Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявиха номинациите за наградите "Оскар"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Номинациите за наградите "Оскар" бяха обявени днес, като "Всичко, навсякъде, наведнъж" води с 11 номинации.

Но, както обикновено, обявяването породи множество спорове - от отсъствието на жени режисьори до изненадващото включване на актриса от филм, който почти никой не е гледал.

Ето пет основни пункта:

- #OscarsSoMale („Оскар“ изцяло мъжки“)

Тази година нито една жена не получи номинация за най-добър режисьор - липса, която бързо предизвика гняв и твърдения за сексизъм в социалните медии.

Това е редовен източник на критики към Оскарите през годините. До 2021 г. Катрин Бигълоу ("The Hurt Locker") беше единствената жена, която някога е печелила най-голямата холивудска награда за режисура.

Но през последните две години "Оскар"-ът отиде при жени, като Клои Чжао ("Земя на номади") и Джейн Кемпиън ("Силата на кучето") изглежда най-накрая ще сложат край на десетилетията на мъжко господство.

Тази година обаче силни кандидати, сред които Сара Поли ("Жените говорят") и Джина Принс-Байтууд ("Кралят на жените"), бяха пренебрегнати от гласуващите, а списание „Variety“ предложи може би неизбежния хаштаг #OscarsSoMale, предаде БГНЕС.

Номинирани са Стивън Спилбърг ("Семейство Фейбълман"), Мартин Макдона ("Баншите от Инишерин"), Тод Фийлд ("Тар"), Рубен Йостлунд ("Триъгълник на тъгата") и Даниел Куан и Даниел Шайнерт ("Всичко, навсякъде, наведнъж").

"To Leslie"

Една от най-изненадващите номинации бе тази на Андреа Райсбъро за "To Leslie" - малък независим филм за тексаска самотна майка, бореща се с алкохолизма, която печели от лотарията, но бързо пропилява богатството си.

Макар че изпълнението ѝ беше широко възхвалявано, много малко хора са гледали филма - според BoxOfficeMojo той е събрал общо едва 27 322 долара.

Въпреки това Райсбъро се възползва от интензивна кампания в социалните медии, организирана в последния момент от нейни приятели, сред които Едуард Нортън, Гуинет Палтроу и Сара Полсън.

Изненадата "Семейство Фейбълман"

Малцина се съмняваха, че полуавтобиографичната драма на Спилбърг ще получи номинация за най-добър актьор в поддържаща роля, а Пол Дано получи широко признание за образа на бащата на режисьора. Но вместо това гласоподавателите на Академията гласуваха за 87-годишния Джъд Хърш, който се появява във филма за по-малко от 10 минути. Хърш играе капризен и силно ексцентричен прадядо, който се появява неочаквано, за да даде съвет на младия Спилбърг да преследва мечтите си за кино.

Академията и преди е награждавала кратките появявания със златни статуетки, като например Джуди Денч "за "Влюбеният Шекспир" и Беатрис Стрейт за едва пет минути в "Мрежата".

"RRR"

Въпреки че не е представен като официален избор на Индия за "Оскар", неоправдано пресиленият екшън "RRR" натрупа широка подкрепа, за да се превърне в изключително популярен фаворит в Холивуд през последните месеци.

Сред феновете е и режисьорът на "Аватар" Джеймс Камерън, който бе забелязан да хвали режисьора на филма С.С. Раджамули в скорошно видео, което се разпространи в социалните мрежи и породи надежди, че филмът може да получи номинация за "Оскар" за най-добър филм. Въпреки че това не се случи, запомнящият се сингъл "Naatu Naatu" беше номиниран за най-добра оригинална песен.

Филмът, който Индия представи вместо него за най-добър международен филм, "Last Film Show", не успя да получи номинация.

"Няма да хвърляме сянка върху филма, който избраха, и който всъщност е много добър, но "RRR" беше зашеметяващ", заяви главният редактор на „Variety“ Клейтън Дейвис пред АФП.

