Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се повишават ли наемите на студентските общежития?

Заради по-скъпите квартири интересът към общежитията расте с всяка година

| обновено на 21.09.22 в 21:13

Едно от най-важните при кандидатстване в университет от страна на бъдещите студенти и техните родители е материалната база на висшето училище. Голям процент от висшистите живеят в общежитията към университета, тъй като им излиза по-евтино да излязат на квартира. Според Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) в България, наемите на квартирите са в пъти по-скъпи от тези на студентските общежития.

„Във Варна средната цена на наема на студентските общежития е между 70 и 90 лева. Тя важи за Икономическия, Медицинския и Техническия университет. В частните университети като Варненския свободен университет например, цените са между 170 и 190 лева. Това е така, защото частните университети не могат да разчитат на средства от държавата“, каза за Радио Варна Доротея Николаева, която е заместник-председател на НПСС и има наблюдения за Варна и региона. Освен че във Варна квартирите са по-скъпи, в града свободните квартири са много малко или изобщо ги няма, каза още Николаева. В морската столица няма повишение на наемите на общежитията, поясни още тя.

Поскъпване на наемите на студентските общежития няма да има поне до края на календарната година, категоричен беше Даниел Парушев.

„Още при актуализацията на бюджета през юли нашата организация успя да се пребори за увеличаване на средствата за леглоден и храноден на студентите. Именно благодарение на отпуснатите 2 милиона лева, поне до края на тази година няма да се наложи повишение на цените на наемите за студентските общежития“, обясни Парушев. Той обаче не се ангажира с прогноза дали ще има увеличение през следващата календарна година, но според него със скока на режийните разходи, университетите ще изпитват сериозни затруднения. Не е изключено и повишение на семестриалните такси, коментира още Парушев.

През тази година се наблюдава и сериозно завишение на интереса към студентските общежития. Причината е повече финансова заради все още ниските цени. Подадените до момента молби за студентските общежития в страната са 40 000. Това е с около 10 000 повече в сравнение с миналата година, поясни Даниел Парушев и допълни, че интерес към общежитията се наблюдава не само от новоприетите студенти.

„Молби подават и магистри и докторанти, които осъзнават, че ще им е много трудно ако са на квартира“, каза още Парушев.

Доротея Николаева посъветва студентите да подават молбите си навреме.

„При някои университети подаването на молби е целогодишно. Но, аз бих посъветвала студентите да не разчитат на това, тъй като остават много малко свободни места“, каза Николаева.

Много от общежитията в страната бяха ремонтирани с отпуснатите преди две години 98 милиона лева. Даниел Парушев припомни, че за последно държавата е давала пари за студентски общежития преди 10 години. 

„Има общежития, които са си като хотели. И тези, които са подали молби навреме, ще бъдат в тях. И тогава ще трябва или да останат там и да си ги ремонтират или да се откажат. За съжаление, има около 40 общежития в страната, които са в окаяно състояние. При този завишен интерес е възможно много от колегите да попаднат именно в тях“, каза Парушев. Той поясни, че наскоро е било затворено общежитие с 500 места в Пловдив. Базата е била опасна за живота и здравето на студентите.

Състоянието на общежитията във Варна е добро, коментира Доротея Николаева. В момента се извършват ремонтни дейности в едно от общежитията на Техническия университет. И в морската столица обаче има бази с недобри условия за живот.

„Такъв е примера с блок 3 на Медицинския университет. Там имат големи проблеми, особено със санитарните възли. Интериорът пък се поддържа основно от студентите. Там трябва да мине комисия, която да направи конструктивно становище за състоянието на сградата“, каза Николаева.

Тя разкри, че в университетите във Варна учат около 100 бежанци от Украйна. Най-сериозен интерес украинските студенти проявяват към ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“.

„Още в началото на войната, колегите от студентския съвет на Военноморското училище подеха инициатива за безплатно настаняване на украински бежанци в техните студентски общежития“, коментира Доротея Николаева.

Едно от предизвикателствата пред ръководството на НПСС е решаването на проблема с компенсациите от 40 лева за студентите от общежитията заради повишението на режийните разходи. Държавата е изплатила сумите за първите четири месеца на 2022 година.

Все още не са получени средствата за октомври, ноември и декември 2021 година“, разкри Парушев и допълни, че в този период студентите трябва да получат дори по-висока компенсация.

От НПСС изразиха задоволството си от увеличението на докторантските стипендии на 1000 лева.

„Един от следващите приоритети пред ръководството на организацията е студентите от частните университети да получават стипендии за успех“, коментира Доротея Николаева.

Болна тема по думите й е високия лихвен процент на студентските кредити.

„В момента за студентите е по-изгодно да изтеглят обикновен потребителски кредит, отколкото студентски. Лихвата понякога е непосилна за колегите“, каза заместник-председателя на НПСС и допълни, че друг проблем е лиспата на достатъчно средства от държавата за студентското кредитиране.








БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, а не повдигнато чрез колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, Червенков..

публикувано на 20.04.24 в 15:03