Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

82 години от възвръщането на Силистра към Отечеството

2
Снимка: Община Силистра

На 1 октомври се навършват 82 г. от възвръщането на Силистра към Отечеството. Крайовският договор, подписан на 7 септември 1940 г., възвръща по мирен път Южна Добруджа в пределите на Майка България. Подписването на договора е един блестящ акт на българската дипломация и главно на цар Борис III Обединител.

На 1 октомври 1940 г. около 15 часа части на Трета българска армия, предвождани от генерал-лейтенант Георги Попов, тържествено влизат в Силистра, посрещнати с възторг от добруджанци. Преминават под разкошна арка, приветствани по топъл и сърдечен начин, със сълзи на радост. Хор “Седянка” за първи път изпълнява свободно и тържествено марша “О, Добруджански край“!

Паметни места отбелязват историческото значение на 1 октомври 1940 г.: само една година след възвръщането на Силистра към Отечеството е издигнат паметник на легендарния войвода Стефан Караджа, възпят от Христо Ботев. Вплел живота си с Добруджа, великият войвода, умрял в Русчукския затвор само на 28 години, става знаме на упование на Вътрешната добруджанска революционна организация. Паметникът е по проект и дело на силистренския скулптор Павел Метеоров, възпитаник на Белгийската кралска академия по изкуствата, и е негов дар за силистренци. Открит е на 1 октомври 1941 г.

В града е поставен и паметник на Цар Борис III Обединител. Монументът e дело на скулптора Йордан Колев – директор на Художествена галерия - Силистра. Открит е през 2001 година.

На 7 септември 2017 г. на входа на Дунавския парк на Силистра е открита паметна плоча, посветена на героите от Добруджанската епопея. На 14 септември 2020 г., на Празника на Силистра, бе осветена и открита паметна плоча, ознаменуваща подписването на Крайовския договор и възвръщането на Силистра към България. Паметните плочи са изградени от проф. д-р Иван Гаврилов и д-р Тодор Тодоров.

Днес ще бъдат почетени паметта и делото на родолюбивите българи, отдали живота си за свободата на Добруджа. През целия ден гражданите на Силистра могат да изразят своята признателност с цветя пред историческите паметници и паметни плочи.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

На Никулден раздават рибен курбан във Варна

На Никулден във Варна, от 11.00 часа, пред православния храм „Св. Николай Чудотворец”, ще се проведе военен ритуал и ще бъде отслужен молебен за здравето и силата на всички моряци по случай църковния празник на Св. Николай Мирликийски – закрилник на моряци и рибари. След приключването на ритуала на гражданите и гостите на град Варна ще бъде раздаден..

обновено на 02.12.22 в 19:36

Отварят безплатна ледена пързалка във Варна

Безплатна ледена пързалка край входа на Летния театър във Варна ще бъде отворена за гражданите и гостите на града от 6 декември до 16 януари, съобщиха от дирекция „Спорт“ към Община Варна. Ползването на  съоръжението ще става на сесии от по 30 минути. Максималният допустим брой граждани за една сесия не трябва да надвишава 20 души. Кънки ще се..

публикувано на 02.12.22 в 17:32

Автентични предмети от морската история на България представя Военноморският музей във Варна

Находки от морското дъно, водолазно оборудване, вещи на офицери, фотографии и документи от различни периоди и събития през миналия век – това са само една малка част от експонатите, които могат да бъдат видяни в откритата днес изложба „Многото пътеки на морската история” във Военноморския музей във Варна. Експонати, които са били дарени през..

публикувано на 02.12.22 в 17:06

"Бележити тракийци, свързани с варненския край" обсъждат на форум във Варна

Музеят за нова история на Варна бе домакин на форум на тема "Бележити тракийци, свързани с варненския край". На събитието присъстваха историци, архивисти, краеведи и наследници на тракийски българи, които споделиха своите научни изследвания, проучвания и родови истории. Форумът се провежда по инициатива на филиала на Тракийския научен..

публикувано на 02.12.22 в 14:05

На Никулден палят светлините на коледната елха във Варна

Светлините на градската коледна елха във Варна ще светнат навръх Никулден, 6-ти декември, от 18 ч. на площад „Независимост“. Тази година в украсата на 12-метровото живо дърво са използвани над 23 000 енергоспестяващи светодиоди и нов триизмерен връх, съобщиха от Общинския пресцентър.  По традиция празникът ще започне с детски концерт, в който..

публикувано на 02.12.22 в 11:27

Кулинарен празник в навечерието на Никулден подпомага Дома за стари хора "Гергана"

 В навечерието на Никулден Варненска туристическа камара организира кулинарен празник със състезателен елемент. В конкурса индивидуални участници, отбори на учебни заведения, курортни комплекси и елитни ресторанти ще демонстрират професионалните си кулинарни умения и таланти, като се представят със свои оригинални ястия и специалитети, които гостите..

публикувано на 02.12.22 в 08:23

Как да изберем безопасни електрически лампички за Коледа

Традиционно, седмици преди Коледа, започваме да избираме украсата за празничната елха, в която почти задължително присъстват и електрическите лампички. Те обаче могат да бъдат опасни, предупреждават  от платформата „Ние, потребителите”. Експертите дават съвети как да си изберем лампички, които да са безопасни: Когато избирате светещите гирлянди,..

публикувано на 01.12.22 в 19:42