Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изкуственият интелект навлиза и във филтрите за вода

Снимка: БГНЕС

Американски учени са решили да използват изкуствен интелект за да предотвратят пропускането на замърсители дори и от най-добрите филтри за вода. 

Разработването на подобрени материали и последващото им тестване обаче е сложно и отнема много време. Изследователите са установили, че с помощта на изкуствения интелект наистина могат да ускорят разработването на перспективни материали, пише БТА, позовавайки се на изданието "Сентръл сайънс" на Американското дружество на химиците. 

Учените са моделирали различни структури на покрития за пореста филтърна мембрана и са открили оптималните модели, които трябва лесно да пропускат вода и да задържат замърсители.

По думите на авторите му изследването показва полезността на изкуствения интелект при разработването на мембрани за пречистване на вода с подобрени свойства, които могат да залегнат в основата на нов тип филтърни системи. 


По публикацията работи: Иван Барбов

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Почитаме паметта на св. Фотий

Почитаме паметта на св. Фотий Православната църква почита паметта на св. Фотий на 6 февруари. Патриарх Фотий се е борил против изопачаванията на християнството и често влизал в разногласие с византийските императори. В зависимост от курса на тяхната политика той бил свалян и пак възстановяван на патриаршеския престол. С неговото име и ревностен..

публикувано на 06.02.23 в 06:10
Кафява мечка

Мечките от добричкия Център за защита на природата и животните - част от международно изследване

Мечките от Центъра за защита на природата и животните в Добрич са част от международно изследване. Екип от учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ са поставили и камери за дистанционно наблюдение на животните. Проектът се изпълнява от Биологически факултет, Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българската академия на..

публикувано на 05.02.23 в 13:49

Имен ден празнуват Агата, Агатия, Добрин и Добринка, Добри, Добра

На днешния ден Православната църква почита Света мъченица Агатия (Добра). При царуването на злочестивия Деций (царувал от 249 до 251 г.)и  по времето, когато за управител на Сицилия бил назначен от него Кинтиан, по всички страни била изпратена заповед да бъдат избивани всички християни. По това време в град Панорм (днес Палермо) живеела девица на име..

публикувано на 05.02.23 в 10:10

Проучване: Незадоволителното ниво на профилактиката на рака се дължи главно на ниската здравна култура на българина

Една четвърт от българите са провеждали профилактичен преглед или изследване, свързано с превенцията на онкологично заболяване. Закономерно профилактиката се увеличава с покачване на възрастта, когато човек започва да се интересува в по-голяма степен от здравето си. Прави впечатление, че при жителите на столицата, която предлага сравнително..

публикувано на 04.02.23 в 13:42

Ново споделено работно пространство ще събира творци и програмисти в Бяла

Ново споделено работно пространство ще отвори врати в Бяла. Новият креативен център (Креа Център) се намира на централния площад в града, в реконструираната бивша ритуална зала и разполага с конферентна зала, отворено пространство с 20 работни места, зала за срещи и четири оборудвани тематични ателиета: музикално, шевно, кино и фото ателие и..

публикувано на 04.02.23 в 11:35

4 февруари - Световен ден за борба с рака

Всяка година на 4-ти февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака - единствената инициатива, която обединява целия свят. По данни на Световната здравна организация всяка година над 12 млн. души получават тежката диагноза, а около 7,6 млн. умират от болестта. Важно е да се знае обаче, че около 40% от..

публикувано на 04.02.23 в 08:40
Шеф Джанфранко Киарини и шеф Анна Киарини и програмния директор на Института по кулинарни изкуства във ВУМ Хю Бутен.

Ресторант в търговищко село с амбиции за "Мишлен" звезда

За втора поредна година шеф-готвачите Джанфранко Киарини и Анна Киарини гостуват във Варна на Висшето училище по мениджмънт. Двамата са участвали в откриването и управлението на бутикови хотели и ресторанти, както и в разработването на над 200 концепции за ресторанти, открити в над 100 страни по света. От три години живеят в България, а от..

обновено на 03.02.23 в 17:45