Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Тодор Тагарев: Украйна има сериозна нужда от военна помощ

Тодор Тагарев
Снимка: БГНЕС

Пропагандна е тезата, че военната помощ, която ще предоставим на Украйна, ни въвлича във войната. Това каза бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в интервю на Даниела Стойнова. Тагарев даде пример с редица други страни, които вече оказват помощ.

Той припомни, че в началото на ноември НС прие да дадем военно-техническа подкрепа за Украйна. По думите му България има огромни възможности да помогне, а Украйна има много сериозна нужда от боеприпаси и от по-стари артилерийски системи, тъй като при интензивните бойни действия цялото въоръжение се износва.

Той коментира и покупката на изтребителите F-16 и дали с придобиването им ще се изтръгнем от руското влияние.

Според него за мнозина е станало ясно, дори и за тези, които са отричали дълги години, че досега сме разчитали на Русия за поддръжката на основни бойни способности, като например МиГ-29.

За системи, които не можем самостоятелно да поддържаме, много отдавна висшето ръководство на армията взе курса да не търсим алтернативни решения за това, а да си останем в руската орбита и руските зависимости, каза военният експерт.

Тодор Тагарев преди дни участва в представянето на книгата „Хората на Путин“ на Катрин Белтън във Варна.

Той посочи, че в книгата е открил много нови неща, описани детайлно, които ще накарат хората да се замислят за кремълския модел на влияние и управление. 

Цялото интервю на Даниела Стойнова с Тодор Тагарев чуйте в звуковия файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Все още няма документ, от който да стане ясна причината за задържането на рибарите

Все още не е получен официален документ, с който да стане ясно на каква основа рибарите са били задържани. Това заяви Георги Събев, заместник-министър на земеделието, след среща с представители на рибарската общност днес. "Разполагаме с неофициална информация, според която е повдигнато обвинение срещу тримата собственици на корабите, но липсва..

публикувано на 27.03.23 в 17:50

Протестът срещу перките с езика на цифрите

Край Суворово и Вълчи дол вече има изградени ветрогенератори - те са около 120 метра високи, а в проекта за новия парк  ще са около 260 метра.  Колко бетон трябва да се излее в основите, попитаха протестиращи днес във Вълчи дол. : Други цифри протестиращите онагледиха така: Аспарухов мост е висок  52 метра, а само роторът на един ветрогенератор  е..

публикувано на 27.03.23 в 17:29

ГДБОП разследва случая със сигналите за поставени бомби в училища

ГДБОП разследва случая с получените заплашителни имейли за поставени бомби в десетки училища у нас. По случая работи отдел "Киберпрестъпност" в главната дирекция. От чужбина вероятно е изпратен имейла с бомбената заплаха получена днес в десетки училища в цялата страна. Текстът е на български, но вероятно е преведен с помощта на..

публикувано на 27.03.23 в 17:28

Започват строителните дейности на сцена "Филиал" на ДТ "Стоян Бъчваров"

Планираните демонтажни работи на сцена "Филиал" на Драматичния театър "Стоян Бъчваров" вече са приключили. Вече започват същинските строителни дейности, обясниха изпълнителите. Предстои пълно обновяване на сцената, оркестрината, камерната и репетиционните зали. Изцяло ще бъдат променени интериорът на балкона, на главното фоайе, Клуба на..

публикувано на 27.03.23 в 17:12

Нови контейнери поставиха в Каварна

355 контейнери тип "Ракла" са разположение в Каварна. Техният обем е 1 110 л. и са за събиране на смесени отпадъци. Стойността им е 156 768 лв., каза Елица Петрова, началник на Отдел „ Екология и зелени системи“ при Общинската администрация. Средствата са осигурени от приходите от таксата за смет и от дължимите обезпечения и отчисления , изискуеми..

публикувано на 27.03.23 в 16:56
Снимката е илюстративна

РУО: Училищата във Варна не са спирали занятия заради сигналите за бомба

Учебните заведения   във Варна и региона не са прекратявали учебните занятия заради заплашителните съобщения, получени по електронните им пощи. Това съобщиха от Регионалното управление на образованието за Радио Варна. От Областната дирекция на МВР казаха, че са извършили необходимите проверки. Не е открито нищо, което да заплашва..

публикувано на 27.03.23 в 16:48

Протест на земеделци и в община Ветрино

Протест се състоя днес по обяд в община Ветрино, където се събраха земеделци и граждани. Той е част от протестната акция на земеделците в двете общини – Вълчи дол и Ветрино. По същото време протест имаше и в община Вълчи дол.   Земеделците във Ветрино се разположиха на кръстовището на разклона за пътя за Провадия, на влизане в селото...

публикувано на 27.03.23 в 14:57