Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Коледа за баба" събира картички с детски послания за възрастни хора в хосписите

Благотворителната инициатива  "Коледа за баба"  и тази година ще вдъхне радост на възрастни хора в хосписи. Кампанията събира коледни картички, изработени от деца. Всяка една от тях ще даде искрица топлина на някоя баба или дядо от домовете за възрастни на празника. Хората, които не могат да бъдат със семействата си в този ден, могат да усетят от домашния уют празнична коледна вечеря.

Организаторите припомнят, че миналата година 3000 картички са усмихнали домуващите. 

Ресторанти се включиха безвъзмездно с определен брой вечери в последното издание на инициативата. За допълнителни поръчки бяха направени и големи намаления. Така благодарение на общи усилия 800 души имаха коледна трапеза.

"Нека да завъртим заедно отново колелото на доброто!", призовават организаторите.

Картичките с коледна тематика, направени от децата ни, не бива да съдържат лъскави дребни частици и нека младите художници поставят името и възрастта си под творбите. Произведенията се събират във всички магазини "НА ТЪМНО" в страната, напомнят те.

Талант или перфекционизъм не са необходими, за да зарадваме възрастните - нека дечицата вложат сърце и желание - това стига, за да стоплят самотните души на хората в хосписите. Сигурни сме, че малките очакват с нетърпение “Коледа за баба”, за да разгърнат творческите си натури и да дарят сила и надежда за добро. 

Произведенията се събират до 21 декември на адреса на “НА ТЪМНО” във:  

Варна 9000, ул. „Стефан Стамболов” №2,   Бургас - ул. „Богориди” №16   София - ул. „Иван Вазов” №13   Русе - ул. „Георги Раковски”№13   Пловдив - ул. „Княз Батенберг”№26   Плевен - ул. „Дойран”№142   Добрич - пл. „Независимост” №1( бившето кино Родина) Велико Търново - ул. „Стефан Стамболов”№57   Благоевград - ул. „Р. Даскалов”№6   ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненският зоопарк обяви конкурс за най-хубавата двойка на годината

Конкурс за най-хубава двойка през 2022 г. обяви варненската зоологическа градина. Желаещите да дадат своя глас за най-красивите обитатели там, могат да гласуват във Фейсбук страницата Varna Zoo.  Двойката победител ще бъде обявена на 14 февруари.  Тези, които имат вдъхновение, могат дори да нарисуват любимите си влюбени животни.  Ето и..

публикувано на 02.02.23 в 12:22

Отбелязваме Сретение Господне или Зимна Богородица

Отбелязваме Сретение Господне или Зимна Богородица На 2 февруари православната църква чества Зимна Богородица, Вълча Богородица, Сретение Господне. Това е един от четирите празника, посветени на Божията майка и един от дванадесетте велики през годината. Четиридесет дни след раждането на Господа Исуса Христа света Дева Мария донесла своя Младенец в..

публикувано на 02.02.23 в 06:02

Топлата зима събуди таралежите в Морската

Топлото време събуди таралежите от зимния им сън. Един от тях, който е чест гост на Радио Варна, направи разходка из Морската градина, за да търси храна. Експерти казват, че след събуждането им малките бодливци се превръщат в големи гладници. Таралежите са известни с лакомията си, когато са гладни, могат за една нощ да изядат храна, равна на една трета от..

публикувано на 01.02.23 в 17:51

Курсантка от Морското училище във Варна стана лице на Българската армия

Курсант главен старшина Антония Пушкарова от Варненското военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ стана победител в конкурса „Лица на Българската армия“ за 2023 година. В традиционната надпревара, организирана ежегодно от Централното военно окръжие, победителите участват в дейности и мероприятия за популяризиране на военната служба, службата в доброволния..

публикувано на 01.02.23 в 15:34

С 20 % поскъпнаха годежните пръстени

Цените на годежните пръстени са се увеличили с около 20% спрямо миналата година, като причината за това е поскъпването на златото и цялостната инфлация. Това отчитат търговци на луксозни бижута преди празника на влюбените – Свети Валентин, който заедно с коледните празници е традиционният пик за предложенията за брак. От международна верига бутици за..

публикувано на 01.02.23 в 15:02

От катедра растениевъдство в ТУ-Варна отбелязаха Трифон Зарезан

Първоначално в България на 14 февруари се чествал Трифоновден – в почит на Свети мъченик Трифон, смятан за покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. След приемането на григорианския каленар празнуването му се измества на 1 февуари, а 14 февруари започва да се отбелязва като Деня на лозаря. Въпреки разминаването и объркването, в..

публикувано на 01.02.23 в 14:55
Турският електромобил отвътре

Рекорд в продажбата на електромобили в Европа

Продажбите на електромобили поставиха нов рекорд по пазарен дял в Европейския съюз през 2022 г., показват данни на индустрията, вследствие на стремежа на региона да се освободи от автомобилите, задвижвани с изкопаеми горива, предава АФП, цитирана от Българското национално радио. Електрическите автомобили, задвижвани с батерии, представляват..

публикувано на 01.02.23 в 11:08