Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Омбудсманът с препоръка студентите в общежитията да не плащат промишлен, а битов ток

Общежитие ИУ-Варна
Снимка: Радио Варна

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Съвета на ректорите в България акад. Лъчезар Трайков, в което настоява да се предприемат необходимите действия студентските общежития от обекти на свободния пазар на електрическа енергия, да преминат към регулирания пазар, при който цените се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране, предаде БГНЕС.

Поводът за това становище е постъпилата в институцията на омбудсмана позиция от Национално представителство на студентските съвети, с настояване студентските общежития да преминат от небитови към битови клиенти на електроенергия, т.е. да не се налага студентите да плащат промишлен ток.

Проф. Ковачева посочва, че в тези общежития живеят над 50 хиляди студенти, като голяма част от тях нямат възможност да заплащат сметките си за ток, защото цените на електроенергията на свободния пазар са непосилни за тях.

„Заплащането на студентско общежитие на човек се е увеличило 3 пъти спрямо 2020 г. Има риск хиляди студенти да напуснат своите студентски общежития, респ. да прекъснат образованието си“, пише Диана Ковачева.

Тя допълва, че съгласно чл. 4, ал. 1, изр. 1 от Наредбата за ползване на студентските общежития и столове: „Студентските общежития са жилищни сгради или обособени части от тях, предназначени за временно задоволяване на жилищните нужди на студентите, докторантите и специализантите“.

Омбудсманът посочва, че функцията на студентските общежития е да задоволява жилищни нужди, т.е. електроенергия в тези обекти се използва от живущите в тях не за стопански, а за битови нужди.

„Обръщам внимание, че съгласно § 1, т. 33а от Допълнителните разпоредби на Закона за енергетиката, „небитов клиент“ е клиент, който купува електрическа енергия за небитови нужди, каквито не са целите, за които се купува електроенергия в студентските общежития“, пише омбудсманът.

Проф. Ковачева допълва още, че законодателят разграничава клиентите на битови и небитови, в случая на електрическа енергия, според това за какви цели се купува електрическата енергия.

„Без значение е дали са физически или юридически лица, както и вида на обекта. В този смисъл е и съдебната практика, напр. Решение № 273/06.10.2014 г. по гр.д.№ 693/2014 г., г.к., IV г.о. на ВКС“, аргументира тезата си общественият защитник. /БГНЕС


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненският зоопарк обяви конкурс за най-хубавата двойка на годината

Конкурс за най-хубава двойка през 2022 г. обяви варненската зоологическа градина. Желаещите да дадат своя глас за най-красивите обитатели там, могат да гласуват във Фейсбук страницата Varna Zoo.  Двойката победител ще бъде обявена на 14 февруари.  Тези, които имат вдъхновение, могат дори да нарисуват любимите си влюбени животни.  Ето и..

публикувано на 02.02.23 в 12:22

Отбелязваме Сретение Господне или Зимна Богородица

Отбелязваме Сретение Господне или Зимна Богородица На 2 февруари православната църква чества Зимна Богородица, Вълча Богородица, Сретение Господне. Това е един от четирите празника, посветени на Божията майка и един от дванадесетте велики през годината. Четиридесет дни след раждането на Господа Исуса Христа света Дева Мария донесла своя Младенец в..

публикувано на 02.02.23 в 06:02

Топлата зима събуди таралежите в Морската

Топлото време събуди таралежите от зимния им сън. Един от тях, който е чест гост на Радио Варна, направи разходка из Морската градина, за да търси храна. Експерти казват, че след събуждането им малките бодливци се превръщат в големи гладници. Таралежите са известни с лакомията си, когато са гладни, могат за една нощ да изядат храна, равна на една трета от..

публикувано на 01.02.23 в 17:51

Курсантка от Морското училище във Варна стана лице на Българската армия

Курсант главен старшина Антония Пушкарова от Варненското военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ стана победител в конкурса „Лица на Българската армия“ за 2023 година. В традиционната надпревара, организирана ежегодно от Централното военно окръжие, победителите участват в дейности и мероприятия за популяризиране на военната служба, службата в доброволния..

публикувано на 01.02.23 в 15:34

С 20 % поскъпнаха годежните пръстени

Цените на годежните пръстени са се увеличили с около 20% спрямо миналата година, като причината за това е поскъпването на златото и цялостната инфлация. Това отчитат търговци на луксозни бижута преди празника на влюбените – Свети Валентин, който заедно с коледните празници е традиционният пик за предложенията за брак. От международна верига бутици за..

публикувано на 01.02.23 в 15:02

От катедра растениевъдство в ТУ-Варна отбелязаха Трифон Зарезан

Първоначално в България на 14 февруари се чествал Трифоновден – в почит на Свети мъченик Трифон, смятан за покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. След приемането на григорианския каленар празнуването му се измества на 1 февуари, а 14 февруари започва да се отбелязва като Деня на лозаря. Въпреки разминаването и объркването, в..

публикувано на 01.02.23 в 14:55
Турският електромобил отвътре

Рекорд в продажбата на електромобили в Европа

Продажбите на електромобили поставиха нов рекорд по пазарен дял в Европейския съюз през 2022 г., показват данни на индустрията, вследствие на стремежа на региона да се освободи от автомобилите, задвижвани с изкопаеми горива, предава АФП, цитирана от Българското национално радио. Електрическите автомобили, задвижвани с батерии, представляват..

публикувано на 01.02.23 в 11:08