Риана срещу Гага

Тъй като през последните години телевизионните рейтинги на наградите спадат, продуцентите на "Оскар"-ите се стремят да осигурят присъствието на някои от най-големите имена в шоубизнеса на церемонията през март.

Нито една категория не е толкова звездна, колкото тази за най-добра оригинална песен, в която участват Лейди Гага, Риана и Дейвид Бърн.

Гага изпя "Hold My Hand" в "Топ Гън: Маверик“, Риана изпълни "Lift Me Up" в супергеройското продължение "Черната пантера: Уаканда завинаги", а фронтменът на „Talking Heads“ Бърн написа "This Is A Life" от "Всичко, навсякъде, наведнъж". Категорията се допълва от "Naatu Naatu" на М.М. Кираваани и "Applause" на Даян Уорън. Уорън вече е била номинирана изумителните 14 пъти, без да е печелила за най-добра оригинална песен - въпреки че миналата година тя получи почетен „Оскар“ за кариерата си на автор на песни, сред които е и "I Don't Want to Miss a Thing" на „Аеросмит“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антверпен - град с минало и бъдеще

Барокови фасади съжителстват със съвременна градска среда. Историческите сгради имат нов живот, а старото пристанище е зона на атракции и музеи. Антверпен е чудесен пример как се съчетава историческото наследство с модерния живот. По бреговете на река Шелда, в северната част на Белгия се намира един от значимите центрове на търговията. Известен като..

публикувано на 25.04.24 в 16:30
Снимката е илюстративна.

Варненец за лекото метро: Накъде отиваме - напред ли, назад ли

Критики към проекта за изграждане на лека градска железница отправи варненец по време на обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. "Цар Освободител", в плана, на който е предвидено и леко метро. Според Красимир Ковачев, който е практикуващ строителен инженер, решението е морално остаряло. Аз съм против тази железница - те са присъщи за..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Осигурени са средства за традиционните фестивали на Балчик

С решение от днес се осигуряват бюджетни средства на юридически лица с нестопанска цел за организиране на традиционните фестивали на Балчик.  Това са международният хоров фестивал-конкурс „Черноморски звуци“, който и тази година ще открие фестивалното лято в дните от 12 до 16 юни, като за него се подсигуряват 40 хиляди лева. Два дни след това..

публикувано на 25.04.24 в 12:57
Градски земеделци

Трета градина откриха създателите на „Градско земеделие“ във Варна

Желаещите варненци да имат градина и да отглеждат собствена земеделска продукция се увеличават. Доказателство за това е инициативата „Градско земеделие“, която се разраства и вече разполага с трета градина, каза за Радио Варна Десислава Цветкова, координатор на проекта „Градско земеделие“. Градското земеделие стартира във Варна преди 5..

публикувано на 25.04.24 в 10:30

"Царствените ботаници" в Ботаническата градина - Балчик

В Университетска ботаническа градина - Балчик е подредена изложба "Царствените ботаници". Тя е посветена на 130-годишнината от рождението на Цар Борис III Обединител и цели да покаже приноса на българските царе Фердинанд I и Борис III за развитието на ботаническата наука и естествознанието в България. Баща и син, те са едни..

публикувано на 25.04.24 в 08:40

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора преди Великден

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници. Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация „Милостиво сърце“, Клуба за народни танци „Жътври“, както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и раздават до..

публикувано на 24.04.24 в 14:58

Благотворителен базар "Да помогнем на малката Софи" организират в ОУ "Ангел Кънчев"

Благотворителен великденски базар в помощ на дарителската кампания "Да помогнем на малката Софи" организират на 29 и 30 април в III Основно училище "Ангел Кънчев" във Варна.  В двора на учебното заведение в двата дни от 8 до 18 часа ще се предлагат изработени от учениците изделия.  Благотворителната инициатива е по идея на учителите, училищното..

публикувано на 24.04.24 в 11:10