022 г. отпразнува своя годишнина и 45 години на сцена.
Творческото си развитие започва от пети клас, когато е приета в „Детско юношески фолклорен ансамбъл“ – Орфей гр. Смолян и до осми клас е солист на ансамбъла. Завършва средното си образование в Национално училище по фолклорни изкуства с. Широка лъка, със специалност народно пеене, след което завършва висшето си образувание в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“
Към момента е солист на „101 каба гайди“, „Ансамбъл- Родопа“ гр. Смолян и хор „Големите български гласове“ гр. София. Ръководи и е художествен ръководител на пет състава за народно пеене към Народно Читалище „Христо Ботев -1876“ гр. Смолян.
През 2012 год. е удостоена със званието „Почетен гражданин на град Смолян“, „Златна Лира“ от „Съюз на българските музиканти и танцови дейци“ и Златен плакет на Читалище „Христо Ботев -1876“ гр. Смолян.
През 2022 г. е наградена с най високата награда „Кристално огърлие“ от „Съюз на българските музиканти и танцови дейци“, втори Златен плакет на Читалище „Христо Ботев -1876“ гр. Смолян и званието почетен член на Читалището.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Елвира Краснобаева е №1 за месец март-2024

Националната състезателка по художествена гимнастика Елвира Краснобаева бе определена за спортист на Варна за месец март-2024 г. Тя е състезател на „Грация“-Варна с треньор Светлана Юриевна. Елвира спечели златото в многобоя на Световната купа в Гърция, като добави още злато на обръч, сребро на лента и бухалки. Отбор на месеца е СК „Титан“ по..

публикувано на 18.04.24 в 11:10

Щангистът Христо Христов е спортист на Варна за февруари 2024-та

Щангистът Христо Христов стана спортист на Варна за месец февруари-2024 г. Христо е състезател на СК „Титан“ с треньор Живко Николов. Той спечели три сребърни медала на ЕП в София в кат. 109 кг.  Отбор на месеца е СК „Вокил“ по кик бокс. Варненци участваха с 12 състезатели на Държавното първенство ва фул контакт, като спечелиха 11 златни и 1..

публикувано на 18.04.24 в 11:05

Донски прескочи във втория кръг в Тунис

Националът на България за Купа "Дейвис" Александър Донски се класира за втория кръг на сингъл на турнира на твърди кортове в Монастир (Тунис) с награден фонд 15 хиляди долара Българинът победи с 6:1, 7:6(3) Самир Хамза Региг (Алжир). Срещата продължи 91 минути. Донски изоставаше с 3:5 във втория сет, но успя да стигне до тайбрек. В него той поведе с..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Лоренцо Мичели обяви разширения състав

Селекционерът на националния отбор на България за жени Лоренцо Мичели обяви разширения списък от състезателки, които са картотекирани за волейболната Лига на нациите (VNL). Списъкът включва 30 волейболистки, но той ще бъде редуциран за лагера, който стартира следващата седмица. Щабът на Мичели е планирал четири контроли като част от подготовката за..

публикувано на 18.04.24 в 09:29

Марица поведе в серията

Марица (Пловдив) стартира с успех срещу ЦСКА (София) с 3:0 (25:19, 26:24, 26:24) гейма в първи мач от финалния плейоф за титлата в Национална волейболна лига Демакс. През този сезон се играе до три победи в пет мача. Двубоят се игра в зала Сила при сериозен зрителски интерес и страхотна атмосфера подобаваща финал. Така Марица поведе с 1:0 победи в..

публикувано на 18.04.24 в 09:28

Българската делегация отпътува за Азербайджан

Българската делегация отпътува за Баку (Азербайджан) за третата Световна купа за сезон 2024. България ще бъде представена от Ева Брезалиева и Елвира Краснобаева в индивидуалната надпревара и ансамбъл-жени в състав: Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева. Заедно с грациите пътуват старши треньорът на..

публикувано на 18.04.24 в 09:25

Много контузени в Черно море

Половин отбор футболисти са с проблеми след мача с Левски на „Тича“, спечелен от варненци с 3:1. Петима от играчите на Илиан Илиев имат травми, като трима от тях до последно ще са под въпрос за последния мач от редовния сезон – срещу Пирин Благоевград. Става въпрос за Влатко Дробаров, Даниел Димов и Андреас Калкан. Дробаров е със счупен пръст на..

публикувано на 17.04.24 в 15:19