Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

WINDHARMONIUM Ensemble в Радио Варна

| обновено на 23.11.22 в 12:35

26 ноември, събота, Концертно студио на Радио Варна, 20:00 часа

Оригинална джазова музика, основана на класическата импровизация, ни поднася в своя нов проект Windharmonuim пианистът Милен Кукошаров. Windharmonium е непознат за широката публика свят, който музикантът гради с вълнение.

„Изключително е интересно. За всеки, който създава нещо подобно, това е свят, изпълнен с огромно съмнение и напрежението не е малко. Чувствам интерес към това, което правя в момента, и притеснение как то ще се приеме“, споделя Кукошаров.

Програмата Windharmonium беше представена премиерно в рамките на Plovdiv Jazz Fest през 2020 г. Две години по-късно Милен Кукошаров развива програмата в нова версия с брас.

"Във втората версия реших да поканя джазови музиканти, мои страхотни приятели. Съществената разлика е, че вместо с дървени, този път е с медни духови инструменти. Изключително много разчитам на уменията на колегите в тоноизвличането, за да може музиката да звучи по този интересен, смятам, начин, по който съм я замисилил. Изисквам, и те самите изискват от себе си, да извлекат на моменти по-нетипичен за брасовите инструменти звук, за да може да се получи подходящ баланс. Произведението е аранжирано по начин, който прилича на камерната музика и трябва по-различно отношение", разказа Милен Кукошаров.

От един голям по неговите думи плюс идва и още един нов елемент: „Всички са прекрасни солисти и затова разширявам солистичната изява. Солират повече инструменти и става доста цветно.“ В новото издание на проекта той кани Николета Хайтова – флейта, Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев – саксофон, Велислав Стоянов – тромбон, Борис Таслев – контрабас, и Атанас Попов – ударни.

Запитан какво е Windharmonium, Милен отговаря: „Windharmonium е нещо между механично изобретение и музикален инструмент, изобретение на моята фантазия. Ще кажете, че той е нещо като латерна, но не е съвсем така. Това е устройство, което е едновременно механично, но и живо. Със собствена душа, история, живот и най-важно, Той произвежда и възпроизвежда музика по собствено усмотрение и воля. Ние със скъпите ми колеги, ще се опитаме да бъдем просто проводник на неговите вълнения.“


★★★
Състав:
✦ Николета Хайтова – флейта
✦ Мартин Ташев – тромпет
✦ Димитър Льолев – саксофон
✦ Велислав Стоянов – тромбон
✦ Милен Кукошаров – пиано
✦ Борис Таслев – контрабас
✦ Атанас Попов – ударни
★★★
Дата: 26 ноември
Врати: 19:30 ч.
Начало: 20:00 ч.
★★★
Билети в мрежата на EVENTIM на цена от 15 лв.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!