Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бранимир Балачев не допуска мнозинство в рамките на коалиция, по скоро ще има разбирателство по определени въпроси и теми

„Бюджетът трябва да произлезе от правителството, а служебният кабинет на президента Румен Радев реши, че това не е негова работа“. Така депутата от ГЕРБ-СДС, адвокат Бранимир Балачев отговори на въпроса, защо 48-мото НС не е успяло да гласува най- важния закон за държавата и страната ни влиза в 2023-та с бюджета от миналата година. Според него, кабинетът на Гълъб Донев се е уплашил да внесе в парламента своя виждане за финансовата макрорамка на България:

Не може да нямаме бюджет, да не знаем какво ще харчим, какви са ни приходите и какви са ни разходите. Ние сме против печатането на пари. Намаляването на инфлацията ще запази доходите на хората, а не заплатите, а не безкрайното и необосновано вдигане на заплати и пенсии. Възходът на държавата идва от икономическия ръст, а не от измислени подаръци на държавата към определени групи от бизнеса или населението.

Към сложните обективни фактори които Балачев спомена, като инфлацията и войната в Украйна, той добави и субективните, свързани с управлението на ПП. Депутатът от ГЕРБ спомена, че основна и първа задача на следващия парламент е приемането на националния бюджет за тази година.

По думите на адв. Балачев, ГЕРБ е подходил много сериозно към възможността за съставяне на правителство в рамките на този парламент, въпреки, че вероятността е била по скоро теоретична. Според него, при връчване на мандата на ГЕРБ, те са представили кабинет който не е имал партийна окраска. „Само шест гласа не ни стигнаха, да съставим правителство, което категорично опровергава теорията, че ГЕРБ е в изолация. Особено на фона, на събраните 63 гласа от ПП и ДБ при втория проучвателен мандат.“

В предаването Позиция, Бранимир Балачев отговори задочно и на казаното от бившия областен управител Благомир Коцев, относно спрените 200 милиона средства, поискани от група варненски депутати от ГЕРБ.

Лицето Благомир Коцев направи толкова неправилни стъпки при краткото си управление като областен управител, като безмисленото обжалване на варненския бюджет. Варненската група на ГЕРБ сме единствените депутати, които търсят възможности за финансиране на общините от областта. Нека хората се запитат, кои са останалите 10 варненски депутати, колко пъти са взели думата по въпроси свързани с 3 МИР и коло предложения са направени, за добруването на региона? Предложението за отпускане на 200 милиона лева за Варна беше напълно реалистично и това показа самото гласуване, при което не ни стигнаха гласовете именно на останалите варненски депутати. Ние посочихме от къде могат да дойдат тези средства и по какъв начин те ще дойдат във Варна. И ако варненските депутати от ПП бяха гласували „за“, сега тези средства щяха да бъдат усвоени и нямаше да се чудим от къде да финансираме поддръжката на инфраструктурата на морската столица.

На въпрос, дали е решено коя ще е кандидатурата на ГЕРБ- СДС за кмет на Варна на предстоящите местни избори есента, Бранимир Балачев сподели личното си мнение, че това което прави Иван Портних и общинския съвет е добро за града и личи от това което е постигнато.

(повече подробности може да чуете в звуковия файл)


ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Драганов

Четири неща, които иска всеки граничен полицай

Възможно е българските туристи да са били задържани в Мексико заради пропуски в резервацията, ваучерите или документите им за настаняван е. Това коментира за Радио Варна проф. Румен Драганов , председател на Института за анализи и оценки в туризма. Той уточни, че всяка година над две хиляди българи посещават Мексико, случаят с..

публикувано на 27.01.23 в 07:00

Johnny Gioeli (ENEMY EYES, HARDLINE, AXEL RUDI PELL): Артистът не трябва да се страхува, да опитва

Интервю с Johnny Gioeli (ENEMY EYES, HARDLINE, AXEL RUDI PELL) Интересна подробност от музикалната биография на Johnny Gioeli е, че от 2000 година той се занимава с композирането на музика за видео игри. Паралелно с това развива кариера като вокалист на HARDLINE, AXEL RUDI PELL, CRUSH 40 и ENEMY EYES и дори намира време за дуети със Светлана..

публикувано на 26.01.23 в 08:05

Радио Варна с две номинации за наградата "Сирак Скитник"

На 25 януари отбелязваме Деня на Българското национално радио. На тази дата през 1935 година цар Борис ІІІ издава указ, с който радиоразпръскването у нас става държавна собственост. Ежегодно на този ден се връчват наградите „Сирак Скитник“ за изключителни постижения в радиожурналистиката и радиопроизводството през изтеклата година и за принос в..

обновено на 25.01.23 в 21:37

Черно море се раздели със Закария Беншаа

Черно море се раздели с нападателя Закария Беншаа. Той разтрогна договора си с клуба по взаимно съгласие. Играчът пристигна на „Тича“ в началото на миналата година, като за едногодишния си престой при „моряците“ записа 20 мача за първенство, в които отбеляза 3 гола.

публикувано на 25.01.23 в 10:22

"Спартак - Легендата" - първият български графичен роман

Зима. Борбата с инфлацията, последици от войната, партийната криза и дребните житейски проблеми като паркирани коли по тротоарите, продължава. Затова със следващия материал ще се пренесем в древността. Във времената на един от най-популярните герои - Спартак. За него сведенията, достигнали до наши дни, не са много. Примерно едни историци го..

публикувано на 24.01.23 в 08:25
Маринка Пешева - служител от 22 г. в Български пощи

23 януари - Международен ден на ръкописното писмо

23-ти януари е датата, на която в цял свят се отбелязва Денят на ръкописното писмо, наричан още Ден на ръкописа. Инициативата е на Асоциацията на производители на принадлежности за писане, а денят съвпада с рождението на американския държавник Джон Хенкок, който пръв е поставил подписа си под Декларацията на независимостта. Живеейки във..

публикувано на 23.01.23 в 10:41

Мая Манолова определи лидерската среща между Нинова и Борисов като подаване на ръка за връщане във властта

Лидерската среща между ГЕРБ, ДПС и „Български възход” по покана на Нинова за подкрепа на общ кабинет е предателство към левите хора и към хората от протестите. Това каза за Радио ВарнаЛидерът на гражданска платформа „Изправи се. БГ”  Мая Манолова в морската столица.  Зад тази среща на хартиената коалиция, прозира лицето на корупционното..

публикувано на 21.01.23 в 15:56