Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Юпитер е най-близо до Земята днес от 59 години насам

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес Юпитер, който се намира в опозиция на Слънцето, ще се намира на най-близкото разстояние от Земята за последните 59 години, съобщиха от пресслужбата на Московския планетариум за ТАСС.

Юпитер, Земята и Слънцето ще се подредят в една линия на 26 септември. Юпитер няма да е далеч от най-близката точка на своята орбита (перихелий) до Слънцето, на разстояние 4,96 астрономически единици от небесното светило. Съвпадението на тези две събития се нарича голямото противопоставяне на Юпитер. Това се случва веднъж на 12 години и е забележително, защото разстоянието между Земята и Юпитер също намалява до своя минимум (3,95 астрономически единици).

"Разстоянието между Земята и Юпитер в деня на противопоставянето ще бъде най-късото не само през 2022 г., но и през последните 59 години", заявиха от пресслужбата на планетариума.

"През септември яркостта на планетата достигна почти до минус трета звездна величина (- 2,9 м), което я направи третия най-ярък обект в нощното небе след Луната и Венера. И сега Юпитер не може да бъде пропуснат - яркото светило блести вечер и през цялата нощ над югоизточния хоризонт", обясняват още астрономите.

Моментите на противопоставяне на Юпитер се смятат за най-доброто време за наблюдение на планетите, участващи в това явление, тъй като те са възможно най-близо до Земята и са добре осветени от Слънцето. Следващата голяма опозиция на Юпитер се очаква да настъпи на 1 октомври 2034 г.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Голямо задръстване на Аспарухов мост заради катастрофа

Три автомобила са катастрофирали на Аспарухов мост, в посока Бургас, видя репортер на Радио Варна. На мястото има два полицейски автомобила. На този етап няма информация за пострадали хора. Пътното произшествие предизвика голямо задръстване. Блокирани са десетки автомобили, като опашката достига до бензиностанцията преди моста.

публикувано на 26.11.22 в 17:22

Варненци се включиха в Общобългарския поход за мир и неутралитет

Десетки варненци излязоха до сградата на Община Варна, за да вземат участие в Общобългарския поход за мир и неутралитет . Той е против изпращането на оръжия в Украйна и други страни извън НАТО и ЕС и се провежда и в други градове в страната. Недоволстващите носеха плакати и националното знаме. Започна и подписка срещу военната помощ за Украйна...

публикувано на 26.11.22 в 15:16

Малките бензиностанции - пред фалит, ако отстъпката стане 1 лев

Собственици на малки бензиностанции в Русе не могат да участват в схемата за компенсация от 25 стотинки на литър гориво, защото нямат достатъчно финансови ресурси, предаде БНТ . Те се опасяват, че ако предложената от ГЕРБ отстъпка бъде увеличена на един лев, 90% от тях ще фалират. Затова искат държавата да регулира цените на горивата. Венцислав..

публикувано на 26.11.22 в 15:12
Кольо Парамов

Финансистът Кольо Парамов: Бюджетът е направен на мечтателна основа

„Целият бюджет е конструиран условно. Той е направен на мечтателна основа. В него засичам парадокси. Откакто сме във валутен борд, досега, в толкова тежка и противоречива ситуация България не е изпадала”, коментира за предаването „Позиция” по Радио Варна финансовият експерт Кольо Парамов. По думите му, има няколко комплексни условия, които..

публикувано на 26.11.22 в 14:31

Трима гранични полицаи - арестувани край Малко Търново

Tрима гранични полицаи са били арестувани снощи край Малко Търново, предаде БНР-Бургас. От пресцентъра на МВР потвърдиха, че се касае за разработка на дирекция „Вътрешна сигурност”. Причина за арестите вероятно е „нерегламентирана дейност по време на дежурство”. На 11 ноември висш служител на "Гранична полиция" бе задържан на метри от..

публикувано на 26.11.22 в 13:56

Протестиращи направиха "Жива верига заедно за Варна"

Протест под надслов „Жива верига заедно за Варна” се проведе във Варна. Недоволстващите се събраха на площад „Севастопол” в защита на добрата градска среда. Те целят да обединят жителите на Варна в борбата срещу „систематичното обезличаване на Морската столица”. По-късно протестиращите направиха жива верига около Баня..

публикувано на 26.11.22 в 12:50

"Стандард енд Пуърс" потвърди рейтинга на България със стабилна перспектива

Международната рейтингова агенция потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2'. Перспективата пред рейтинга остава стабилна, съобщават от БГНЕС. Стабилната перспектива балансира от една страна по-слабите очаквания за икономическия растеж на България в краткосрочен план и повишената..

публикувано на 26.11.22 в 10:15