Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Картини от миди - изложба на Мария Николова и Силвия Учкунова

19 септември, понеделник, Арт салон на Радио Варна, 18.30 часа

Мария Николова и Силвия Учкунова са майка и дъщеря, и двете споделят страстта си към морето и я претворяват в прекрасни картини, които може да видите в Арт салона на Радио Варна.

Декоративните пана и картини са изработени от природни материали: разнообразни миди, черупки от охлюви, рапани, пясък и други интересни материали, събирани по цялото Черноморие, бреговете на река Дунав и извън страната.

Авторът – инж. Мария Николова, е родена във Варна, била е дългогодишен преподавател в Професионалната гимназия по електротехника. Идеята да изработва сама този вид „вечна живопис” идва, след като си купува една картина от миди от Северна Корея. Мария използва всяка свободна минута да е край морето, което я зарежда с творческо вдъхновение и и предоставя своето огромно разнообразие от пъстри и причудливи форми черупки. Много нейни приятели и близки също събират за нея интересни раковини и миди, които оживяват в картините ѝ, в романтичните пейзажи, изящните цветни и фигурални композиции. Нейната страст се оказва заразяващa – от известно време дъщеря ѝ също експериментира с тази техника.

"...Колоритното богатство на живописването подсказва за необичайната палитра от миди, охлюви, рапани, които природата е създала, но не всекиму е дадено да я открие, а още по-рядко, да я превърне в собствена творческа палитра. В съчетание с богато въображение, филигранна точност на ръката и търпение, Мария притежава ключ за успеха в избрания художествен периметър. Тази  изложба е продължение и ново изживяване на красотата, с която морето дарява сетивата, белег за една не само силна, но и трайна отдаденост на приложното изкуство..."
проф. Росица Йорданова


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Между поезията и музиката 2 - Любовта на поета" - камерен концерт

"Между поезията и музиката 2 – Любовта на поета" - камерен концерт Солисти: Линка Стоянова - сопран Ирина Жекова - сопран Иво Йорданов – баритон Акомпанимент - Соси Чифчиян В програмата: Р. Шуман, Г. Малер и други. Билети на касите на: ТМПЦ - ВАРНА, пл. „Независимост” 1 и Фестивален и конгресен център - Варна, както и онлайн на:..

публикувано на 30.09.22 в 17:05

Годишна изложба школа Червенушка

24 септември, събота, Арт салон на Радио Варна, 17:00 часа  Откриване годишна изложба на децата, рисували в  Bullfinch Atelier and Gallery- Червенушка Ателие и Галерия  , през изминалата учебна година.  В ателието работят деца от 5 - 14 години.   Техниките и темите са разнообразни и целят, както запознаване на децата с различните стилове в..

публикувано на 20.09.22 в 12:57

Планирайте вашето събитие в залите на Радио Варна

Уважаеми приятели и гости, Екипът на Радио Варна Ви пожелава здрава и успешна 2022 година. Щастливи сме да споделим с Вас, че Арт салонът на Радио Варна е отворен за посетители . Може да се свържете с нас на познатите Ви телефони: 052/664462 и 052/664488, както и на e-mail:  events.varna@bnr.bg . На Ваше разположение работят две изложбени зали и..

обновено на 24.01.22 в 10:41

Потопете се в танцовото изкуство с фолклорно студио „Орсе“

Фолклорно студио „Орсе“ е създадено през 1992 г. – първоначално към Двореца на културата и спорта, а по-късно към Асоциацията за български музикално танцов фолклор. Наименованието на Студиото е свързано с фамилните корени на неговия създател – Мария Дражева, доктор по музикално и танцово изкуство - така наричали всеки хороигралец в родното..

обновено на 24.01.22 в 10:36

Танци, които докосват сърцето

Школа “Let’s Dance” ви кани да се разтоварите от проблемите на ежедневието и да се пренесете в света на танца. Ако все още не сте се запознали с магията на социалните танци, ако искате да изживеете нова емоция и да внесете разнообразие в своето ежедневие, това е мястото и моментът. Чрез танца можеш да изразиш всичките си емоции при..

обновено на 24.01.22 в 10:34