Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ отплава от военната база в Мар Дел Плата

Българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) отплава от военната база в Мар Дел Плата късно снощи. В 23 ч. българско време плавателният съд напусна аржентинското пристанище, което бе втора междинна спирка по пътя му към българската антарктическа база на остров Ливингстън.

В церемонията по изпращането на плавателния съд участваха българският посланик в Аржентина Стоян Михайлов и военнослужещи от ВМС на Аржентина, в това число контраадмирал Марсело Тарапов, генерален директор на обучението и подготовката на Военноморските сили на Аржентина и участник в 12 полярни експедиции до Антарктида.

Антарктиците и журналистите на борда бяха инструктирани какво предстои по време на плаването до антарктическата ни база на остров Ливингстън. В близките дни прогнозата е за вълнение и неблагоприятни метеорологични условия, затова курсът на плавателния съд ще се опита да избегне проблемни зони.

Пасажерите бяха предупреди най-вече психологически да се подготвят за това, което предстои. Специален инструктаж по безопасност изнесоха пред пасажерите на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ капитан II ранг Николай Данаилов, командир на плавателния съд, капитан далечно плаване Кирил Маринов и флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, началник на Висшето военноморско училище във Варна./БТА

По публикацията работи: Кремена Иванова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как протича изборният ден във Варна и Добрич (обновява се)

В днешния изборен ден репортерите на Радио Варна са навсякъде в областите Варна и Добрич. Всичко, което уловим - в звуци, картини и впечатления, може да следите в реално време тук, както и в профила ни във  Facebook .  За изборите, гущерите и хората - една интерпретация от Дъглас Адамс АКФ: Рискови секции има в някои варненски училища, както и..

обновено на 02.04.23 в 12:49

40 повредени машини във Варна и региона

40 са машините във Варна и региона, които са повредени и гласуването по този начин е прекратено. В секция 175 в курорта "Златни пясъци" гласуването с машина също прекъсна заради повреда. Христо Райков, който е доктор по финанси и ай ти специалист, изрази възмущението си: "До този момент ми коства един час да дойда да гласувам. Длъжни са да си..

обновено на 02.04.23 в 12:49

Под 10% e избирателната активност в Каварна към 11 часа

Под 10% e избирателната активност в Каварна към 11 часа. От 9 714 имащи право на глас до урните са отишли 957 или 9,85 %. Общия брой на осигурените хартиени бюлетини за цялата община са 12 500.  16 са общо машините в община Каварна .  С машини се гласува в13 секции в Каварна, в две село Българево и в една Септемврийци. Информация на Керанка..

публикувано на 02.04.23 в 12:45

ЦИК: 8,97 % е избирателната активност в страната към 11 часа (ВИДЕО)

Към 11 часа избирателната активност е 8,97%. В Монтана е най-висока избирателната активност, а в - Пловдив най-ниска. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева. Тя уточни, че в Монтана..

публикувано на 02.04.23 в 12:27
Президентът Румен Радев.

Президентът Радев: Очаквам разумът и принципите да надделеят в политиката

Oчаквам разумът и принципите да надделеят в българската политика, която да постави на първо място интересите да гражданите и бъдещето на страната. Това каза президентът Румен Радев, след като упражни правото си на вот, предаде репортер на БГНЕС. "Най-важното днес е да се гласува, затова искам да използвам случая, че сте тук и да призова българите да..

публикувано на 02.04.23 в 12:24

Над 400 камиона опашка на ГКПП Кардам

Шесткилометрова колона от тежкотоварни камиони чакат да преминат ГКПП край село Кардам, община Генерал Тошево. Камионите са спрели и в населеното място, алармира кметът на Кардам Георги Събев. Екипи на Районното полицейско управление правят обходи за контролиране на трафика. Над 400 са вече камионите, които чакат да преминат границата край..

публикувано на 02.04.23 в 11:38

Няколко минути от вота за 49-ия парламент в НУ "Васил Левски" (фотогалерия)

"Гласувам, за да имам заплата" - така коментират част от избирателите в НУ "Васил Левски" поредният вот в рамките на последните две години. Три са избирателните секции в учебното заведение, в което гласът си дават около 70 процента от хората от малцинствата с регистрация в район "Аспарухово". Малко са тези, които се престрашават да коментират...

обновено на 02.04.23 в 11:02