Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдумите в 4 области на Украйна за присъединяване към Русия

Снимка: Pexels

Започна гласуването на референдумите за присъединяване към Русия в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република и в контролираните от руската армия Херсонска и част от Запорожка област в Украйна, предаде БНР.

Жителите на Донбас трябва да отговорят на въпроса дали подкрепят влизането на Донецката и Луганската народна република в състава на Руската федерация.

За избирателите в Херсонска и Запорожка област въпросът е формулиран така: “Съгласни ли сте вашата област да излезе от състава на Украйна, създавайки независима държава и да влезе в състава на Руската федерация?”.

От днес до 26 септември гласуването ще става на места в близост до домовете на хората и в самите домове по предварителна заявка на техните жители. Избирателните участъци ще работят в последния ден от референдума - на 27 септември.

Ръководителят на Донецката народна република Денис Пушилин определи референдума като исторически момент.

"Изминахме дълъг и опасен път към дома. Всеки ден се опитват да ни изплашат и унищожат, но терорът, всевъзможните блокади и войната, започната от Украйна на нашата земя се оказаха безсилни срещу избора на героичния народ на Донбас. . Гласът на всеки от вас щ потвърди истината, че Донбас е Русия."

Ръководителят на Луганската народна република Леонид Пасечник обясни какво ще направи, ако повечето избиратели гласуват за присъединяване към Русия.  

"След обявяването на резултатите от референдума, в качеството ми на ръководител на републиката, ще се обърна към президента на Руската федерация Владимир Владимирович Путин с молба да разгледа в установения от руското законодателство ред въпроса за приемането ни в състава на Руската федерация."

Провеждането на референдумите е наблюдавано от руската Централна избирателна комисия.

Руските планове бяха осъдени както от Украйна, така и от западните държави. Европейският съюз заяви, че няма да признае резултатите и подготвя нов пакет санкции.

По повод гласуването президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че решенията на руското ръководство не променят нищо за Украйна. Той заяви, че Русия планира да мобилизира до един милион души, но за това все още се мълчи. Той призова руските граждани да се противопоставят на намеренията на властите.

"Сега е време за избор. За руските мъже това е избор дали да загинат, или да живеят, да бъдат осакатени или да запазят здравето си. За жените изборът е да загубят завинаги мъжете, синовете, внуците си или някак да се опитат да ги защитят от гибел, от войната, от един-единствен човек. 55 хиляди руски войници загинаха в тази война за половин година, а десетки хиляди са ранени и осакатени. Искате още? Не? Тогава протестирайте, борете се, бягайте или се предайте в украински плен. Това са вариантите за вас да оцелеете."

През изминалата нощ украинският град Запорожие е бил подложен на руски обстрел, като са изстреляни най-малко 10 ракети и са били нанесени материални щети, съобщи ръководителят на местната администрация Олександър Старух. Обстрелван е и град Николаев.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и висши дипломати заявиха на специалното заседание на Съвета за сигурност, че войната в Украйна носи "неописуеми страдания и опустошения", предадоха световните агенции.

По повод обявеното намерение за провеждане от днес до 27 септември в самообявилите се Донецка и Луганска "народни републики", както и в Херсонската област и Запорожката област на референдуми за присъединяването на тези украински територии към Руската федерация, германският външен министър Аналена Бербок настоя за отменяне на допитването и отново призова руския президент да спре войната в Украйна.

Бербок и други дипломати отправиха критики към първия руски дипломат Сергей Лавров за това, че е напуснал заседанието веднага след своето изказване.

В него той обвини Запада, че пряко се намесва във войната, като снабдява с оръжие Киев и обучава украински войници. По думите му това се прави в опит "боевете да продължат възможно най-дълго независимо от жертвите и разрушенията и с цел сломяване и отслабване на Русия".

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън призова света да потърси отговорност от руския президент Владимир Путин за инвазията в Украйна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за разкопки на некропола

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа. Остатъкът ще бъде прехвърлян за проучванията през следващия сезон, като археолозите си поставят за цел..

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29